Đeljošaj: Ne možemo biti u koaliciji sa onima koji bi da naprave samo pravoslavnu Crnu Goru

Đeljošaj je ocijenio da izlazak albanskih partija na izbore u dvije kolone nije "toliko slab izbor", iako bi mogućnost za uspjeh bila veća da postoji jedinstvena lista

75793 pregleda 1244 reakcija 194 komentar(a)
Nik Đeljošaj, Foto: Boris Pejović
Nik Đeljošaj, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Albanske alternative (AA), Nik Đeljošaj, koji predvodi izbornu listu koalicije “Albanska lista Genci Nimanbegu - Nik Đeljošaj”, ocijenio je da se u prethodnih 30 godina dokazalo da Albanci svoja prava, zahtjeve i razvoj, mogu ostvariti samo preko nacionalnih partija.

"...Najvažnije je da se albanski glasovi ne gube u tzv. građanskim partijama, jer bez obzira na našu nacionalnu opredijeljenost, ne vidim ni kod drugih veću „građansku, evropsku orijentaciju“, kazao je za “Vijesti” nosilac liste koju čine Forca, Demokratski savez Albanaca i politički pokreti Perspektiva i Unija za Tuzi.

On je kazao da nikako ne mogu biti u koaliciji sa onima koji bi da naprave samo pravoslavnu Crnu Goru, koji negiraju njihovu kulturu, istoriju, koji ne prihvataju realnost postojanja Kosova i veličaju osuđene ratne zločince.

Dvije albanske koalicije su predale izborne liste za parlamentarne izbore. Zašto smatrate da će se birači opredijeliti da glasaju za koaliciju koju predvodite?

Izlazak u dvije liste nije ni toliko slab izbor. Istina, mogućnosti za veći uspjeh bile bi veće kada bismo izašli sa jednom listom, međutim to bi s druge strane dovelo i do nekakvog monizma među Albancima. Ovako, i albanskom biraču dajemo mogućnost izbora. Na njemu ostaje da ocijeni naš dosadašnji rad i naše vizije napretka, jer između nas, albanskih partija, nema nekih programskih razlika. Svima nama je prioritet bolji položaj Albanaca u Crnoj Gori, veća integracija u društvu, očuvanje našeg nacionalnog identiteta…

Kandidati za poslanike sa Albanske liste Genci Nimanbegu - Nik Đeljošaj
Kandidati za poslanike sa Albanske liste Genci Nimanbegu - Nik Đeljošajfoto: Boris Pejović

Na pitanje zašto smatram da će birači izabrati koaliciju koju predvodim odgovor je za naše birače jednostavan... Samim tim da su u koaliciju uključeni subjekti, koji su na svim teritorijama gdje žive Albanci, da su u koaliciji subjekti koji čine više od 70 odsto albanskih birača, da od sadašnjih 41 odbornika u opštinskim parlamentima gdje participiramo, 31 odbornik je iz naših redova, da imamo u svojim redovima potpredsjednika Skupštine Crne Gore Gencija Nimanbegua koji je na najbolji način predstavljao albanski narod kao najproevropskiji narod na ovim prostorima. Imamo dva predsjednika skupština opština, gdje Albanci čine većinu, jednog predsjednika opštine. Ali prije svega ubijeđeni smo da je iza nas naš rad u interesu naših birača. Na našoj listi nećete naći čovjeka koji je na bilo koji način vezan za bilo kakve nezakonite ili korupcijske poslove. Čisti smo i čistog obraza izlazimo pred naše birače. To nas prije svega preporučuje, a u našoj se zajednici to tradicionalno vrednuje i poštuje.

Na čemu će biti fokus vašeg izbornog programa?

Dosadašnji zahtjevi albanskih političkih stranaka bili su uglavnom vezani za identitetska pitanja, te za opštinu Tuzi. U ovom sazivu su, zahvaljujući prije svega našem angažovanju kao parlamentarne koalicije, konačno riješena neka od najvažnijih.

Smatramo da je jedan od osnovnih pokazatelja demokratičnosti jednog društva odnos većine od manjine. Taj odnos se gradi kao proces, u kome ćemo i dalje aktivno učestvovati.

Naravno, došlo je vrijeme i da se više bavimo ekonomskim pitanjima. Dvije naše opštine (Ulcinj i Tuzi) imaju veoma jake resurse za razvoj, njih treba valorizovati. I naša dijaspora je zainteresovana za investiranje.

Ako samo pogledamo, koliko se ulagalo na prostorima gdje živimo kao narod u Crnoj Gori, vidjećemo, da bez obzira na resurse, ulaganja nije bilo. Ostaje na nama da se angažujemo što više na tom polju, i svakako na decentralizaciji u odlučivanju. Na taj način bismo preuzeli veću odgovornost za svoj razvoj, a mi se odgovornosti ne bojimo.

Iako je bilo sugestija da bi sve nacionalne albanske stranke trebalo da budu na jednoj izbornoj listi,to se nije desilo. Šta je bio glavni razlog da ne formirate široku koaliciju?

Da, bilo je sugestija i angažovanja, čak i dijaspore da budemo na jednoj izbornoj listi. Mi smo baš zbog toga nekoliko dana čekali sa objavom naše koalicije. Albanska koalicija je široka koalicija, i brojem subjekata u njoj, ali i prema snazi, zastupamo 71 odsto Albanaca na lokalnom nivou.

Na kraju, ispalo je kako je ispalo, i najvažnije je da se albanski glasovi ne gube u tzv. građanskim partijama, jer bez obzira na našu nacionalnu opredijeljenost, ne vidim ni kod drugih veću „građansku, evropsku orijentaciju“. Ubijeđen sam da ćemo nakon izbora zajednički raditi na oživotvorenju naših programa. Najvažnija poruka - Albanci svoja prava, svoje zahtjeve, svoj razvoj, mogu ostvariti samo preko nacionalnih partija, to se dokazalo u prethodnih 30 godina.

Zašto je teško ujediniti albanske političare?

A zašto je teško ujediniti bilo koje političare? I mi smo dio ovog rascjepkanog crnogorskog društva. Na svu sreću naše razlike su drugačije prirode.

Očekivalo bi se da naše najveće razlike budu vjerske prirode, pošto smo mi Albanci u Crnoj Gori i muslimani i katolici. Međutim, to je za nas prednost. Samo pogledajte našu listu - vjerski različita, teritorijalno različita, pa ipak jedinstvena.

Obje liste imaju skoro identične ciljeve, ali su naša razmišljanja o realizaciji tih ciljeva različita. Mi ne očekujemo da će nam rješenja pasti sa neba, niti nam donijeti neko drugi. Mi smo spremni da radimo za njihovo oživotvorenje, da preuzmemo odgovornost, kao i do sada. Samo ako pogledamo manje od godinu dana života Optine Tuzi, vidjećemo da su se Tuzi i Malesija mijenjale u toj godini više nego zadnjih decenija.

Prije četiri godine je izgubljen jedan mandat zbog toga što su albanske partije izašle u tri liste. Da li strahujete da bi se mogao ponoviti isti scenario?

Da, tačno je, 2016. smo izgubili jedan mandat jer smo izašli u tri liste. Ali ako znamo da je izborni zakon diskriminatorski za nas Albance, te da je naš mandat bio „najteži“ po broju osvojenih glasova, razlog nije samo u nama.

Nimanbegu i Đeljošaj
Nimanbegu i Đeljošajfoto: Boris Pejović

Albanske političke partije su se, na više sastanaka, koje je sazvao potpredsjednik (Genci) Nimanbegu tokom rada Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu, saglasile da naše zahtjeve predlažemo kao amandmane. Istina, za promjenu izbornog zakona treba 2/3 poslanika, što je u ovom sazivu bilo nemoguće dobiti, ali s druge strane nije postojala politička volja ni vladajućih partija da se ti naši zahtjevi prihvate. Konačno, kada se ukinula posebna izborna jedinica, tada se za to složila i pozicija i opozicija, protiv naših predstavnika.

"Ko poštuje naše principijelne stavove, može sjesti sa nama za sto"

Sa kojim opozicionim snagama biste mogli u koaliciju poslije izbora u slučaju da budete "tas na vagi"?

Albanci su cijelo vrijeme bili na pravoj strani istorije. I kada se devedesetih godina trebalo suprotstaviti ratnoj i ratnohuškačkoj logici i politici koja je bila ne samo evidentna, već skoro sveprisutna na prostorima Crne Gore, i kada smo se opredijelili protiv sljedbenika poražene Miloševićeve politike, i 2006, kada je i našim glasovima na referendumu formirana Crna Gora, i kasnije za evropske i evroatlantske integracije.

Samim tim naše principijelno ponašanje kao narod i politika definiše našu mogućnost koalicijskog djelovanja. Ne možemo nikako biti u koaliciji sa onima koji bi da naprave samo pravoslavnu Crnu Goru, sa onima koji negiraju našu kulturu, istoriju, koji ne prihvataju realnost postojanja Kosova, koji veličaju osuđene ratne zločince… Dakle, oni nam svojim političkim djelovanjem zatvaraju svaku mogućnost koalicione saradnje, a ne mi!

Po gore navedenom, ispada, da su naši uslovi za političku saradnju principijelne, ljudske, pa na kraju i političke prirode.

Zalaganje za evropsku orijentaciju Crne Gore, demokratičnost i demokratski razvoj države, jednakost pred zakonom, poštovanje čovjekovih prava - individualnih i kolektivnih, priznavanje naših identitetskih posebnosti… To su kriterijumi koji nas čine mogućim koalicionim partnerima za one koji su svojim političkim djelovanjem i do sada dokazali da se bore za te principe. Ko poštuje ove naše principijelne stavove, može sjesti sa nama za sto.

Bonus video: