Joković: Kako je moguće da se poslednjih devet godina broj državljana CG povećao za 36,67 odsto?

Oni dodaju da na osnovu navedenih, javno saopštenih podataka, sumnjaju u postojanje više desetina hiljada fantomskih državljana – birača koji mogu biti stvarne osobe iz drugih država, importovane za vrijeme glasanja, kao i osobe iz Crne Gore koje vrše višestruko ostvarivanje biračkog prava na nekoliko lokacija u Crnoj Gori i time u potpunosti načela demokratije

11266 pregleda 145 reakcija 21 komentar(a)
Joković, Foto: Filip Roganović
Joković, Foto: Filip Roganović

Predsjednik SNP-a Vladimir Joković, obratio se pismom ambasadama SAD, Njemačke i Velike Britanije i Delegaciji EU u Crnoj Gori o neregularnostima u biračkom spisku.

Oni su saopštili da su kao politička partija koja učestvuje u političkom životu od početka uvođenja višestranačkog sistema u Crnoj Gori, skrenemo pažnju na nezakonitosti i netransparentnosti podataka iz Biračkog spiska.

"Bazom podataka u Biračkom spisku, upisom novih birača kao i brisanjem birača iz spiska, bez ikakvih kontrolnih mehanizama Opozicionih partija i NVO upravlja Uprava policije. Procedura dobijanja državljanstva i kontrola boravišnog statusa, koji su osnovni preduslovi za dobijanje prava glasa su takođe pod apsolutnom kontrolom Uprave policije. Birački spisak za predstojeće izbore broji čak 541.232 glasača. Od preuzimanja vlasti 1998 godine, Demokratska Partija Socijalista koja posredstvom MUP-a i Uprave policije od tada pa sve do danas kontroliše promjene u Biračkom spisku, broj birača je uvećala za čak 83.599", kaže se u pismu.

Oni su naveli da je prema podacima iz publikacije MONSTAT-a broj stanovnika u Crnoj Gori sredinom 2019 godine je iznosio 622.028.

"Od poslednjeg zvaničnog popisa stanovništva 2011 godine kada je u Crnoj Gori zvanično popisano 620.029 stanovnika pa do sredine 2019 godine, broj stanovnika se povećao za svega 1.949. Iz iste publikacije se može vidjeti da je broj djece (uzrasta od 0-17) godina u Crnoj Gori iznosio 135.533 ili 21,8% od ukupne populacije. Upoređujući najnovije podatke o broju stanovnika (622.029), broja djece (135.533) koja nemaju parvo glasa, dolazimo do zatrašujućeg podatka da birački spisak u Crnoj Gori broji 54.736 upisanih glasača više nego što zvanično ima punoljetnih stanovnika sa pravom glasa. Prema podacima iz nezavisnog izvora do kojih smo mogli doći, koristili smo podatke iz studije koju je 2016 uradila Evropska komisija od ukupno 622 303 stanovnika, broj djece godine je iznosio 138 219 ili 22,2% od ukupnog broja stanovnika. Ovaj dio populacije, nema pravo glasa na izborima", kaže se u pismu.

Na Parlamentarnim izborima koji su održani 2016 godine, u birački spisak je bilo upisano 528.817 Državljana Crne Gore.

Kako navode, prostim sabiranjem broja upisanih birača 2016 godine i broja stanovnika koji su uzrasta od 0-17 godina, dobijamo broj građana Crne Gore. Osnovni uslov za sticanje biračkog prava imaju građani koji su Državljani Crne Gore. Prema podacima MONSTAT-a sa poslednjeg „Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u Crnoj Gori 2011. godine“, broj državljana Crne Gore je iznosio 571,130 jer ukupno 620 029 stanovnika Crne Gore čak 48,899 (8,00%) nisu bili državljani Crne Gore što znači da ne mogu imati pravo glasa na izborima.

"Na Parlamentarnim izborima koji su održani 2012 godine u Biračkom spisku je bilo upisano 514,055 birača ili čak 89,99% državljana. Zbog osnovane sumnje da podaci o broju građana sa prvom glasa ne odgovaraju pravom stanju, pozvali smo Ministarstvo unutrašnjih poslova i Upravu policije da nam saopšte broj registovanih državljana Crne Gore. Ministar unutrašnjih poslova, g-din Mevludin Nuhodžić je u svom odgovoru na naš upit naveo sledeće: "Na dan 15.07.2020. godine, ukupan broj lica upisanih u registar crnogorskih državljana je 780.542, od kojeg broja 678.178 ima prijavljeno prebivalište u Crnoj Gori. Broj lica upisanih u Birači spisak je 540.830". Nakon iznošenja ovih podataka, Socijalistička Narodna Partija je zatražila objašnjenje od Ministarstva Unutrašnjih poslova kako je moguće da se od poslednjeg zvaničnog popisa stanovnika iz 2011 godine broj državljana Crne Gore za proteklih devet godina povećao za 36,67% ili izraženo u brojevima za novih 209.000 državljana i potencijalnih birača ili?! Odgovor na ovo pitanje nismo dobili. ", kaže se u pismu.

Oni dodaju da na osnovu navedenih, javno saopštenih podataka, sumnjaju u postojanje više desetina hiljada fantomskih državljana – birača koji mogu biti stvarne osobe iz drugih država, importovane za vrijeme glasanja, kao i osobe iz Crne Gore koje vrše višestruko ostvarivanje biračkog prava na nekoliko lokacija u Crnoj Gori i time u potpunosti načela demokratije.

"Uz ostale identifikovane sporne procese, dokumentovane kroz afere „Spisak“, „Koverta“ i se mora doći po bilo koju cijenu. Nepostojanje kontrolnih mehanizama, mimo onih u potpunoj vlasti organa koje kontroliše DPS, ovu sumnju izuzetno pojačava. Ukoliko je sumnja opravdana, vlast će učiniti sve da, izuzev neke snažnog spoljašnjeg uticaja, do transparentne i temeljne kontrole Biračkog spiska ne dođe. Omogućavanje stvarne i pravovremene kontrole bi pomoglo da se, koliko toliko smanji zloupotreba izbornog procesa. Gubljenje vjere u efikasnost izbornog procesa je najgori put. U tom smislu vidimo Vaš autoritet kao mogući način i podsticaj za ozbiljniji razvoj demokratskog mehanizma U Crnoj Gori. Smatramo da je uz Vašu pomoć i autoritet neophodno izvršiti uticaj da Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije omogući nesmetan uvid u kompletan birački spisak, sa podacima o biračima, mjestu njihovog prebivališta i podataka o mjestu rođenja birača.", kaže se u pismu.

Oni dodaju da ovaj uvid treba omogućiti ekspertskom timu koji bi sačinjavali predstavnici svih političkih partije koje učestvujuu izbornom procesu kao i predstavnici međunarodnih organizacija.

"Molimo Vas za pomoć kao i savjete kako da djelujemo dalje, jer vjerujemo da iskreno zelite da Crna Gora ima demokratske procese I voljno izabranu vlast, koja ce biti pravi partner svima", zaključeno je u pismu.

Bonus video: