Demokrate: Đurićev objekat kontrolisan 26. juna, a ne 9. jula, kada je organizovana proslava suprotno mjerama NKT

"Dužni smo da razobličimo ovu prevaru. Prvo, 26. juna uopšte nijesu bile zabranjene organizacije rođendana i drugih proslava, te se postavlja pitanje da li ova Uprava ima zrno dostojanstva kada pokušava dezinformisati javnost?"

5311 pregleda 60 reakcija 2 komentar(a)
Nemanja Vuković, Foto: Demokrate
Nemanja Vuković, Foto: Demokrate

Iz Demokratske Crne Gora su saopštili da su dužni da "razobliče preveru" na navode Uprave za inspekcijske poslove kako su vršili preglede ugostiteljskog objekta Rojal u Nikšiću 26. juna, koji je u vlasništvu Rajka Đurića - donatora Demokratske partije socijalista.

Uprava za inspekcijske poslove je ovo iznijela nakon što su Demokrate objavile fotografije i video snimke, a mediji to prenijeli, koje pokazuju, tvrde Demokrate, da se suprotno mjerama NKT-a, 9. jula organizuju rođendani u ugostiteljskom objektu Rojal.

"Dužni smo da razobličimo ovu prevaru. Prvo, 26. juna uopšte nijesu bile zabranjene organizacije rođendana i drugih proslava, te se postavlja pitanje da li ova Uprava ima zrno dostojanstva kada pokušava dezinformisati javnost? Drugo, uočava se da 25 dana ovaj ugostiteljski objekat, iako jedan od većih u gradu, nije bio predmet kontrole, a sa druge strane inspekcije svakodnevno i po više puta pretresaju male ugostiteljske objekte onih vlasnika koji su nepodobni u očima DPS-a. I treće, jasno se zaključuje da Uprava za inspekcijske poslove od dana uvođenja mjere zabrane organizovanja rođendanskih i drugih proslava, uopšte nije zalazila u ugostiteljski objekat Raja Đurića, iako je ovaj objekat jedan od većih i sa velikim brojem aktivnosti ovog tipa", navodi se u saopštenju Demokrata koje potpisuje potpredsjednik Opštinskog odbora Demokrata Nikšić Nemanja Vuković..

Oni su dodali da ih ne čudi čutanje Nacionalno-koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT).

"Ne čudi nas ni muk NKT-a jer je prekršilac ovih mjera, bliski saradnik predsjednika NKT-a, a i kako bi ovo tijelo, svojevrsna ispostava DPS-a, udarilo na svog partijskog kolegu i donatora. NKT je dužan da se oglasi i naloži preduzimanje mjera za utvrđivanje odgovornosti u odnosu na bezakonje i zdravstveno opasno djelovanje ovog funkcionera DPS-a koje definitivno predstavlja prijetnju u pogledu širenja infekcije", ističu Demokrate.

Dodaju da najviše pažnje izaziva reakcija Đurđa.

"Takođe, tragikomične su izjave gospodina Đurića po pitanju kršenja mjera, rezanja torti i slično, jer se na fotografijama vidi osamnaestoro djece za istim stolom, a dobro je poznato da u Nikšiću nema porodice koja ima osamnaestoro djece istog uzrasta. Stoga sumnjamo da bi neko upodobio sto sa 18 stolica tek da bi se sačekalo rezanje torte koje traje pola minuta. Gdje je Uprava za inspekcijske poslove sve ovo vrijeme? Postaje jasno da se ne usuđuje da pregleda ovaj objekat, ali će morati jer su naše inicijative i dokazi više nego jasni i ubjedljivi", navode Demokrate.

Naglašavaju da znaju "da mu je kasa DPS-a svetinja, i neka se moli bogu novca i dalje, ali zakon je jasan i mora se poštovati".

"Tim Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja koji propisuje da: „Pravna lica, privredna društva i preduzetnici i sa njima povezana pravna i fizička lica, koji su, na osnovu ugovora sa nadležnim organima, u skladu sa zakonom, vršili poslove od javnog interesa ili su zaključili ugovor u postupku javnih nabavki, u periodu od dvije godine koji prethodi zaključivanju ugovora, za vrijeme trajanja tog poslovnog odnosa, kao i dvije godine nakon prestanka tog poslovnog odnosa, ne mogu davati priloge političkim subjektima.” Dakle, mi nijesmo izmislili ovu zakonsku normu, već je ovaj Zakon izglasala upravo partija koju funansira gospodin Đurić. Nas ne interesuje ko kome daje donacije, već da li se djeluje protivzakonito i da li se daju protuvzakonito donacije. Njegovo doniranje je u direktnoj suprotnosti sa ovim zakonom, i to će imati priliku da pojasni i objasni pred nadležnim organima, a javnosti ostaje gorak osjećaj kako se pokušao "junački" sakriti iza članova porodice, a to je manir njegove partijske klike u Nikšiću".

"Jasno nam je da je u Crnoj Gori gaženje Ustava i zakona postao potpuno normalan obrazac ponašanja od strane funkcionera DPS-a, zabrinjava i nevješto izvlačenje Uprave za inspekcijske poslove, ali će se Demokrate do kraja boriti za uspostavljanje pravne države u kojoj će se Ustav i zakoni poštovati i koji će važiti jednako za sve", zaključuje se u saopštenju Demokrata.

Bonus video: