SDP: Roditelji i staratelji djece sa teškim smetnjama u razvoju da imaju pravo na penziju

"Država, umjesto da konstanto razvija, unapređuje i osigurava ostvarivanje ekonomskih i socijalnih prava, već godinama razvija praksu pravne nesigurnosti za osobe s invaliditetom i njihove porodice", navode iz SDP-a

2336 pregleda 24 reakcija 7 komentar(a)
Foto: SDP
Foto: SDP

Socijaldemokratska partija (SDP) je predložila amandmane na Predlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kojim traže da pravo na starosnu penziju mogu ostvariti i roditelji i staratelji djece sa teškim smetnjama u razvoju. Predlogom Vlade je, podsjećaju, bilo određeno da se ova mogućnost briše 2021. godine.

"Smatramo da je članom čije brisanje se predlaže predviđeno organičenje ostvarivanja prava na starosnu penziju za roditelja koji ima dijete ili staratelj koji vrši starateljstvo nad djetetom, bez obzira na godine života djeteta, sa teškim smetnjama u razvoju koje je korisnik lične invalidnine do kraja 2021. godine. Naime, država, umjesto da konstanto razvija, unapređuje i osigurava ostvarivanje ekonomskih i socijalnih prava, već godinama razvija praksu pravne nesigurnosti za osobe s invaliditetom i njihove porodice", navode iz SDP-a, te ističu:

"Prava roditelja djece s invaliditetom imaju dodatan osnov u činjenici da država nije stvorila adekvatne uslove i ravnopravnost za odgoj djece, nije omogućila usluge u zajednici, pristupačnost, kvalitetno obrazovanje i zaposlenje, dostupnost najsavremenih pomagala i usluga, nije obezbijedila život u zajednici izvan restriktivnih okruženja, i nije osigurala adekvatan životni standard i pokriće troškova života nastalih zbog invaliditeta. Ako je država uslovila roditelja da brinu o djetetu ili više djece s invaliditetom istovremeno kako misli da se taj roditelj može zaposliti i raditi i obezbijediti ekonomsku sigurnost u starosti."

Ukoliko je moguće da je država, kako navode iz SDP-a, poslije deset godina ustanovila da ovom pravu nije mjesto u penzijskom sistemu, a kako dodaju iz SDP-a, nema takvog stava u obrazloženju zakona, onda je trebalo istovremeno predložiti izmjene i dopune drugog zakona u kojem bi „bilo mjesta za ovo pravo“, ili postići na drugačiji način pravni ekvivalent garancijom drugih prava suštinski istovjetnih za roditelje i porodice, odnosno osobe s invaliditetom.

Bonus video: