Medenica: Oštrija kaznena politika prema zagađivačima

"Zalagaćemo se i za oporezivanje na društveno prihvatljiv način emisije svih zagađujućih materija i gasova sa efektom staklene bašte, a da ovako prikupljena sredstva budu uložena u životnu sredinu", rekao je Medenica

1517 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Socijaldemokrate Crne Gore
Foto: Socijaldemokrate Crne Gore

Programska odrednica Socijaldemokrata jeste jačanje inspekcijskog nadzora i politike "zagađivač plaća", koja podrazumijeva oštriju kaznenu politiku prema zagađivačima, kazao je član Glavnog odbora SD-a i kandidat na listi Nikola Medenica.

Kako je dodao, neophodno je obezbijediti da svi zagađivači voda, zemljišta i vazduha obavezno primjenjuju ekološki prihvatljivu i dostupnu tehnologiju, ali i jačati saradnju sa civilnim društvom.

"Takođe, zalagaćemo se i za oporezivanje na društveno prihvatljiv način emisije svih zagađujućih materija i gasova sa efektom staklene bašte, a da ovako prikupljena sredstva budu uložena u životnu sredinu", rekao je Medenica.

On je, predstavljajući dio Programa Socijaldemokrata, kazao i da Socijaldemokrate predlažu uvođenje subvencija za korišćenje najboljih dostupnih tehnologija u industriji, poljoprivredi, saobraćaju i građevinarstvu.

Neke od programom predloženih mjera u ovoj oblasti su, kako je objasnio, i oslobađanje od plaćanja PDV-a, kao i omogućavanje beskamatnih kredita za nabavku vozila na električni i hibridni pogon za građane i pružaoce usluga javnog prevoza, kao i za primjena savremenih tehnologija za grijanje, i u građevinarstvu.

"Novac koji je potrebno obezbijediti za zelene politike nije davanje, već ulaganje u sigurnu budućnost naše države i zalog koji ostavljamo budućim generacijama, te se mi u Socijaldemokratama zalažemo za stabilne fondove za finansiranje životne sredine", zaključio je Medenica.

Bonus video: