Samo DPS razumije šta NKT odredi

Direktor Građanske alijanse, Boris Raonić, je kazao “Vjestima” da selektivna primjena prava i neravnopravnost razaraju društvo poput “galopirajućeg kancera”

24634 pregleda 208 reakcija 127 komentar(a)
Sa političkog skupa DPS-a u Lješkopolju, Foto: DPS
Sa političkog skupa DPS-a u Lješkopolju, Foto: DPS

Iako bi partije trebalo da imaju jednak tretman u predizbornoj kampanji, mjeru Nacionalnog koordinacionog tijela za suzbijanje zaraznih bolesti (NKT) da su zabranjeni politički skupovi na otvorenom, pravilno je “razumjela” samo vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS), na čijoj izbornoj listi je nekoliko članova NKT-a.

Ta partija je u subotu u Lješkopolju organizovala predizborni skup na otvorenom, kojemu je, pored pristalica stranke, prisustvovao lider DPS-a i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i čelnici iz podgoričkog odbora partije.To je odmah osudila koalicija “Crno na bijelo”, koju predvodi Građanski pokret URA, pozvavši nadležne inspekcijske službe da reaguju jer je, kako su saopštili, DPS prekršila mjere NKT kojima su zabranjeni politički skupovi na javnim mjestima. Iz te koalicije je saopšteno da se DPS još jednom stavlja iznad zakona i institucija zemlje i da “svojim jeftinim političkim šićarenjem žele da na nelegalan način, prigrabe po koji glas unaokolo“.

Nakon reakcija opozicije, iz NKT-a su pojasnili da je smisao mjere zabrana političkih skupova na koje politički subjekti pozivaju pristalice bez mogućnosti da unaprijed znaju broj i identitet osoba koje će prisustvovati skupu i time predstavljati epidemiološki rizik, a ne zabrana svake političke aktivnosti. Na sajtu Vlade među mjerama koje su na snazi, a tiču se javnog okupljanja, piše da su “zabranjeni politički skupovi na otvorenim javnim mjestima”.

Direktor Građanske alijanse,Boris Raonić, je kazao “Vjestima” da ako se zna da selektivna primjena prava i neravnopravnost razaraju društvo poput “galopirajućeg kancera”, a pristrasne institucije obesmišljavaju postojanje države, onda se zna i da svi moraju biti na oprezu kada su ove pojave u pitanju.

“Da se ne bi došlo u situaciju da se osporava legitimnost izbora, ali i urušavalo povjerenje u državu, na svaki primjer ovakvih pojava mora se promptno reagovati i obezbijediti ravnopravnost svih - partija u izbornom procesu, ali i pojedinaca u društvenom životu”, istakao je Raonić.

Iz NKT-a su saopštili da su i ranije dobijali upite više političkih partija koje su se interesovale za mogućnost okupljanja radi predaje izbornih lista:

“I tada je u komunikaciji sa predstavnicima političkih stranaka i koalicija dato tumačenje mjere prema kojem je svim političkim subjektima, bez razlike, omogućeno okupljanje do 20/40 pristalica radi predaje izborne liste, uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mjera. U tom smislu se i dalje tretiraju okupljanja u organizaciji svih političkih subjekata sa unaprijed poznatim brojem učesnika i pridržavanjem svih epidemioloških mjera”.

Iz NKT-a je saopšteno da će pratiti razvoj epidemiološke situacije i u skladu sa procjenama Instituta za javno zdravlje razmotriti mogućnost povećanja dozvoljenog broja osoba na javnim mjestima:

“Kako bi se svim političkim subjektima omogućilo kvalitetnije predstavljanje izbornih programa, izbornih lista, uz obavezu dosljednog poštovanja svih propisanih epidemioloških mjera – distance i nošenja zaštitne maske”.

Bonus video: