Narod Pobjeđuje predstavio svoj socijalni i program namijenjen licima sa invaliditetom

Ona je rekla da planiranje pravovremenih socijalnih mjera posbebno važno u aktuelnim uslovima narastajuće ekonomske krize zbog koronavirusa i činjenice da su Tivćani koji se u velikoj mjeri oslanjaju na turizam kao prioritetnu djelatost, tom krizom još i više pogođeni jer „turizma praktično i nema iako je sad špic sezone“

7704 pregleda 172 reakcija 134 komentar(a)
Vukoviž i Barbić, Foto: Siniša Luković
Vukoviž i Barbić, Foto: Siniša Luković

Građanska lista "Narod pobjeđuje" obećala je da će nakon izbora, kao predvodnik nove lokalne vlasti u Tivtu, uvesti posebni novi Fond za pomoć nezaposlenima sa budžetom od najmanje 300.000 eura, a značajno više pažnje nego što je to činila dosadašnja DPS-SD-HGI uprava, posvetiće pažnje potrebama osoba sa invaliditetom (OSI).

Poručile su to juče na pres konferenciji, kandidatkinje za odbornice sa liste NP Sanja Vuković i Vesna Barbić koje su predstavile socijalne mjere iz izbornog programa te liste.

„Pomoć iz novog opštinskog Fonda za nezaposlene sa budžetom od namjanje 300.000 eura, bi se prije svega, usmjeravala domaćinstvima bez zaposlenih članova u skladu sa brojem članova domaćinstva. Distribuirajući pravedno dio našeg zajendičkog opštinskog novca iz ovako zamišljenog fonda, porodicama i pojedincima koji su ostali bez ikakvih prihoda i ne mogu ih obezbijediti za neki period po bilo kom osnovu, dali bi smo makar makar minimalnu engizstencijalnu sigurnost.“- istakla je Vuković.

Ona je rekla da planiranje pravovremenih socijalnih mjera posbebno važno u aktuelnim uslovima narastajuće ekonomske krize zbog koronavirusa i činjenice da su Tivćani koji se u velikoj mjeri oslanjaju na turizam kao prioritetnu djelatost, tom krizom još i više pogođeni jer „turizma praktično i nema iako je sad špic sezone“.

Vesna Barbić je naglasila da NP poklanja i posebnu pažnju mjerama za osobe sa invaliditetom (OSI) jer su „OSI nerijetko mnogo kvalitetnije osobe od većine nas ostalih jer ih njihova svakodnevna borba čini snažnijima i izoštrava njihov osjećaj za pravdu.“ „Stoga, u programu liste NP nije predviđeno smanjenje diskriminacije OSI, nego njeno potpuno anuliranje. Pored garantivane mjesečne pomoći nezaposlenim OSI, mi ćemo pokrenuti i širok progrm zapošljavanja svih OSI koje imaju spobnost i želju za radnim angažmanom, kako u lokalnoj upravi, tako i u ustanovama i preduzećima čiji je osnivač Opština Tivat. To je uostalom, u skladu sa Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica sa invaliditetom, odnosno Zakona o zabrani diskriminacije lica sa invaliditetom.“- kazala je Barbć podsjećajući da su po tim propisima, firme i drugi organi koji imaju 20 do 50 radnika obavezni da imaju zapošljenu makar jedno lice sa invaliditetim, odnosno da među radnicima imaju najmanje 5% OSI ako imaju preko 50 zaposlenih, kao da da svi koji to ne poštuju trebaa da plaćaju poseban doprinos po stopi od 20% na ime naknade za zapoljšavanje OSI, ali da to gotovo sada niko ne sprovodi, niti poštuje.

„Nova lokalna uprava sa NP na čelu insistiraće na sprovošenju u Tivtu ovih zakonskih obaveza i dostojanstvenom trermanu naših sugrađana sa invaliditetom. Opština će nabaviti i posebno bozilo prilagođeno za prevoz OSI od kuće do mjesta na kome će oni raditi i obratno, te stalno angažovati koordinatora čiji bi zadatak bio da bude na usluzi tim ljudima.“- nabrojila je Barbić.

Bonus video: