The Shift: Vlada Crne Gore traljava u zataškavanju korupcije u vezi sa vjetroelektranama

Milić je za "Shift" rekao da su najviši vladini zvaničnici u Crnoj Gori bili uključeni u projekat "Možura", što su izveštaji u medijima potvrdili

12355 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Gov.me
Foto: Gov.me

Srđan Milić, nezavisni crnogorski poslanik, koji je poslao poslaniku opozicije Parlamenta u Malti Džejsona Azopardija i poslaniku Dejvidu Kasi ranije mejlom tražio pomoć u istrazi skandala sa vjetroelektranama Možura u Crnoj Gori, rekao je da je Vlada Crne Gore nemarno pristupila svom dijelu zadatka, prenosi The Shift.

Milić je ranije od parlamenta Malte tražio pomoć, odnosno saradnju u sprovođenju parlamentarne istrage u Crnoj Gori. Opozicija na Malti traži pokretanje parlamentarna istrage u vezi s ubistvom novinarke Dafne Karuana Galicije.

On se osvrnuo na izjavu Ministarstva ekonomije u Crnoj Gori koja je negirala saznanja o onima koji su uključeni u ovaj posao, uprkos objavljenim vladinim sporazumima koji dokazuju suprotno.

Milić je za "Shift" rekao da su najviši vladini zvaničnici u Crnoj Gori bili uključeni u projekat "Možura", što su izveštaji u medijima potvrdili: "od početka su ga optužili za korupciju".

"Posledice te korupcije snosiće crnogorski i malteški poreski obveznici", rekao je Milić.

„Nemoguće je da Ministarstvo ekonomije nema saznanja o sopstvenim dokumentima koji su takođe objavljeni na Malti. Vladini zvaničnici su veoma nesretni u zataškavanju ovog korupcijskog skandala vezanog za ubistvo novinarke Dafne Galicije, “dodao je on.

Enemalta je priznala da je platila 10,3 miliona eura za kupovinu vjetroelektrane Možura samo dvije nedelje nakon što je druga kompanija kupila akcije samo za 3,5 miliona eura.

Ministar energetike Majkl Farugia u ponedjeljak je predstavio kontroverzne sporazume Enemalta u vezi sa kupovinom vjetroelektrane Možura u Crnoj Gori, pošto su crnogorski zvaničnici negirali svako znanje o ofšor kompanijama koje učestvuju u spornim transferima sredstava.

Crnogorsko ministarstvo ekonomije saopštilo je prošle sedmice da je uklonjena svaka sumnja, jer neki pokušavaju da zategnu vezu između crnogorskih institucija i navodnih korupcijskih skandala na Malti, Španiji, Crnoj Gori i raznim priobalnim destinacijama. Dogovor je omogućen i realizovan preko dvije of-šor kompanije, Cifidek Ltd na Sejšelima i 17 Black Ltd u Dubaiju, što je pomoglo da se prikriju sumnjive novčane transakcije koje su se odvijale između malteške i crnogorske strane.

Ministarstvo u Crnoj Gori saopštilo je da „nema podataka o navodnoj umešanosti of-šorskih kompanija 17 Black i Cifidek u prenos akcija sa ranijeg koncesionara na novi“.

Crnogorsko ministarstvo je dalje reklo da "nikada nije imalo nikakav kontakt sa navedenim kompanijama, a kamoli potpisao bilo kakav ugovor". Ipak, Cifidek je ranije naveden u nizu dokumenata koje je objavila sama Vlada Crne Gore, uključujući Ugovor o kupovini akcija (SPA) između Enemalte i Cifidek-a, koji je objavilo crnogorsko Ministarstvo finansija (Poreska uprava).

I na Malti su zvaničnici negirali saznanja o umiješanosti 17 Black-a, čiji je vlasnik Jorgan Fenek , optužen da je izvršio ubistvo Galicije.

Prisustvo Cifideka u dokumentima Ministarstva finansija dodatno je potkrijepljeno informacijama objavljenim u Službenom listu Crne Gore gdje je Cifidek nakratko registrovan kao nosilac Možura koncesije.

Uprkos crnogorskim zakonima koji zahtijevaju parlamentarni nadzor nad transferima u koncesijama, crnogorski parlament naizgled je zanemario ovaj transfer iz Fersa u Cifidek, pre nego što je ponovo prebačen u Enemaltu. Malta je djelovala kao "trojanski konj" u sporazumu o vjetroelektrani koja je na kraju bila u vlasništvu Kine i uključuje umiješanost Azerbejdžana, istakao je kolumnista Ranier Fsadni i dodao da sve četiri zemlje u sporazumu imaju zasluženu reputaciju za sistemsku korupciju odmah na vrhu.

Vlada Crne Gore nedavno je kritikovala crnogorsku nezavisnu štampu i opozicione partije u parlamentu, koje su pozvale malteške članove opozicije Azopardija i Kasa da pomognu u istrazi sporazuma u ​​parlamentu u Crnoj Gori.

Ipak, taj prijedlog je drugi put oboren u crnogorskom parlamentu u utorak. Crna Gora je zemlja kandidat za EU ​​i Evropska komisija je podstakla ovu raspravu i istragu, podsjetivši zvaničnike u Crnoj Gori da je vladavina zakona stub demokratije u EU.

Međutim, u utorak uveče, predlog koji je podnijela većina članova opozicije u parlamentu je upravo ignorisan. Milić je za The Shift rekao da se to „očekivalo“.

Nije bilo razloga za odbijanje, dodao je.

„Jednostavno su nas ignorisali opozicija i Ivan Brajović nisu ni pročitali naš predlog, kao što je bio dužan da postupa u skladu sa protokolarnim pravilima. To se očekuje, ali nastavićemo borbu i pronaći ćemo način i sredstva da obJelodanimo ovaj truli posao ”.

Bonus video: