SNP još bez saglasnosti oko izbora

Zajednička poslanička lista sa Demokratskim frontom i Pravom Crnom Gorom Marka Milačića je nešto čemu je lider SNP-a Vladimir Joković najbliži, jer je to navodno dobitnička široka lista prosrpskih stranaka koju podržava predsjednik Srbije Aleksandar Vučić

26723 pregleda 354 reakcija 110 komentar(a)
Različite opcije u igri, odlučuje dvije trećine Glavnog odbora: Vladimir Joković i Dragoslav Šćekić u Beranama, Foto: Zoran Đurić
Različite opcije u igri, odlučuje dvije trećine Glavnog odbora: Vladimir Joković i Dragoslav Šćekić u Beranama, Foto: Zoran Đurić

Izvršni odbor Socijalističke narodne partije (SNP) sinoć se nije saglasio oko načina izlaska na izbore, pa odluka ostaje i dalje otvorena narednih dana, saopšteno je “Vijestima” u vrhu partije.

“Odluka još nije donijeta, jednoglasno je data podrška predsjedniku Vladimiru Jokoviću da nastavi konsultacije u cilju objedinjavanja opozicije uz maksimalno poštovanje svih subjekata i sa samo jednim zadatkom, pobjeda nad sadašnjom vlašću,” rečeno je iz SNP.

Glavni odbor SNP-a trebalo bi da ima konačnu riječ, a sjednica se očekuje danas ili sjutra jer nema predloga odluka a problem je i tehničke prirode kako je održati u uslovima epidemije.

U opciji su tri varijante: samostalan nastup, u koaliciji sa Demokratskim frontom ili sa Narodnim pokretom - koji je u stvari nastao od saveza “Da svako ima” (SNP je jedan od osnivača).

Prema informacijama “Vijesti” većina članova IO SNP-a, na zajedničkom sastanku sa predsjednicima opštinskih odbora, bila je protiv saradnje sa DF.

Samostalan nastup zagovara dio partijskih odbora, koji smatraju da je SNP ojačao i da bi najbolje rezultate sam postigao.

Zajednička poslanička lista sa Demokratskim frontom i Pravom Crnom Gorom Marka Milačića je nešto čemu je lider SNP-a Vladimir Joković najbliži, jer je to navodno dobitnička široka lista prosrpskih stranaka koju podržava predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučićevi bliski saradnici u kontaktu su sa DF-om, ali i Jokovićem, od kojih očekuju zajednički nastup, potvrdio je sagovornik “Vijesti”. On, međutim, ne može da precizira koji je interes Vučića da prosrpske opozicione partije zajedno nastupe na izborima, podsećajući da Vučić i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović imaju dobre odnose uprkos lošim međudržavnim.

Dio analitičara smatra da su i podignute političke tenzije između dvije države takođe proizvod dogovora dvojice predsjednika za potrebe izbornih kampanja najprije za parlamentarne izbore u Srbiji, a zatim i u Crnoj Gori krajem avgusta.

Insistiranje DF-a na širokoj listi ustvari je direktna podrška Beograda, rekao je jedan od izvora.

U DF-u su spremni da izađu u susret Jokovićem zahtjevu i ustupe četvrti mandat, iako su na osnovu izbora 2016. smatrali da toj partiji pripadaju samo tri mjesta u Skupštini, rečeno je “Vijestima”.

Dio SNP-a najradije bi ostao u proširenom savezu “Da svako ima”, u kome je i nihov kolega Aleksandar Damjanović, Ujedinjena Crna Gora Gorana Danilovića i Radnička partija.

U toku su pregovori sa aktivistima pojedinih građanskih listi sa lokalnih izbora u više opština, kao i sa nekim prosrpskim intelektualcima. Ko će sve biti u Pokretu biće poznato narednih dana, izvjesno je da njegovo formiranje podržava kontroverzni biznismen Miodrag Daka Davidović za koga još nije poznato da li će i zvanično biti na izbornoj listi.

Prema dostupnim informacijama, Davidović je važan zbog podrške Mitropolije crnogorsko primorske Pokretu.

Bonus video: