Narod pobjeđuje: Mi smo izazov sa kakvim se DPS do sada nije susretao

„Naša lista je okupila istknute pojedince, hrabre, časne i odgovorne kojima je centar donošenja odluka u Tivtu i koji ne žele da predaju Tivat DPS štetočinama"

14152 pregleda 90 reakcija 15 komentar(a)
Građanska izborna lista "Narod pobjeđuje"
Građanska izborna lista "Narod pobjeđuje"

Građanska izborna lista "Narod pobjeđuje" je najozbilnniji politički odgovor DPS režimu koji tri decenije parazitira na grbači Tivćana, jer je i naš um i naše srce u Tivtu, poručeno je večeras na pres konferenciji te izborne liste koja je održana u Krtolima kod Tivta.

"Narod pobjeđuje" koji učestvuje na lokalnim izborima 30. avgusta u Tivtu formirala je grupa lokalnih intelektualaca, nestranačkih ličnosti, ali i aktivista dosadašnjih građanskih listi Tivatska Akcija i Arsenal za Tivat, kao i sada već bivših čelnika tivatskih odbora Demokrata, DSS i Nove koji su iz protesta što su te opozicione stranke odlučile da bojkotuju lokalne izbore u tom gradu, prvobitno zakazane za 5.april, odlučili da na izbore oni lično izađu u sklopu široke građanske liste.

Građanska izborna lista 'Narod pobjeđuje'
Građanska izborna lista "Narod pobjeđuje"

„Naša lista je okupila istknute pojedince, hrabre, časne i odgovorne kojima je centar donošenja odluka u Tivtu i koji ne žele da predaju Tivat DPS štetočinama - onima koji su na izborima 2016. neviđenim partijskim zapošljavanjem i poznatim korupcionaškim izbornim mahinacijama, došli do apsolutne većine, pa protekle četiri godine bespogovorno ispunjavajući naredbe centrale DPS u Podgorici, apsolutno su opustošili gradsku kasu i doveli u pitanje opstanak i razvoj opštine“, kazao je nosilac izborne Liste Narod Pobjeđuje, Željko Komnenović.

On je istakao da je tivatskom DPS-u veoma teško da se uz katastrofalne rezultate svoje vladavine, brojna neispunjena izborna obećanja i ekonomski potpuno opustošeni grad čije su nekad dobre finansije "pojeli" mnogobrojni u Opštini u međuvremenu zaposleni partijski podobni kadrovi, suprostavi toj građanskoj listi.

„Objedinjavanje antirežimskih snaga na potpuno novom principu zajedništva bez uslovljavanja i borbe za mandate, pobjeda nad stranačkim podjelama i nesebične ostavke predsjednika stranačkih odbora, okupljanje oko zajedničkog interesa uz ogromnu podršku i energiju obespravljenog naroda, a sve u ciju rušenja trule i retrogradne DPS vlasti, rodile su građansku listu Narod Pobjeđuje“, istakao je Komnenović dodajući da ni "brojne zloupotrebe koje je lokalna DPS-SD-HGI vlast Tivta u međuvremenu tokom korona-krize preduzimala u ciju kupovine glasova, fantomi u biračkom spisku i uopšte gori izborni ambijent sada nego 2016. "nisu pokolebali ljude na toj listi.

Glavne crte predizbornog programa predstavili su kandidati za odbornike Miomir Abović, Dejan Risančić, Budimir Cuoara, Vladimir Arsić i Savo Klakor naglasivši da će se lista "Narod pobjeđuje" zalagati za racionalizaciju lokalne uprave, decentralizaciju vlasti u Crnoj Gori, vraćanje ovlašćenja opštinama u domenu upravljanja lokalnim resursima, finansijama, morskom obalom i prostornim planiranjem, te odgovornu i održivu razvojnu politiku grada nakon što budu sanirane katastrofalne ekonomske posljedice dodadašnjeg načina upravljanja Tivtom.

„Boričemo se i za zančajno povećanje kulturne i finansijske autonomije bokeljskih opština, jer je nepodnošljiva razlika između toga koliko bokeljske opštine daju državnom budžetu, a koliko iz njega dobijaju.“- istakao je Risančić dodajući da Narod Pobjeđuje neće dozvoliti oduzimanje imovine Opštine Tivat na Aerodromu, kao ni da „podgorički tajkuni gazduju našim više nego atraktivnim resursima poput lučice Kalimanj na koju su već bacili oko“.

Cupara je istakao da će kada postane vlast, "Narod pobjeđuje" u Tivtu do kraja 2021. sprovoditi politiku finansijake kosnolidacije zbog čega u tom periodu neće biti većih investicija, ali da onda od 2022. slijedi realizacija novog programa kapitalnih investicuijam, usklađenog sa objektivnim mogućnostima grada i efektima ekonomske krize.

"Realno je očekivati da godišnje raspolažemo budžetom od 3 do 5 miliona eura za ulaganja u ove svrhe. Do sada su ta ulaganja bila haotična, bez jasne vizije razvoja, odnosa visine ulaganja i realnih benefita. Ogroman novac se takođe rasipao na naknadne i nepredviđene radove, što zbog loše pripremljenih projekata, što pod vrlo sumnjivim, koruptivnim okolnostima. Mi ćemo ravnomjerno ulagati u projekte koji pripadaju različitim slojevima urbanog tkiva, i sa naglaskom na djelove opštine koji su izuzetno bitni, a do sada su bili zapostavljeni", kazao je Cupara izdvajajući kao prioritetna ulaganja u vodovodnu, kanalizacionu i saobraćajnu infrastrukturu, javne objekte, izgradnju obalnih šetališta i plaža te uređenje prostora i unaprešenje životne sredine.

Podvukao je da će za razliku od DPS-a koji je u protekle četiri godine od ukupnog planiranog budžeta grada u iznosu od 79,6 miliona eura zvanično bio opredijelio čak 45,83 miliona eura za kapitalni budžet, ali je od toga realizovao samo 21,82 miliona eura, oni biti znatno realnijii i “nećemo obmanjivati građane Tivta poput DPS-ovog imaginarnog kapitalnog budžeta”, već će se oslanjati na objektivne finansijske mogućnosti grada alii konkurisanje za novac iz IPA fondova.

"Analizama rada aktuelne lokalne uprave pokazalo se da partijsko zapošljavanje enormnih razmjera nakon lokalnih izbora u aprilu 2016 godine, koje je služilo za kupovinu glasova, i više je nego udvostručilo broj zaposlenih u odnosu na 2015 godinu, i napravilo štetu od preko 4 miliona eura za protekle 4 godine", kazao je Vladimir Arsić navodeći da je grad izgubio ogroman novac kroz nepotrebne sudske sporove, opraštanje milionskih dugova stranih investitora za komunalije, zaboravljenje novca u Atlas banci i enormno naraslu neproduktivnu potrošnju lokalne administracije na njene plate i materijalne troškove.

"Zbog navedenih problema , kao i sijaseta drugih opšte poznatih loših procedura koje je lokalna vlast sprovodila svo ovo vrijeme, građanska lista Narod pobjeđuje, svojim programskim sadržajem,zajedno, naglašavamo zajedno, sa postojećim kvalifikovanim i sposobnim kadrom, bez obzira na partijsku pripadnost, preduzeće, u prvom koraku hitne mjere interne i eksterne revizije poslovanja, kao i mjere štednje i racionalizacije u svim segmentima", istakao je Arsić, dok je Klakor poručio da će Narod Pobjeđuje insistirati na očuvanju duha zajedništva svih Tivćana i ravnomjernom razvoju svih djelova te opštine.

Abović: Kusovac i Vuksanović u veleizdajnici Tivta

"Tivat je od 2016.do danas devastiran kao nikad u svojoj istoriji. To nijedan okupator i zločinac ne bi napravili, što su svom gradu uradili gradonačenik Siniša Kusovac (DPS) i predsjednik HGI Adrijan Vuksanović čiji je presudni glas kao poslanika u Skupštini CG, doveo do usvajanja katastrofalnog Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata koji je ekonomski i urbanistički, unakazio Tivat. Njih dvojica su veleizdajnici Tivta koji su dobrano ugrozili budućnost novih generacija stanovnika ovog grada", istakao je Miomir Abović dodajući da novoj lokalnoj vlasti koju će predvoditi Narod Pobjeđuje, prestoji još i teži zadatak od oporavka devastiranog grada, "a to je borba protiv bolesnog mentaliteta i poremećenog sistema vrijednosti koalicije DPS-SD-HGI koji se oličavaju u endemskoj korupciji i brutalnoj partitokratiji".

Komnenović: Kusovac kao špansi Konkvistador tražio eliksir mladosti po Grblju

Osvrčući se na skandal sa kršenjem mjjera samoizolacije tivatskog gradonačelnika Kusovca i relativizovanjem njegovih prekršaja od strane poslanice i predsjednice OO DPS Tivta Jovanke Laličić u državnom parlamentu, Komnenović je kazao da se na tom primjeru vidjelo “kakva je odgovornost i koliki je moral čelnih ljudi Opštine i DPS-a kojima je kršenje mjera samozolacije prihvatljivo, ako je kako ističu, na pet minuta.” “Ispada da je dvadestak kilometara od Tivta do Žukovice ništa, ako se tamo krije eliksir zdravlja za DPS moraliste i "čuvare zakona", a njihov predsjednik Opštine postade novi Pons de Leon koji je fontanu mladosti našao u jednom plićaku u Donjem Grblju", zaključio je on.

Bonus video: