Kako su nastale turbulencije u plavskom SD: "Brajović nam nudio kule i gradove"

Bivši članovi SD-a potvrdili da su im bivše kolege došle na noge u Plav, a oni ih pozvali da podnesu ostavke jer ne umiju da vode partiju. Iz centrale saopštili da imaju većinu u lokalnom parlamentu i očekuju da kolege budu principijelne i vrate funkcije na koje su izabrani sa stranačke liste. Mehmedović očekivao da bude u vrhu poslaničke liste, plavski SD za njega tražio treće ili četvrto mjesto

47931 pregleda 404 reakcija 204 komentar(a)
Predsjedništvo SD, Foto: Socijaldemokrate Crne Gore
Predsjedništvo SD, Foto: Socijaldemokrate Crne Gore
Ažurirano: 29.07.2020. 08:53h

Turbulencije u plavskom odboru Socijaldemokrata i ostavke više lokalnih funkcionera pokrenute su nakon što je predsjednik tamošnjeg odbora Omer Mehmedović ostao bez pozicije u vrhu poslaničke liste za parlamentarne izbore 30. avgusta, saznaju “Vijesti”.

Nezadovoljni poslaničkom listom te partije, SD je u noći između nedjelje i ponedjeljka napustilo rukovodstvo Opštinskog odbora te partije u Plavu, čelnici Opštine iz te partije i više lokalnih funkcionera.

Socijaldemokrate Crne Gore potvrdile su juče da im je plavsko rukovodstvo desetkovano, ali tvrde da imaju podršku većine odbornika.

Predsjednik Ivan Brajović i dio političkog vrha SD-a pokušao je u ponedjeljak sa Mehmedovićem da izgladi stvari, ali je razgovor prošao bezuspješno. Brajović kao štićena ličnost ima pravo na službeno vozilo i policijsku pratnju, koje je iskoristio kada je za potrebe partije boravio u Plavu.

Mehmedović, koji je i sekretar Ministarstva prosvjete, juče za “Vijesti” nije želio da komentariše događaje u bivšoj partiji, kao ni informacije da je iz odbora na čijem je čelu traženo da dobije visoku poziciju na listi. U zvaničnom saopštenju bivših članova SD-a potvrđuje se da im je Brajović nudio “sve što požele” da promijene odluku.

Sagovornici “Vijesti” navode da je tokom sastavljanja liste poslanika iz plavskog odbora traženo da Mehmedović bude treći ili četvrti, jer smatraju da im to pripada s obzriom na odličan izborni rezultat partije na lokalnim izborima 2018.

SD je držao ključne pozicije u lokalnoj vlasti, nakon što su na tim izborima dobili najviše mandata, čak i od Demokratske partije socijalista (DPS). Brajović je, kako je prenio izvor “VIjesti”, obećao Mehmedoviću mjesto ukoliko mu neko iz Podgorice ustupi poziciju, što se nije desilo. Na sedmom mjestu poslaničke liste je Nihad Canović, potpredsjednik Opštine Plav takođe iz SD.

SD je juče izrazio očekivanje da će njihove dojučerašnje kolege podnijeti ostavke na funkcije na koje su izabrani, kako su naveli, sa partijske liste. Umjesto toga, partijskom vrhu je uzvraćeno zahtjevom da podnesu ostavke “jer su izgubili najjači odbor”, te da ne treba da se bave politikom.

Među onima koji su napustili partiju sem Mehmedovića su predsjednik i potpredsjednik Opštine Plav Mirsad Barjaktarević i Blažo Stijović, kao i Admir Lalić koji je juče podnio ostavku na mjestu direktora Nacionalnog parka Prokletije...

U saopštenju SD-a navodi se da opštinski odbor “nakon napuštanja jednog broja lokalnih funkcionera, nastavlja sa redovnim izbornim aktivnostima” i da ostaju najjača partija u Plavu. “Ogromna većina članstva i 9 od 10 odbornika u lokalnom parlamentu snažno podržava dosadašnju politiku i daju punu podršku poslaničkoj listi SD-a”.

Oni tvrde da se u tu partiju “ulazi i izlazi iz ličnih uvjerenja” i da zato ne ulaze u motive bivših kolega.

“SD Plava će narednih dana izabrati novo rukovodstvo odbora i nastaviće još snažnije, motivisanije, složnije i odlučnije da rade na jačanju partijske infrastrukture, zahvaljujući čemu će brojem glasova koji u Plavu očekujemo dati snažnu podršku duplo boljem rezultatu koji će SD izvjesno ostvariti na parlamentarnim izborima. Uostalom, Plav je uvijek bio i biće prijestonica socijaldemokratije,” navodi se u saopštenju SD-a.

Njihove bivše kolege su im odmah uzvratili navodima da ako “žele lokalne funkcije u tom gradu, moraju doći da ih uzmu”:

“Rukovodstvo SD CG pozivamo da umjesto što su dolazili u Plav da nas kume i mole da se vratimo, nudili nam i kule i gradove, obećavali sve što poželimo, da zbog ovakvog načina rukovođenja partije oni časno podnesu ostavke, jer kada su sebi dozvolili da izgube najjači odbor u Crnoj Gori, onda i ne treba da se bave politikom”, saopštili su bivši članovi SD-a.

“Želimo im sve najbolje, ma u kojoj partiji bili”

SD je bivšim kolegama zahvalila na saradnji:

“Želimo im sve najbolje u budućem radu, ma u kojoj partiji bili. Zahvaljujući...nepodijeljnoj podršci u Plavu koju uživa odbor SD-a u tom gradu, ali i duplo boljem rezultatu u odnosu na prethodne parlamentarne izbore koji SD očekuje, predstavnici Socijaldemokrata Plava će izvjesno imati i člana Vlade, ali i poslanika u budućem sazivu Skupštine Crne Gore”, navode iz te partije.

Kad ste napustili SDP, nijeste podnosili ostavke

Bivši funkcioneri SD-a poručili su partijskom rukovodstvu da bolje izbroje odbornike u lokalnom parlamentu i podsjetili da su prvi na listi za lokalne izbore bili oni koji su napustili SD - Omer Mehmedović, Blažo Stijović i Mirsad Bajraktarević.

“Tim istim redosljedom smo i napustili partiju. A ne sjećamo se da ste vi, kada ste napustili tadašnji SDP, podnijeli ostavke na funkcije koje ste tada obavljali. Ako želite lokalne funkcije, morate doći da ih uzmete! Mi da smo htjeli da ih čuvamo i dalje bi trpjeli političko nasilje koje ste htjeli da sprovedete. Funkcije su tu, ako imate podršku građana, ako imate većinu u lokalnom parlamentu smijenite nas - nikakav problem, mi vas sigurno nećemo moliti da to ne uradite”, navode bivši članovi SD-a.

Bonus video: