Vlast u Crnoj Gori bi mogla da se promjeni: Sve zavisi od gafova opozicije i aduta DPS-a

Istraživanje koje je od Nove misli naručio biznismen Duško Knežević vladajućoj partiji daje manje od 36 procenata, a ubjedljiva većina smatra da zemlja ide u lošem smjeru

78867 pregleda 796 reakcija 128 komentar(a)
Predstojeći izbori bi mogli predstavljati kraj ere vladavine DPS-a”: Đukanović i premijer Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Predstojeći izbori bi mogli predstavljati kraj ere vladavine DPS-a”: Đukanović i premijer Duško Marković, Foto: Boris Pejović

U Crnoj Gori bi na izborima 30. avgusta moglo doći do promjene vlasti, ukoliko opozicija ne napravi neki krupan gaf i ako predsjednik Crne Gore i lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović u posljednji čas iz rukava ne izvadi neku čudesnu kartu, ocijenio je istraživački tim Nove srpske političke misli iz Beograda pod rukovodstvom Đorđa Vukadinovića.

Bivši poslanik desničarskih stranaka u parlamentu Srbije, tu ocjenu bazira, na rezultatima istraživanja javnog mnjenja koje je radila Nova misao, prema kojim 58,2 odsto građana smatra da prilike u Crnoj Gori idu u lošem smjeru, a samo 23, 9 odsto vjeruje da idu u dobrom.

Iz Nove misli objašnjavaju da je istraživanje sprovedeno telefonski od 21. do 29. jula na reprezentativnom uzorku od 1064 punoljetna građanina Crne Gore. Istraživanje je rađeno za potrebe biznismena Duška Kneževića koji se nalazi u Londonu, a državni organi Crne Gore ga terete za više krivičnih djela.

Istraživanje NSPM
Istraživanje NSPMfoto: NSPM

Prema rezultatima ove ankete, ukoliko bi se izbori održali naredne nedjelje, za Demokratsku partiju socijalista bi glasalo 35,9 odsto birača, slijede Demokrate sa 17,5 odsto, Demokratski front sa 17,2 odsto, Građanski pokret URA sa 6,1 odsto, Socijalistička narodna partija bi imala 4,5 odsto, Prava Crna Gora 3,8 odsto, Demos 3,5 odsto, Socijaldemokratska partija 3,4 odsto, Bošnjačka stranka 3,2 odsto, a Socijaldemokrate ne bi prešle cenzus sa 1,8 odsto. Demokrate i Demos će zajedno nastupiti na izborima, kao i Demokratski front i Prava Crna Gora, iako su u istraživanju odvojene.

Prema istraživanju, međutim, svega nešto preko polovine ispitanih (53,3 odsto) je potpuno sigurno da bi glasalo listu za koju se opredijelilo, 12,8 odsto je djelimično sigurno, dok nije sigurno sedam odsto. Da ne zna, nema stav ili neće da se izjasni je reklo 26,9 odsto ispitanih. Prema rezultatima istraživanja 66,6 odsto ispitanika namjerava da izađe na izbore, vjerovatno će izaći 16 odsto, sigurno neće glasati 8,6 odsto ispitanih, a 8,8 odsto ne zna.

Istraživanje pokazuje da sporni Zakon o slobodi vjeroispovijesti podržava svega 24,1 odsto ispitanika, dok 36,4 odsto misli da je diskriminatorski, dok 18,6 odsto misli da bi sporni dijelovi trebalo da se promijene u dogovoru sa Mitropolijom i SPC

Više od polovine ispitanika vjeruje da je dokazana korupcija u vrhu DPS-a

Kada je u pitanju afera “Koverta”, više od polovine ispitanika (51,2) smatra da je Duško Knežević dokazao postojanje korupcije u vrhu vlasti i DPS-a, dok samo 14,3 odsto misli suprotno.

Aferu „Koverta“ lansirao je Knežević početkom 2019. i to snimkom gdje daje kovertu sa novcem Slavoljubu Stijepoviću, bivšem gradonačelniku Podgorice i sadašnjem generalnom sekretaru predsjednika države Mila Đukanovića.

Knežević tvrdi da su to pare za finansiranje izborne kampanje vlasti i da je to uradio u dogovoru s Đukanovićem. Ipak, Stijepović nije podnio ostavku niti ga je Đukanović smijenio. Suđenje po optužnici je odloženo krajem juna, a u njoj piše da je Knežević, nakon što su njegovi saradnici konvertovali 110.000 dolara u eure, Stijepoviću predao samo 47.500 eura. U snimku se tvrdi da Knežević predaje 97.500 eura.

Bonus video: