Crno na bijelo: Potvrđeno da istraga vodi do Đukanovića i Gvozdenovića

""Možura je trenutno jedna od najvećih korupcionaških afera koja trese EU. Jedino kroz opsežnu međunarodnu istragu možemo doći do istine. U ovoj prevari, koju plaćaju građani Crne Gore kroz račune za struju, umreženi su brojni funkcioneri iz više država"

40909 pregleda 192 reakcija 102 komentar(a)
Dritan Abazović, Foto: Crno na bijelo
Dritan Abazović, Foto: Crno na bijelo

Intervju "Vijestima" Metju Karuana Galicija, sina Dafne Karuana Galicije, novinarke ubijene na Malti prije skoro tri godine vezanih za aferu Možura potvrđuje navode da istraga vodi do predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i visokog funkcionera DPS Branimira Gvozdenovića, smatraju iz koalicije “Crno na bijelo”.

Oni ukazuju da se svakim danom potvrđuju navodi koje su iznjeli na dvije konfenrencije za novinare, kada su optužili vrh državne vlasti da je direktno uključen u koruptivne radnje koje su se desile kroz taj projekat, te pokazali ugovore kako su firme sa Sejšela i iz Dubaia preuzele posao u Crnoj Gori.

"Možura je trenutno jedna od najvećih korupcionaških afera koja trese EU. Jedino kroz opsežnu međunarodnu istragu možemo doći do istine. U ovoj prevari, koju plaćaju građani Crne Gore kroz račune za struju, umreženi su brojni funkcioneri iz više drzava. Međutim, ono što je definitivno omogućilo takvu brutalnu korupciju je odluka Vlade Crne Gore da ustupi stotinu miliona eura subvencija vlasnicima projekta. Bez toga, Možura nikoga ne bi ni interesovala", objasnili su u koaliciji Crno na bijelo.

Predsjednik URA Dritan Abazović ranije je saopštio da je ubistvo novinarke sa Malte Dafni Karuane Galicije "direktno povezano sa aferom Možura, te da su građani kroz račune za struju platili korupciju, a vjerovatno i njeno ubistvo, šta je izazvalo burnu reakciju Ministarstva ekonomije".

Povezani članci

09. Avgust 2020.

Moja majka je istraživala i veze Đukanovića

"Danas smo imali priliku da čujemo od sina ubijene novinarke, da je ona istraživala poslovne veze Đukanovića i bivšeg premijera Malte. Pitamo javno ministarku Sekulić - da kaže da li su istinite tvrdnje sina ubijene novinarke ili kao što je to ranije Ministarstvo ekonomije pripisalo nama, čak i on "manipuliše" sa smrću svoje majke", ukazuju u koaliciji Crno na bijelo.

Oni su ponovo pozvali ministarku ekonomije Dragicu Sekulić da podnese ostavku jer je, kako navode, "njeno ministatvo svjesno sakrilo firme koje su uključene u ovaj korupcionaški projekat, a glavnog Specijalnog tuzica (SDT) da se konačno pomakne sa mjesta i počne istragu koja po svemu sudeći vodi do Đukanovića, ali i Branimira Gvozdenovića".

"Đukanovic je, dok je bio premijer Crne Gore, ugovarao ovaj po građane izuzetno štetni posao, a upravo Gvozdenović ga je tehnički realizovao. Bilo bi dobro da Gvozdenovic objasni, zbog čega je u periodu pripremanja projekta na desetine puta putovao u Maltu i kako je moguće da ovaj projekat od koga građani imaju samo štete, zasluživao toliko njegove pažnje. Više je nego indikativno to da je sin ubijene novinarke doveo u vezu banke Petrosa Statisa koji, u Crnoj Gori kontroliše dio medijske scene koja upravo brani lik i djelo Đukanovića i opravdava njegove korupcionaške poduhvate. Ovi detalji su svakako nedostajali u sklapanju kompletnog mozaika", objašnjavaju u koaliciji Crno na bijelo.

Iz ove koalicije navode da će i dalje aktivno pratiti dešavanja oko Možure i da će uz pomoć međunarodnih partnera u Evropskom parlamentu učiniti sve da se istina o korupciji u ovom projetku istraži do kraja.

Bonus video: