Kovačević: Nepravda je toliko narasla da je postala gangrena koja jede društveni organizam

"Vratiti se odmah može veliki dio oduzete imovine, bez ikakvih posljedica po budžet. Opština Tivat će dati svu pravnu pomoć obespravljenim svojim građanima i apsolutnu političku podršku njihovim aktivnostima na povraćaju davno im oduzete imovine"

3947 pregleda 60 reakcija 60 komentar(a)
Kovačević i Starčević, Foto: Siniša Luković
Kovačević i Starčević, Foto: Siniša Luković

Odmah nakon konstituisanja nove lokalne vlasti u Tivtu koju će predvoditi građanska lista "Narod pobjeđuje", prvi posao će biti restitucija oduzete privatne imovine građanima Tivta, poručio su danas na pres konferenciji, odbornički kandidati sa liste "Narod pobjeđuje" (NP) Mirko Kovačević i Ivan Starčević.

"To znači da će građani Tivta napokon, u svojoj lokalnoj samoupravi imati saveznika, a ne protivnika da se ovaj proces pravedno i konačno riješi. Samo svi zajedno to možemo učiniti. Vratiti se odmah može veliki dio oduzete imovine, bez ikakvih posljedica po budžet. Opština Tivat će dati svu pravnu pomoć obespravljenim svojim građanima i apsolutnu političku podršku njihovim aktivnostima na povraćaju davno im oduzete imovine. Nepravda je toliko narasla da je to postala gangrena koja jede društveni organizam. To se pod hitno mora riješavati, jer ako ne bude pravde, biće odmazde i zato nema prostora za odugovlačenje", kazao je Kovačević ističući da ni nakon 30 godina od izlaska iz komunističkog sistema, odnosno 16 godina od donošenje Zakona o povraćaju imovinskih prava i obeštećenju, u praksi pravedne restitucije nema, a desetinama hiljada porodica u Crnoj Gori država i dalje na sve načine pokušava da ne vrati njihovu imovinu, ili da njihove zahtjeve za restituciju riješi ponižavajučim ciframa za obeštećenje, koje im se uz to, ne isplaćuje odmah, već građani moraju čekati godinama.

Po njemu, cijeli zakon i način na koji se on do sada primjenjivao od strane regionalne Komisje za restituciju na primorju i Ministarstva finansija kao drugostepenog organa, napravljen je tako da iscrpljuje i destimuliše bivše vlasnike u njihovim pokušajima da im se vrati oduzeta imovina, ili da se oni po drugi put opljačkaju kroz "višestruku opstrukciju koju su sistemski ugradili u ovaj zakon".

"Namjerno se ide na iscrpljivanje građana, da oni na kraju pognu glavu, odustanu od svoje imovine ili da prihvate smiješno malo obeštećenje kao poravnanje za nju. Najbolji primjer dokle taj bezobrazluk ide je procjena vještaka da oduzeta privatna zemlja na sred aerodroma Tivat vrijedi samo 37 centi za kvadrat. Ovo nije nepravda, već organizovani zločin koji je više nemoguće trpjeti", kazao je Kovačević izdvajajući kao negativan i za Tivćane –starosjedioce tog grada, posebno bolan primjer, privatnu zemlju oduzetu svojevremeno za formiranje poljoprivrednog dobra "Boka" u polju pored ovdašnjeg aerodroma.

Istakao je da je Opština Tivat kojom su u zadnjih 16 godina upravljali Demokratska partija socijalista (DPS), Socijaldemokratska partija (SDP), Socijaldemokrate (SD) i Hrvatska građanska inicijativa (HGI) nije našla za shodno da stane na stranu sopstvenih građana i u postupcima pred Komisijom za restituciju u ovom, ali i drugim nespornim slučajevima nacionalizacije privatne imovine, odustane od svoje tvrdnje da je to opštinska imovina koju ne treba vraćati građanima.

"HGI je restituciju na nekadašnjem poljoprivrednom dobru koje je ova vlast uništila i pretvorila u drače i plac za gradnju golf terena i stanova za prodaju na tržištu, svojevremeno istakao kao jedan od svojih vrhunskih prioriteta. Oni su 2012. preuzeli na sebe obavezu da to riješe i Tivćanima vrate djedovinu, a evo vidimo kako su to riješili. Imali smo čitav niz fantomskih projekata bjelosvjetskih hohštaplera koji su predstavljani strateškim investitorima, za taj prostor - od golf terena do gradnje sumanutog "Starog grada Tivta" i u svemu tome lokalne uprave koje su činili DPS, SD, SDP i HGI su davale punu podršku takvim projektima koji su trebali da se ostvare na spornoj zemlji, a ne sopstvenim građanima čija je to djedovina", kazao je Kovačević dodajući da nova lokalna vlast Tivta koju će predvoditi NP, namjerava da sasvim drugačije postupa u tom i sličnim slulajevima i da "bude na strani svog naroda".

On je najavio i da će nova lokalna vlast insistirati na primjeni planske dokumnetacije i vraćanju poljoprivredne namjene prostoru nekadašnjeg PD "Boka", restituciji tog zemljišta njegovim pravim vlasnicima, te da se onda na zdravim osnovama i uz učešće zainteresovanih investitora, tu ponovno pokrene organizovana poljoprivredna proizvodnja po kojojoj je PD "Boka" svojeveremeno bila uspješna i poznata u zemlji, regionu, ali i u inostranstvu.

Starčević je naglasio da imovinska prava građana, posebno starosjedilaca koji imaju parcele na samoj obali mora, ugrožavaju i Zakon o morskom dobru, Zakon o ekspropijaciji "čiji je jedan od inicijatora za donošenje bila nositeljka liste DPS u Tivtu Jovanka Laličić", Zakon o planiranju i uređenju prostora i kontroverzni pravni stavovi Vrhovnog suda koji ponekad idu toliko daleko, da poništavaju i van primjene stavljaju čak i važeća zakonska rješenja.

"Ako je pravno valjan način sticanja svojine obavezan za građane i pravna lica, onda on mora biti obavezan i za državu, a ne da se ona samo dekretom, knjiži na djedovinu ovdašnjih ljudi, samo zato što je ona u pojasu Morskog dobra", istakao je Starčević podsjećajući na konkretan slučaj starosjedilačke porodice Di Franćesko iz Krašića kojoj je to učinjeno sa djedovinom na pjeni od mora u Petrovićima, ali i na nedavu presudu Evrospkog suda u Strazburu u vrlo sličnom slučaju "Nešić protiv Crne Gore", koja je donešena u korist tog građanina i koja otvara pravu "Pandorinu kutiju" ogromnih odšeta koje će država ubrzo morati da plaća primorcima kojima je bez ispate obeštećenja, dekretima uzurpirala ili ograničila svojinska prava na legalno stečenoj privatnoj imovini na obali.

Bonus video: