I vatrogasci čašćavaju DPS po 1.500 eura

MANS objavio nove dokaze da DPS koristi šemu za ubacivanje gotovine preko fingiranih priloga Sve donacije vatrogasaca iz Danilovgrada uplaćene 7. jula, što je mehanizam putem kojeg su i njihove kolege iz Podgorice podržale kampanju DPS-a 2016.

57156 pregleda 576 reakcija 156 komentar(a)
Ilustracije, Foto: Shutterstock
Ilustracije, Foto: Shutterstock

Istraživački centar NVO MANS došao je do novih podataka koji produbljuju sumnju da vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS) opet koristi uspostavljenu šemu za ubacivanje gotovine u svoje zvanične finansije i to kroz navodne donacije fizičkih lica.

Zaposleni u Službi zaštite i spasavanja Opštine Danilovgrad su organizovano i na isti dan uplatili 16.000 eura za potrebe ovogodišnje izborne kampanje DPS-a. Najmanja donacija iznosila je 500, dok su pojedini vatrogasci izdvajali i do 1.500 eura kako bi pomogli vladajuću partiju, pokazuju podaci koje je analizirao MANS.

Goran Radulović, komandir vatrogasne službe, potvrdio je za MANS da je „kao član i aktivista DPS-a od osnivanja donirao 1.500 eura DPS-u za potrebe kampanje za parlamentarne izbore 2020. godine.“ U imovinskom kartonu Radulovića se navodi da je njegova plata prošle godine iznosila 1.200 eura, dok je u januaru ove godine primio 1.530 eura.

Prema podacima Sindikata uprave i pravosuđa Crne Gore, vatrogasci imaju prosječnu mjesečnu zaradu od 550 eura, što nije predstavljalo prepreku da danilovgradski doniraju i iznose od 1.000 do 1.500 eura.

Sve donacije vatrogasaca iz Danilovgrada uplaćene su istog dana, 7. jula ove godine, što je mehanizam putem kojeg su i njihove kolege iz Podgorice podržale kampanju DPS-a 2016. godine.

Dodatnu sumnju da se radi o organizovanoj šemi za ubacivanje novca nepoznatog porijekla u izbornu kampanju DPS-a izaziva i činjenica da su i članovi opštinskih odbora iz Bijelog Polja, Berana, Petnjice i Šavnika svoje priloge uplaćivali određenim danima, a nerijetko i u iznosima koji su premašivali njihove mjesečne zarade.

Tako je pet članova bjelopoljskog opštinskog odbora DPS-a, uključujući i predsjednika te opštine Petra Smolovića i predsjednika Skupštine Opštine Abaza Dizdarevića, uplatilo ukupno 4.500 eura. Osim njih, iz Bijelog Polja su donacije partiji uplatili i Emin i Hajro Kajević, i to ukupno 3.500 eura. Sve donacije od članova i aktivista iz Bijelog Polja uplaćene su istog dana, 17. jula 2020. godine.

Dan ranije, kampanju je podržalo i šest članova beranskog odbora DPS-a, i to u ukupnom iznosu od 2.480 eura. Partiju je podržao i petnjički odbor, odakle je 16. jula stiglo pet priloga - i to u ukupnom iznosu od 1.400 eura.

Lider DSP Milo Đukanović
Lider DSP Milo Đukanovićfoto: Boris Pejović

Iako Šavnik važi za jednu od najsiromašnijih crnogorskih opština, funkcioneri DPS-a su privrženost svojoj partiji pokazivali i time što su donirali cijele mjesečne zarade kako bi pomogli izbornu kampanju. Jugoslav Jakić, predsjednik Skupštine Opštine Šavnik, uplatio je partiji hiljadu, iako je njegova plata prošle godine iznosila između 800 i 950 eura.

Gotovo cijelu platu donirala je Milijana Ašanin, glavna administratorka Opštine Šavnik, dok je odbornica Sanja Bušaj i pored mjesečnih prihoda od 800 eura, za partiju izdvojila čak hiljadu. DPS je podržala i Vaska Zorić, koja je uplatila 500 eura, dok je kao direktorica Turističke organizacije Šavnik prošle godine zarađivala 565 eura. Četiri od pet članova šavničkog odbora uplatilo je donaciju na isti dan, 10. jula 2020. godine.

Žabljačani ne štede za partiju

Osim za parlamentarne, DPS prikuplja novac i za lokalne izbore, pa je tako pet članova opštinskog odbora partije sa Žabljaka do sada u tu svrhu uplatilo 7.500 eura. Osim predsjednika Opštine Veselina Vukićevića, po 2.000 eura uplatili su još Mile Leković i Vidoje Tomčić, dok su Tomo Pajović sa 1.000 i Stanija Grbović sa 500 eura bili nešto „skromniji“.

Leković, kao sekretar Opštine Žabljak, prošle godine zarađivao je nepunih 1.000 eura mjesečno, dok je Tomčić kao predsjednik Skupštine Opštine Žabljak imao platu od 1.250 eura. Tomo Pajović je, kao direktor Nacionalnog parka „Durmitor“, imao platu od nepunih 750 eura mjesečno.

DPS finansira kampanju iz fondova nepoznatog porijekla

Istraživački centar MANS-a ovim je otkrio još jedan primjer organizovane šeme za ubacivanje gotovine u tokove aktuelne izborne kampanje, dok državni organi i to prevashodno tužilaštvo i dalje ostaju nijemi na očigledan primjer pranja novca pod okriljem izbora. Nakon što je otkriveno da su kampanju za prošle parlamentarne izbore navodno finansirali Romi s Vrela Ribničkih, socijalni slučajevi iz Berana, radnici podgoričke “Čistoće” i “Vodovoda”, podgorički vatrogasci i više članova opštinskih i glavnog odbora partije, koji su uplaćivali novac najčešće na isti dan i u istoj banci, evidentno je da se ta praksa nastavlja i u okviru ovih izbora, bez ikakve reakcije nadležnih organa.

Ovakva praksa već sada ozbiljno diskredituje nadolazeće izbore, jer se jednoj partiji svjesno i proračunato ostavlja prostor da finansira svoju kampanju iz fondova nepoznatog porijekla, uz sada već prepoznate druge nelegitimne metode kojima DPS ostvaruje prednost u odnosu na ostale učesnike u izbornom procesu.

Bonus video: