Veljović neka kaže šta ima u direktnom kontaktu

Čavor zbog epidemije odbio sazivanje Odbora za bezbjednost i opoziciji predlaže

15817 pregleda 34 reakcija 8 komentar(a)
Veljović, Foto: Boris Pejović
Veljović, Foto: Boris Pejović

Predsjednik skupštinskog Odbora za bezbjednost Branko Čavor (DPS) predložio je zainteresovanim članovima tog tijela “neposredni sastanak” sa direktorom Uprave policije Veselinom Veljovićem, na kome bi se razgovaralo o navodnim tvrdnjama Veljovića da policija zna ko su ubice urednika lista “Dan” Duška Jovanovića.

On je na taj način odgovorio na zahtjev za sazivanje Odbora koji je podnijela poslanica i Jovanovićeva sestra Danijela Pavićević, uz podršku kolega iz Demokratskog fronta i SDP-a.

Veljović je, kako je ranije rekla Pavićević, na zatvorenoj sjednici Odbora, rekao da su oni operativno riješili ubistvo pa su Pavićević, Ranko Krivokapić (SDP), Nebojša Medojević, Predrag Bulatović i Strahinja Bulajić (DF) tražili posebnu sjednicu tražeći detaljnije informacije o tome. Pored Veljovića, predložili su saslušanje i nadležnog tužioca koji je vodio istragu, odnosno višeg državnog tužioca u Podgorici.

Veljović je ranije kazao da je u istrazi Jovanovića bilo propusta, ali ne u policiji, te da je umor tužioca razlog što taj slučaj ni do danas nije riješen. Istragu ubistva Jovanovića vodio je sadašnji advokat i tada viši tužilac Novak Ražnatović, koga je naslijedila zamjenica višeg tužioca Ljiljana Klikovac - sada osnovna tužiteljka u Podgorici.

 “Nema tehničkih mogućnosti”: Čavor
“Nema tehničkih mogućnosti”: Čavorfoto: Savo Prelević

Čavor u odgovoru Pavićević i kolegama iz opozicije navodi da ne postoje tehnički uslovi za bezbjedno održavanje sjednice zbog epidemije i ograničenja broja prisutnih u zatvorenim prostorima, odnosno poštovanje mjera Nacionalnog koordinacionog tijela. Tvrdi da je prostorija u kojoj se održavaju sjednice na kojima se razmatraju povjerljiva dokumenta mala i da nema uslova za rad.

“Snađite se, neka dođe i Pažin”:Pavićević
“Snađite se, neka dođe i Pažin”:Pavićević foto: Savo Prelević

“Predlažem na temelju konsultacija sa Veselinom Veljovićem održavanje neposrednog sastanka zainteresovanih članova odbora sa imenovanim na iznijetu temu i u terminu koji bismo dogovorili,” naveo je Čavor. Veljović je ranije iskazao spremnost da dođe na sjednicu Odbora za bezbjednost i odbranu na kojoj bi se raspravljalo o operativnim saznanjima policije.

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin rekao je ranije u Skupštini da prilikom istraživanja ubistva Duška Jovanovića svi nijesu bili na visini istog zadatka, navodeći da ima svoje mišljenje ko je učinio propuste.

„Razumjećete da neću to ovako da izgovorim na sjednici parlamenta. Na pitanje pravno šta je moguće preduzeti radi utvrđivanja te odgovornosti, odgovor je složeniji“, kazao je Pažin Danijeli Pavićević.

On je takođe iskazao spremnost da dođe na sjednicu Odbora.

To skupštinsko tijelo ranije je, tokom mandata predsjednika Ranka Krivokapića, u više navrata saslušavalo policijske čelnike o ubistvu Jovanovića, za koje je pravosnažno osuđen jedino Damir Mandić. Iako se i tada spekulisalo da se zna ko su osobe koje su sa Mandićem bile u automobilu iz koga je pucano na Jovanovića, to nikada nije dokazano.

Veljović je i ranije tvrdio da su oni operativno riješili ubistvo, a prema informacijama koje su iznijete i pred Višim sudom tokom suđenja, Mandić je navodno sve to ispričao policiji nakon što je priveden, ali pošto nije bio prisutan tužilac, dokaz je bio pravno nevaljan. Kada je došao tužilac, tu je bio i Mandićev advokat koji mu je savjetovao da ništa ne govori niti da potpisuje raniju policijsku službeniku zabilješku u kojoj je navodno sve priznao.

Viši sud je tražio od Centra bezbjednosti Podgorica da dostavi taj dokument, ali to nikada nije učinjeno, niti je Sud insistirao na tom dokazu. U trenutku ubistva Jovanovića u automobilu su navodno bile tri osobe, a jedna od njih u međuvremenu je ubijena.

Policija to nikada nije javno objavila, kao ni imena ostale dvije osobe, koje su, odnosno bile su članovi dvije kriminalne grupe koje se bave švercom droge.

Bonus video: