Krivokapić: Istina uvijek dopre do javnosti

Sekretarka Skupštine opštine Kotor koja je nadležna za sadržaj predloga zapisnika istog dana je upozorena da Joničini otpadnici iz SNP-a medijski pokušavaju lažirati i da u zapisniku budu navedene tačne brojčane činjenice - da uopšte nije glasala odbornica SDP-a, navodi Krivokapić u reagovanju

27114 pregleda 640 reakcija 113 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Igor Šljivančanin
Ranko Krivokapić, Foto: Igor Šljivančanin

Počasni predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić reagovao je na tekst “Božovićeva ipak podržala Aprcovića” objavljen u “Vijestima” 2. avgusta.

U reagovanju se navodi:

“Zimus na pitanje pravog uglednog novinara “Vijesti” u živom programu sam odgovorio da je uređivačka politika novine “Vijesti” “nikad gora“. Iskreno, tom prilikom zabrinut sam da se urušava ugled kuće važne za javni život u Crnoj Gori. Moram priznati da nijesam tada vjerovao da to propadanje može ići kao u ovom slučaju. Ovaj demanti shvatite samo kao želju da to ne nastavite ali svaki sljedeći put ovakvog kontinuiranog prljavog nasrtaja tretiraću kao napad kakav su svojevremeno sprovodili Pink i Informer.

Vašeg potpisnika ovih napisa pozivam da me tuži kako mu je i više puta rečeno iz SDP-a, jer ne želimo da nasjednemo na njegovu partijsku kampanju za Joničine otpadnike od SNP-a. Nadam se da će se i Ombudsman Vijesti, kao i u nekim prethodnim slučajevima, na valjan način uključiti u odbranu ugleda ljudi od struke i profesionalnog novinarstva u vašoj kući.

Gospodo, čim je SDP ušao u vlast 1998. moju imovinu sam prijavio šest godina prije nego što je to postala zakonska obaveza. Primjerom smo tada iz SDP-a pokazali kako se želi uspostavljati etički standard u politici. Poslije toga sam ponudio da sve što sam stekao u vlasti zamijenim za ono što su neki iz “Vijesti” stekli dok sam ja bio u vlasti.

Zato, komičan je pokušaj uređivačke politike u liku nekih vaših politički angažovanih novinara da kriminalizuje Ranka Krivokapića. Njima se neću posebno baviti jer baviti se oruđima, nit je pametno, a i gubljenje je vremena.

Eto, nijesu uspjeli mnogi drugi tokom bjesomučne petogodišnje kampanje izmišljanja i podmetanja, sa svim instrumentarijumom podvala i zarobljenom državom iza sebe, pa ne znam odakle vam ideja da vi možete uspjeti u toj nemogućoj misiji.

Nego, da je uključene u ovu prljavštinu interesovalo novinarsto lako su mogli doći do tačnih činjenica. Ostajem pri tvrdnji da su poslije prljavih političara i policajaca najgrđi u javnom životu - prljavi novinari. Priznajem da bi neki tzv. novinari se popeli i više na ovoj ljestvici prljavih od moje opšte gradacije negativnosti.

A osnovne činjenice su:

1. Skala radio ISTOG DANA, kad je održana sjednica Skupštine opštine Kotor - 30. Marta 2020, objavljuje informaciju, citiram: “ Izvještaj o radu predsjednika opštine Kotor Željka Aprcovića, s izvještajem o radu lokalne uprave i službi za 2019 g, usvojen je glasovima 17 odbornika i to 16 iz vladajuće koalicije i glasom samostale odbornice Brune Lončarević. Odbornica Tena Božović nije glasala, a odbornica Ljiljana Popović Moškov iz Građanskog pokreta URA bila je uzdržana. “ Koga su interesovale činjenice u tom “epohalnom” glasanju u SO Kotor tri mjeseca kasnije za naslovnu stranicu “Vijesti”, mogao je pročitati da odbornica SDP-a NIJE GLASALA, iako su Joničini otpadnici iz SNP-a tada već pokušali da lažiraju tu informaciju. Ovo se svuđe u svijetu zove “prljavo novinarstvo“ kada montirate suprotne činjenice da bi ostvarili svoj nečasni cilj.

2. Sekretarka Skupštine opštine koja je nadležna za sadržaj predloga zapisnika istog dana je upozorena da Joničini otpadnici iz SNP-a medijski pokušavaju lažirati i da u zapisniku budu navedene tačne brojčane činjenice - da uopšte nije glasala odbornica SDP-a. Iako ni u predmetnom Zapisniku se ne može vidjeti kako je ko glasao, nego to zaključuje autor napisa u “Vijestima”. Ponavljam, javnost i sekretar skupštine su bili pravovremeno informisani i poimenično iz opozicije ko upošte nije glasao od prisutnih ili kako je ko glasao. Pokazuje se kako u Crnoj Gori živi onaj istorijski obrazac neistine: ako su činjenice u suprotnosti s njegovom namjerom, to gore po činjenice. Časni novinari “Vijesti” lako bi povezali da su Joničini otpadnici iz SNP-a zaposlili kćerku predsjednika SO Kotor Jova Suđića u Luci Kotor nakon što je kako Joničini kažu, taj predsjednik “pajserom došao na vlast”. Joničini otpadnici od SNP-a osam mjeseci pošto je došla “pajser vlast” su upravljali Lukom Kotor i njenim finansijama. Nije ih izbacivala ”mrska policija” kao u Budvi, nego su plandovali i rašćerivali političke neistomišljenike do polovine marta ove godine. Ko tu ne vidi vezu između predsjednika Skupštine opštine Jova Suđića, Joničinih otpadnika SNP-a, vašeg novinara i zapisnika. Motiv informer novinarstva je Kotoranima očigledan, ali vi ga profesionalno istražite.

3. Kodeks novinara Crne Gore na koji su se obavezale “Vijesti” jasno predviđa u Načelu 10 tačka 1- Pozivi i pokloni: “Novinar/novinarka ne smije tražiti niti prihvatiti privilegije bilo koje vrste koje bi mogle ograničiti ili dovesti u sumnju njegovu/njenu nezavisnot i nepristrasnot, i nauditi uredničkoj slobodi.” “Novinar/novinarka stoga ne treba da prihvata nikakava plaćanja, nadokandu troškova, popuste, DONACIJE, besplatne odmore, poslovna putovanja, poklone ili bilo koje druge benificije koje bi mogle da nanesu štetu njihovom profesionalnom kredibilitetu kao i reputaciji medija za koji rade. Novinar/novinarka neće prihvatiti NIKAKAVU benificiju bez prethodne saglasnosti GLAVNOG UREDNIKA ILI DIREKTORA MEDIJA U KOJEM RADI.” Koliko je donacija prijavljeno i koliko ste saglasnosti dali vašim novinarima nije predmet moga bavljenja ovom prilikom, ali svakako može biti dobar korak u implementaciji Kodeksa i razdvajanju pravih od “prljavih novinara” i u vašoj kući i vraćanju povjerenja u “Vijesti” kao važnu medijsku instituciju Crne Gore.

Na kraju, konstatujem potrebu aktuelne uređivačke politike “Vijesti” da po svaku cijenu pruže podršku svojim političkim favoritima u izbornoj kampanji. To sva Crna Gora zna, nije tajna.

Istina je da to nije ni profesionalno, ni novinarski ni evropski. Kao što je istina da vam to, nažalost, nije ni prvi put. Darko Pajović i Pozitivna su sad već lekcija istorije u Crnoj Gori.

Sugerišem vam najdobronamjernije da to, ako već baš morate, radite makar malo suptilnije i s više stila. I ne preko leđa SDP-a. Iza nas u SDP-u nema nikakvih centara moći - ni tajkunskih, ni medijskih, ni ovih iz vlasti, ni ovih iz druge države, ni onih iz crkve.

Nemamo centre moći, ali imamo istinu na svojoj strani, častan politički put i rezultate, koji se u CG teško praštaju.

A istina vazda dopre na kraju, kao što Vaši politički favoriti vazda na kraju jednako završe.

A SDP traje jedini tri decenije na pravoj strani istorije, a moja malenkost i, nažalost, posljednji mohikanac u Skupštini Crne Gore, uprkos mnogima i njihovim podmetanjima,” navodi se u reagovanju Krivokapića.

Bonus video: