Brajović: Mislim da možemo biti zadovoljni učinjenim

"Nadam se da smo prije svega doprinijeli da unaprijeđenim zakonodavstvom njima omogućimo lakši i kvalitetniji i rad i život", kazao je predsjednik parlamenta

15292 pregleda 28 reakcija 29 komentar(a)
Brajović, Foto: Screenshot/Youtube
Brajović, Foto: Screenshot/Youtube
Ažurirano: 30.07.2020. 22:30h

Osmom sjednicom prvog redovnog proljećnjeg zasijedanja praktično je završen 26. saziv Skupštine Crne Gore. Tim povodom poslanicima se obratio predsjednik Skupštine Ivan Brajović.

On je istakao uvjerenje da poslanici mogu biti zadovoljni učinjenim.

"Brojke uvijek ne kažu sve, ali vjerujem da održanih 85 sjednica, gotovo 700 donijetih akata, od čega blizu 400 zakona sa više od 1000 održanih sjednica radnih tijela, govori o našim naporima da opravdamo povjerenje građana. Nadam se da smo prije svega doprinijeli da unaprijeđenim zakonodavstvom njima omogućimo lakši i kvalitetniji i rad i život. Postavili smo više od 1000 poslaničkih pitanja predstavnicima izvršne vlasti i time tražili odgovore u ime naših građana", kazao je Brajović.

On je takođe rekao da će, bez obzira na političke razlike, u istoriji crnogorskog parlamentarizma, 26. saziv imati značajno mjesto i zbog nekoliko važnih zakona i akata:

"Zakonom o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora 28. aprila 2017. obezbijedili smo uslove za stupanje Crne Gore u članstvo NATO; Rezolucijom povodom stogodišnjice „Podgoričke skupštine" poslije dugo vremena jasno smo se odredili prema istorijskoj nepravdi i njenim posljedicama; Zakonom o slobodi vjeroispovijesti pravno smo regulisali oblast na koju se sve do tada primjenjivao zastarjeli propis iz 1977. godine Inovirali smo brojne zakone u skladu sa realnim životom i našim evropskim putem, a čija će primjena tek pokazati njihovu pravu vrijednost", rekao je Brajović.

Predsjednik Skupštine je naglasio da vjeruje da je svako od poslanika dao svoj maksimum u interesu onih koji su ih birali.

"Neko je to učinio kao mi iz skupštinskih klupa sve vrijeme predano i odgovorno. Neko se poslije izvjesnog vremena nakon bojkota vratio u skupštinske klupe, a neko je riješio da u te klupe uopšte ne sijeda. Sve kako smo radili ocijeniće građani Crne Gore za tačno za mjesec dana".

Brajović je istakao da se na izbore izlazi sa inoviranim zakonodavstvom, što je takođe doprinos ovog saziva daljoj demokratizaciji društva i apelovao na sve učesnike političkog života da u izbornoj kampanji vode računa o poslaničkom i ugledu Skupštine Crne Gore.

Svoju pozdravnu riječ, Brajović je završio zahvalnošću skupštinskoj službi, koja je tokom prethodne četiri godine bila, kako je rekao, posvećena i najčešće nevidljiva podrška.

Bonus video: