Damjanović Markoviću: Firma koja nije u registru za ljekove i medicinska sredstva u Podgorici nelegalno proizvodi maske

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Milutin Simović istakao je da je od Glavnog grada dobio informaciju da se firma koja se bavi izradom maski registrovala u Centralnom registru privrednih subjekata

27374 pregleda 66 reakcija 15 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.07.2020. 16:58h

Predsjednik Posebnog kluba poslanika Aleksandar Damjanović je kazao da firma koja nije u registru za ljekove i medicinska sredstva, u Podgorici nelegalno proizvodi maske.

“Za koju ministar zdravlja ne zna ni da posluje. Dva Italijana, Cetinjanin, pet radnika, 18.000 dnevno…Bili su neki vaši saradnici na otvaranju tih projekata, koji su nelegalni”, poručio je Aleksandar Damjanović (Poseban klub poslanika) premijeru Dušku Markoviću, sugerišući mu o čemu bi još trebalo razgovarati pored poslaničkih pitanja.

On je pitao Markovića kako Vlada gleda na enormnu neusaglašenost detaljnih urbanističkih planova “Budva centar-izmjene i dopune” i “Bečići” sa planskim dokumentima višeg reda “čime se krši zakon” i da li Vlada “u funkciji sprečavanja ovog organizovanog kriminala” planira da proglasi zabranu gradnje na tom području.

Marković je odgovorio da rezultate implementacije ovih planova u Budvi danas vide svi, navodeći da se često ne može sakriti nezadovoljstvo.

“Još veću prijetnju predstavlja ono što se nalazi u usvojenoj planskoj dokumentaciji, a što još uvijek nije izgrađeno. ..Predviđeno je širenje grada u gabaritima još tri današnje Budve”, istakao je Marković.

On je istakao da će nova državna strategija u oblasti planiranja prostora biti iskazana kroz izradu i donošenje samo dva državna planska dokumenta koja će strateški odrediti cijelu teritoriju države, nvodeći da je njihova izrada uveliko u toku:

“To su Prostorni plan Crne Gore i Plan generalne regulacije Crne Gore. Njihovim donošenjem biće stavljena van snage sva planska rješenja iz prethodnog perioda“, saopštio je Marković.

Simović od Glavnog grada dobio informaciju da se firma registrovala u Centralnom registru privrednih subjekata

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Milutin Simović istakao je da je od Glavnog grada dobio informaciju da se firma koja se bavi izradom maski registrovala u Centralnom registru privrednih subjekata.

Istakao je da je od Glavnog grada dobio odgovor da je u pitanju zaštitna oprema, da je tamo bio predstavnik Ministarstva ekonomije i da su već dobili sertifikate za izvoz maski za tržište Evropske unije.

“Vjerujem da bi to trebalo da bude dobra vijest za sve nas. Dobra vijest i za Glavni grad i za Crnu Goru. I da kažemo da je naučena već jedna od lekcija iz ove krizne situacije, da mi treba i da možemo sami da proizvodimo značajni element zaštitne medicinske opreme”, rekao je Simović u Skupštini.

Istakao je da će zatražiti zvanične informacije i provjeriti detalje vezane za legalnost toga pogona.

Aleksandar Damjanović je odgovorio da ministar zdravlja nikakvu zvaničnu informaciju nije imao o proizvodnji maski, te da ni Agencija za ljekove i medicinska sredstva nema informaciju da se na teritoriji Podgorice proizvode medicinska sredstva.

“Firma nije upisana u registar …Sve ovo je mnogo tajno”, kazao je Damjanović.

Bonus video: