Biće packi od Venecijanske komisije?

Vladajuća koalicija bila je uzdržana u vezi sa amandmanima SDP, ali i nezavisnog poslanika Neđeljka Rudovića, pa tako ti predlozi nijesu ušli u zakone

35233 pregleda 63 reakcija 15 komentar(a)
Nije prošao predlog opozicije da se o medijskim zakonima raspravlja i glasa nakon izbora: Sa jedne od ranijih sjednica Skupštine, Foto: Skupština Crne Gore/Igor Šljivančanin
Nije prošao predlog opozicije da se o medijskim zakonima raspravlja i glasa nakon izbora: Sa jedne od ranijih sjednica Skupštine, Foto: Skupština Crne Gore/Igor Šljivančanin

Glasovima vladajuće koalicije, večeras su usvojeni Zakon o medijima i Zakon o nacionalnom javnom emiteru, uprkos upozorenjima opozicije da to nije trebalo činiti u izbornoj godini, što je, tvrde opozicionari, sugerisala i Venecijanska komisja (VK).

Poslanici opozicije su saglasni da je usvajanje ova dva zakona trebalo odložiti.

Vladajuća koalicija bila je na sjednici Skupštine uzdržana u vezi sa amandmanima SDP, ali i nezavisnog poslanika Neđeljka Rudovića, pa tako ti predlozi nijesu ušli u zakone.

"Jasno je zašto se ovi zakoni usvajaju 30 dana pred izbore. To je zbog septembarskog izvještaja Evropske komisije. Ali će Venecijanska komisija smatrati da to nije trebalo radite. U neznanju ćete opet napraviti štetu državi. Koja zemlja usvaja medijske ključne zakone mjesec dana pred izbore? Ne demokratska. Predlažem da ih povučete. Možda će biti isti, a možda i ne“, porručio je poslanik SDP Ranko Krivokapić.

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović ponovio je da su se predlozi zakona našli pred poslanicima nakon više godina uz poštovanje standarda upravo Savjeta Evrope i Evropskog suda za ljudska prava, ali i uz uvažavanje amandmana civilnog sektora i poslanika.

Kazao je i da će RTCG dobiti Ombudsmana, da će Savjet Javnog servisa biti osnažen, te da će biti osnovan Fond za medijski pluralizam,... Takođe, definisana je i zabrana Javnom servisu emitovanja oglasa i telešopinga najgledanijem terminu - od 20 do 22 časa.

Rudović je istakao da nije tačno da je Savjet Evrope dao podršku za pomenute zakone.

On je ranije juče, tokom sjednice Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu istakao da amandmanom Vlade, kojim je predviđeno da novinar mora da oda izvor ukoliko je to od nacionalnog značaja, "ubija se istraživačko novinarstvo".

Istog je stava i poslanica SNP Danijela Pavićević.

„Svaki zakon se piše za građane, pa norme moraju da budu jasne, sažete i razumljive. Time se sprečava proizvoljnost i kreativno tumačenje pojedinih normi. Amandmanima Vlade relativizovano je čuvanje izvora. Pravo novinara da čuva izvore i pred sudom je bilo neprikosnoveno, a izmjenama zakona, ukoliko bi odbio da to uradi na zahtjev tužilaštvu, biće snakcionisan po Krivičnom zakoniku. Kod nas su potrebe partije na vlasti prioritet u odnosu na evropske standarde. Posljedica je prijetnja potencijalnim izvorima informacija da da njihov identitet može biti otkrven. Time je ugrožen javni intres. Sužavanje prostora za istraživačko novinarstvo je korak nazad“, kazala je Pavićević.

Ministar Bogdanović je kazao da će se ta norma primjenjivati ako su sve druge alternativne mjere budu iscrpljene, a ugrožene su nacionalna bezbjednost i zdravlje.

Poslanica DF Branka Bošnjak istakla je da je Javni servis „javna sramota“.

Huškačko i diktatorsko glasilo, pa ako ste iole pristojni i razumni, ne možete da gledate to radi mentalne higijeene. Radi se o ignorisanju istine, drskoj, bahatoj i očiglednoj cenzuri...“, kazala je ona.

Njen kolega Jovan Vučurović poručio je da „javni emiter nije javni emiter nego emiter DPS“.

„Doduše, rejting RTCG je očajan, ali aktivno učestvuje u kontaminiranju javnog prostora. I u RTCG postoje odlični kadrovi, ali od ovih koji su dušu prodali DPS, ne mogu doći do učinka koji treba da imaju", ocijenio je Vučurović.

Poslanik SNP Srđan Milić takođe je kazao da je VK upozorila da se o ovim zakonima ne glasa u predizbornom periodu.

On je podsjetio i na to da su rezultati istraživanja, koje se može naći na sajtu RTCG, da njihov prvi program prati 11 odsto stanovništva, a portal 2,5 odsto stanovnišva

"Portal ’Vijesti’ čita 43 odsto, a predlažu se ovakvi zakoni“, precizirao je Milić.

Poslanik Liberalne partije Andrija Popović zamjerio je medijima što ne mogu da uspostave jedinstveno samoregulaciono tijelo: „Imamo provladine i antivladine medije, a nikako da nađu kopču da se riješi pitanje samoreg, a to je možda i najveći problem“.

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović istakao je da je Vlada ova dva medijska zakona predložila krajem prošle godine, a da se čekalo sedam mjeseci da počne rasprava.

“Vlada je prije tri dana podnijela amandmane, čekalo se sedam mjeseci. To se nikada nije dešavalo, ali evo dešava se u jeku izborne kampanje“, zaključio je Damjanović.

Poslanici su podržali Zakon o ljekovima, Zakon o zdravstvenoj zaštiti, te Zakonu o hitnoj medicinskoj pomoći, Zakon o Fondu rada, imenovani članovi Komisije za koncesije.

Polanici opozicije nijesu bili u salama tokom glasanja.

Vlada odbila amandmane opozicije, pa predložila iste

Tokom rasprave o medijskim zakonima ranije danas na Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu, poslanici Rudović i Krivokapić su oštro kritikovali dokumente, navodeći da je Vlada odbila amandmane opozicije, a onda predložila ista rješenja kao svoje amandmane.

"Dva ključna problema u EU integracijama su kriminal i mediji. Suštinski se ne slažemo sa zakonima, o čemu govori broj amandmana, koji smo podnijeli", istakao je Krivokapić.

Rudović je poručio da su u pitanju kozmetičke izmjene i da je Vlada obmanjivala javnost da ima saglasnost Savjeta Evrope, a da je suština da Javni servis ostane njihov.

"Vi sa ovim brojnim amandmanima, pokušavate da sakrijete ključno, da Javni servis neće biti nezavisan", poručio je Rudović.

Prethodno, Zakonodavni Odbor Skupštine nije razmatrao amandmane Rudovića na pomenute predloge Zakona, jer je stručna služba ocijenila da treba da se dopune.

Direktor Media centra Goran Đurović ocijenio je Predlog zakona o nacionalnom javnom emiteru RTCG korakom nazad, odnosno čak i gorim rješenjem nego dosadašnji, kad je u pitanju izbor i razrješenje članova Savjeta te medijske kuće i zaštite od sudskog postupka.

Bonus video: