Mijović se obratio Markoviću: Recite ko je uzeo pare za Možuru

"Objavite ta imena, jer se ona dovode u vezu sa ubistvom časne novinarke iz Malte, zbog cega je to danas ne samo crnogorska, već i velika evropska afera", kazao je kandidat za poslanika sa liste koalicije Crno na bijelo

14006 pregleda 56 reakcija 18 komentar(a)
Mijović, Foto: URA
Mijović, Foto: URA

Dejan Mijović, kandidat za poslanika sa liste koalicije Crno na bijelo, pozvao je premijera Duška Markovića da saopšti "ko je uzeo milione" za vjetroelektranu Možura.

Mijović je predsjedniku Vlade uputio otvoreno pismo.

,,Gospodine Markoviću, recite ko je uzeo milione za Možuru, javnost to mnogo više interesuje od Vaše jučerašnje posjete trafostanici u Lastvi grbaljskoj. Objavite ta imena, jer se ona dovode u vezu sa ubistvom časne novinarke iz Malte, zbog cega je to danas ne samo crnogorska, već i velika evropska afera. Recite, jer na hitnom rješenju ovog slučaja visoke korupcije insistira i Evropska unija. Predugo zagonetno ćutite, a jedino Vi i vaš partijski šef Đukanovic, uz par ministara, možete da znate ta imena. Oglasite se, jer Vas ćutanje neće učiniti manje sumnjivim. Njime se brane samo kriminalci uhvaćeni na djelu“, piše u pismu, kako je saopšteno iz koalicije Crno na bijelo.

Mijović je pozvao Markovića da odgovori na javne prozivke. ,,To treba da učinite, umjesto što pozivate građane da Vam aplaudiraju što ste izgradili trafostanicu. Oni to ne mogu i neće učiniti, jer im ni nakon tri decenije vlasti i nekoliko desetina miliona eura potrošenih na izradu raznih studija i obimne stručne pomoći dobijene od donatora, Vi i Vaši iz DPS-a niste uspjeli izgraditi nijedan veći proizvodni pogon. Vašim uspjesima u energetskom sektoru niko ne želi da se bavi, jer su oni svima dobro poznati. Ali, pošto na tome insistirate, koristimo priliku da na njih podsjetimo“.

Prvi na koji je Mijović podsjetio je projekat betoniranja rijeke Tare. ,,Prvi i, vjerovatno, Vaš najveći ‘uspjeh’ je bio čuveni projekat betoniranja rijeke Tare, suze Evrope i njenog najljepšeg kanjona, kome se usprotivilo čitavo čovječanstvo. A potom ste, na opšte zadovoljstvo građana, isto tako ‘uspješno’ izveli projekat gradnje četiri hidroelektrane na Morači. Doduše, htjeli ste, ali niste uspjeli Taru prevesti u Moraču da bi hidroelektrane na ovoj mogle biti isplative, ali ste zato dozvolili našim susjedima da na Drini grade hidroelektranu Buk Bijela koja će, izvjesno, potopiti najljepši dio kanjona Tare“.

Kandidat za poslanika sa liste koalicije Crno na bijelo podsjetio je i obećanja Markovića pred izbore 2016. godine. ,,Sigurno se dobro sjećate da smo pred izbore 2016. predvidjeli, a vi ste u međuvremenu ‘uspjeli’ da izgradite i Drugi blok Termoelektrane Pljevlja, pri čemu vam se dobro isplatila i kupovina akcija rudnika uglja Pljevlja od brata predsjednika države i Vaše partije. Sa istom preciznošću danas predviđamo da će Vam jednako tako ‘uspješna’ biti i ekološka rekonstrukcija postojećeg bloka TE, i da će on, kao i Drugi blok, dugo, dugo raditi, uprkos ogromnih penala za emisije CO2 koje rekonstrukcija neće smanjiti“, navodi Mijović u otvorenom pismu.

Osvrnuo se i na obećanje Markovića da će na Briskoj gori izgraditi najveću solarnu elektranu u Evropi, čim se usvoji prostorni plan na koji se čeka već dvije godine, kao i na gradnju hidroelektrane Komarnica. ,,Gradnju hidroelektrane Komarnica najavljujete odmah nakon izbora iako još ne raspolažete baznim geološkim i hidrogeološkim podacima, niti Vaša Agencija za zaštitu okoline zna koji bi njen uticaj bio na biodiverzitet. Pregradili biste kanjon iako je projekat ekonomski isplativ samo pod uslovom da cijene električne energije u Evropi rastu, a one padaju jer su izvori energije na bazi sunca i vjetra sve jeftiniji“, piše Mijović.

On je prokomentarisao i plan premijera Markovića da preko Elektroprivrede Crne Gore pokrene veliki investicioni ciklus vrijedan milijarde eura. ,,Previđate, međutim, da ste nakon okončanja Vaše ‘uspješne’ saradnje sa italijanskom kompanijom A2A, Elektroprivredu ostavili bez para i da se svi gore pomenuti projekti mogu realizovati samo uz obimnu finansijsku podršku međunarodnih finansijskih institucija. A one ne daju ni euro onima koji ulažu u termoelektrane. Premijeru Markoviću, recite ko je uzeo pare za Možuru, javnost nakon svega ne interesuju Vaši uspjesi“, zaključuje u pismu Mijović.

Bonus video: