Lista Narod pobjeđuje: Dozvoliti obnovu manastira na Prevlaci i zarađivati od vjerskog turizma

Klakor je istakao da Vlada već 15 godina "opstruira početak pune obnove Svetog Arhangela Mihaila" i da joj u tome "opštinska DPS garnitura na svaki način pomaže"

3161 pregleda 20 reakcija 19 komentar(a)
Sa konferencije za novinare, Foto: Savo Klakor, Dejan Piper
Sa konferencije za novinare, Foto: Savo Klakor, Dejan Piper

Građanska lista Narod Pobjeđuje (NP) kao predvodnik nove lokalne vlasti u Tivtu u saradnji sa drugim subjektima, riješiće problem krova nad glavom za porodice bivših pripadnika JNA koji već 30 godina žive u neuslovnim bungalovima na Ostrvu cvijeća, podržaće aktivnosti na obnovi manastira Svetog Arhangela Mihaila na Prevlaci i iskoristiti prednosti koje Tivat ima u domenu svog sakralnog nasljeđa radi unapređenja turizma.

Saopštili su to na pres konferenciji kandidati za odbornike NP Savo Klakor i Dejan Piper koji su se osvrnuli na dosadašnji kako su rekli, ignorantnki odnos tivatske DPS-SD-HGI vlasti prema riješavanju stambenih problema porodica pripadnika bivše JNA koje već 30 godina žive u neuslovnim i dotrajalim bungalovima nekadašnjeg vojnog odmarališta "Ostrvo cvijeća" na Prevlaci, kao i nerazumijevanju od strane državne i lokalne vlasti inicijative i napora Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) da obnovi ovdašnji manastir Svetog Arhangela Mihaila.

Klakor je podsjetio da je MCP prije petnaestak godina u sklopu riješavanja imovinsko-pravnog statusa crkvene imovine na Prevlaci državi ustupila 5.000 kvadrata svog zemljišta u Grblju, za izgradnju stanova kojima bi se riješilo stambeno pitanje porodica bivših vojnih lica što im je izbijanjem rata u bivšoj SFRJ, dat privremeni nužni smještaj u bungalovima na Prevlaci.

On je obećao da će se nova opštinska vlast Tivta predvođena sa NP, prvi put aktivno uključiti u riješavanje stambenog pitanja ovih ljudi.

"U okviru šireg projekta izgradnje stanova za lica u stanju socijalne potrebe gdje će Opština opredijeliti neku urbanističku parcelu u svom vlasništvu, biće ponuđeno MCP da finansira izgradnju stanova za deset porodica koje žive u bungalovima na manastirskom imanju na Prevlaci", kazao je Klakor dodajući da će se to finansirati i donatorksim sredstvima i učešćem brojnih tivatskih firmi i preduzetnika koji su spremni da na ovaj način pomognu svojim sugrađanima slabijeg socijalnog statusa.

Klakor je naveo da će NP insistirati i kod strateških investitora koji razvijaju svije velike turističke projekte u Tivtu da se uključe u zajedničku akciju pravljenja krova nad glavom za građane Tivta koji su u najgorem socijalnom položaju i naglasio da je stanje koje već skoro tri decenije vlada u bungalovima nekadašnjeg vojnog odmarališta na Prevlavi "jedna od najvećih sramota našeg grada, pogotovo ako se sjetimo koliko se proteklih godina izgradilo stanova za pogodne partijske apartčike".

On je istakao da Vlada već 15 godina "opstruira početak pune obnove manastrira Svetog Arhangela Mihaila" i da joj u tome "opštinska DPS garnitura na svaki način pomaže".

"Zato je pristupni put u katastrofalnom stanju, naselje ostavljeno bez rasvjete bez održavanja, bez rekonstrukcije infrastrukture. Na svaki način Opptina Tivat nastoji da poluostrvo Prevlaka bude u što lošijem stanju", istakao je Klakor koji je kao jedini pozitivan izuzetak naveo bivšu gradonačelnicu Snežanu Matijević (DPS) koja je po njemu, kao katolkinja imala mnogo boji odnos i razumijevanje za dešavanja na Prevlaci od njenih prethodnika i sljedbenika na mjestu gradonačečnika - "bivših pravoslavaca jer Matijević nije imala potrebu da se poput njih, takvim niskostima dokazuje svojim partijskim gospodarima iz Podgorice".

Klakor smatra da crnogorska Vlada smišljeno oteže sa riješavanjem stambenih problema porodica pripadnika JNA sa Prevlake i nastoji da ih konfrotntira sa MCP kako bi "dodatno ometali obnovu manastira i izazvali nesglasice između tih ljudi i Crkve".

Dejan Piper je istakao da bi obnova manastira na Prevlaci bila višestruko značajna za Tivat i to ne samo u duhovnom smislu za ovdašnje pravoslavno stanovništvo, već i za širu zajednicu, posebno u domenu razvoja vjerskog turizma koji sada nije razbijen ni izbliza adekvatno ovdašnjim potencijalima.

"Možda nemamo crkve kakve ima Kotor, ali brojnost hramova katoličkih i pravoslavnih u Tivtu, na izuzetno atraktivnim lokacijama - od obale do starih ambijentalnih cjelina, jeste nešto što može da se iskoristi mnogo bolje u turističkoj promociji Tivta. Takođe, obnovom manastira stvorili bi se i preduslovi da se preostali dio poluostrva Prevlaka koji je u državnom vlasništvu, uredi i rekonstruiše sa kulturnim i turističkim sadržajima", kazao je Piper dodajući da režim to ne želi, već upornim nastojanjem da zavadi građane po vjerskoj i nacionalnoj osnovi i nasrtanjem na SPC i njene vjernike u Crnoj Gori, nastavi da neometano pljačka nacionalne resurse.

Piper je podsjetio građane i da je DPS Tivta već u nekoliko navrata opstruirao da se na dnevnom redu lokalnog parlementa nađe odluka o razmjeni zemljišta između Opštine Tivat i MCP, a zahvaljujući kojoj bi Opština došla u situaciju da proširi gradsko groblje na Brdištima gdje sada više nema mjesta za ukop.

Bonus video: