Višegodišnje poslanike spremili za penziju

Dio ministara u sadašnjoj Vladi Duška Markovića, poslanica Aleksandra Vuković, bivša ministarka evropskih integracija Gordana Đurović, direktor Kliničkog centra Jevto Eraković i gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković nose poslaničku listu DPS-a “Odlučno za Crnu Goru - DPS Milo Đukanović”

56529 pregleda 396 reakcija 99 komentar(a)
Sami se fotografisali i poslali izjavu, medije bojktovali: Sa predaje izborne liste, Foto: DPS
Sami se fotografisali i poslali izjavu, medije bojktovali: Sa predaje izborne liste, Foto: DPS

Dio ministara u sadašnjoj Vladi Duška Markovića (DPS), poslanica i članica Predsjedništva Demokratske partije socijalista Aleksandra Vuković, bivša ministarka evropskih integracija Gordana Đurović, direktor Kliničkog centra Jevto Eraković i gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković nose poslaničku listu DPS-a “Odlučno za Crnu Goru - DPS Milo Đukanović”.

U saopštenju DPS-a, nakon predaje izborne liste Državnoj izbornoj komisiji, piše da su se neki članovi Markovićevog kabineta odrekli pozicije na poslaničkoj listi: “Na njoj se nalazi po prvi put 54 odsto novih lica, a jedan broj se povukao kako bi omogućili da mjesto pripadne nekom od mlađih kadrova, ili onima koji do sada nijesu bili kandidati. Pored onih koji to čine tradicionalno, takav gest učinili su i Darko Radunović, Aleksandar Žurić i Aleksandar Bogdanović”.

Dugogodišnji poslanici ostali su pri začelju, a novi među kandatima za poslanike je predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović koji je nakon partijskog kongresa ušao u Predsjedništvo DPS-a.

Pri dnu poslaničke liste za predstojeće izbore su poslanici aktuelnog saziva Maja Bakrač, Nada Drobnjak, Branka Tanasijević, Ana Nikolić... Nosilac liste Duško Marković je, kako je saopšteno iz DPS-a, kazao da DPS kampanju vidi “kao priliku da građanima predstave rezultate četvorogodišnjeg rada Vlade kao nosioca izvršne vlasti i ujedno najodgovornijeg za realizaciju pobjedničkog izbornog programa iz 2016. godine”.

Među prvih 15 kandidata za poslanike su aktuelni ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade Milutin Simović, ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić, ministar odbrane Predrag Bošković, koji su i članovi Predsjedništva partije, kao i ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

Na prethodnim izborima 2016. godine na toj poziciji bili su samo Simović i Nuhodžić, kao i aktuelni ministar sporta Nikola Janović koji je u odnosu na tadašnju listu s 14-og mjesta pao na 24.

Među prvih deset kandidata su i gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković i direktor Kliničkog centra Jevto Eraković, koji su i članovi Predsjedništva partije, kao i profesorica Ekonomskog fakulteta Gordana Đurović. Njih troje nije bilo na izbornoj listi DPS-a za izbore 2016. godine.

Deseti na listi je član Predsjedništva partije i šef kluba poslanika DPS-a Nikola Rakočević, koji je za prethodne izbore bio na 43. mjestu.

Poslanici Petar Ivanović i Halil Duković su među prvih 20. Ivanović, koji je i savjetnik predsjednika države, je u ovom sazivu Skupštine bio predsjednik Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje, a Duković Odbora za ljudska prava i slobode.

Aktuelni potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin je na 18-om mjestu na listi, potom slijedi predsjednik podgoričkog odbora DPS-a Časlav Vešović, nikšićkog Ivan Mitrović je na 29-om, a sljedeći je predsjednik Skupštine Opštine Bijelo Polje Abaz Dizdarević.

Visoko u partijskoj hijerarhiji je poslanica u aktuelnom sazivu i članica Predsjedništva Aleksandra Vuković, koja je četvrta dok je za prethodne parlamentrne izbore 2016. bila na 28. mjestu.

Za njom slijedi Gordana Đurović (8), Dragica Sekulić (12), dok je na 16-om mjestu poslanica aktuelnog saziva i predsjednica Zakonodavnog odbora Marta Šćepanović.

Među novim licima na listi je i predsjednica kluba odbornika DPS-a u Bijelom Polju Vesna Pavićević, koja je na 20-oj poziciji.

Nova lica na listi DPS-a su, između ostalih, i predsjednik Opštinskog odbora DPS Mojkovac, Dragomir Mrdak, predsjednica Opštinskog odbora Kotor Tatjana Stanovčić, predsjednik Opštinskog odbora Rožaje Mehmed Husović, Zoran Srzentić iz Opštinskog odbora DPS-a u Baru...

DPS je juče izbornu listu predala bez prisustva medija, što su učinile jedino još Socijaldemokrate.

Na listi i Nemša Omerhodžić, čija firma štampa glasačke listiće

Na 72. mjestu izborne liste DPS-a je vlasnica preduzeća Merkator International Bijelo Polje, Nemša Omerhodžić. To preduzeće će, shodno jednoglasnoj odluci Državne izborne komisije, štampati izborni materijal za izbore 30. avgusta.

Komisija DIK-a je, kako je ranije saopšteno, ocijenila da je ponuda bjelopoljskog Merkatora znatno povoljnija u odnosu na ponudu ostalih preduzeća, Obod Cetinje i Grafo group Podgorica.

Omerhodžićeva je bivša potpredsjednica Opštine Bijelo Polje.

Nema Zorice Kovačević, Vladana Vučelića, Pavla Goranovića

Za razliku od 2016. godine, na izbornoj listi za predstojeće izbore nema predsjednice Opštine Danilovgrad Zorice Kovačević, dekana Medicinskog fakulteta Miodraga Radunovića, direktora Luke Bar Vladana Vučelića, direktora Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Pavla Goranovića... Kada je riječ o poslanicima iz aktuelnog saziva, na listi nema Mirsada Murića, Marije Ćatović, Suada Numanovića, Filipa Vukovića, Sanje Pavićević, Žane Filipović, Nade Nenezić...

Bonus video: