Životna pitanja u sjenci identitetskih prepucavanja

Vlast u kampanji koristi oprobani recept podjela, dio opozicije fokusiran na “odbranu svetinja” SDP, koalicije Crno na bijelo i Mir je naša nacija za “Vijesti” objašnjavaju plan reformi od kojih bi građani imali neposredne koristi

18824 pregleda 34 reakcija 33 komentar(a)
Na predizbornom skupu DPS-a u Zeti i akter afere “Koverta” Slavoljub Stijepović, Foto: Platforma Crno na bijelo
Na predizbornom skupu DPS-a u Zeti i akter afere “Koverta” Slavoljub Stijepović, Foto: Platforma Crno na bijelo

Kako se zahuktava predizborna kampanja, egzistencijalna pitanja sve više ostaju u sjenci stranačkih prepucavanja, pa se većina izjava svodi na to ko je za, a ko protiv države i ko brani, a ko želi da otme svetinje.

Od tih rasprava političkih igrača, građani ne vide jasno predloge kako riješiti problem sa kojim će se suočiti odmah nakon izbora – kako preživjeti ekonomsku krizu koja se već zahuktava, da li će sačuvati radna mjesta, hoće li imati plate i penzije, da li će mladi moći da nađu posao, ili će biti prinuđeni da napuste svoju državu...

Sva ova pitanja vlast je strpala u Treći paket mjera pomoći ili „paket želja“ koji, prema mišljenju analitičara, nije realno postavljen i zavisi od investicija, i okrenula se oprobanom receptu podjela da privuče glasače, ukazujući kako se suočavaju sa “anticrnogorskim snagama”.

“Značaj predstojećih izbora je neupitan i nažalost ponovo se suočavamo sa frontom anticrnogorskih snaga koje ne žele samo promjenu vlasti, već i promjenu kursa državne politike. Mi smo jedina relevantna politička snaga koja može da vodi državu naprijed i stojimo na braniku crnogorskih interesa”, rekao je predsjednik države i DPS-a Milo Đukanović u utorak tokom posjete Zeti u okviru predizborne kampanje.

Sa njim u Zeti bio je i akter afere “Koverta” Slavoljub Stijepović, koji je inače generalni sekretar predsjednika države koga čeka sudski postupak pred Višim sudom.

“Vladajuća koalicija u predizbornoj kampanji šalje poruke koje slušamo posljednjih 14 godina, zasnovanih na referendumskim okvirima i dijeljenju društva za i protiv države”, rekao je nedavno u “Bojama jutra” TV Vijesti politički analitičar Dragiša Janjušević.

Kaže da opozicija pokušava da izađe iz tog konteksta i da je za očekivati da će velika koalicija okupljena oko Demokratskog fronta kampanju bazirati na ono što je bilo aktuelno proteklih pola godine, a to je Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

Nosilac te koalicije pod nazivom “Za budućnost Crne Gore” Zdravko Krivokapić počeo je kampanju posjetom Pljevljima i manastiru Sveta Trojica. “ Ne slučajno Pljevalja i ne slučajno od manastira Sv. Trojice – jer Sv. Trojica su osnov pravoslavlja”, poručio je Krivokapić tokom posjete.

Iz DPS-a i DF-a nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” u vezi sa tim šta konkretno nude građanima.

Iz koalicije “Mir je naša nacija“ kažu da građani moraju da se pomire, da bi država bila jaka i išla u korak sa zemljama EU kada je u pitanju životni standard.

„Naši funkcioneri će raditi isključivo za platu i ništa mimo plate. Gdje nema korupcije na vrhu piramide, nema je ni u njenoj strukturi. To smo pokazali u Budvi, Kotoru, Herceg Novom i Beranama. Dokazaćemo i na državnom nivou. Sačinićemo “Bijelu knjigu privatizacija” i pokazati kakva je sudbina preduzeća, radnika i njihove vrijedne imovine. Sve što je oteto mora biti vraćeno državi i građanima, a plate radnicima. Zaustavićemo šumarsku mafiju i devastaciju šuma“, odgovorili su “Vijestima”.

Poručuju da će zaustaviti dalje zaduživanje, povećati minimalnu penziju i platu i stvarati uslove za rast plata i uvesti rad na crno u legalne tokove.

Navode da će nedjelja ostati neradna, da će vratiti nadoknade majkama, dječiji dodatak i nadoknadu za nezaposlene roditelje.

Smanjiće, kažu, PDV sa 21 odsto na 7 odsto za ugostiteljske usluge, a obrnuti iznos namijeniti hotelima sa 5 zvjezdica.

“Uvešćemo progresivno oporezivanje, dodatni porez na luksuz, ekstraprofit monopolista...Dodaju da će vratititi radnike u fabrike dovodeći kredibilne investiture, stvoriće uslove za preradu ribe, voća i povrća, drvopreradu, proizvodnju cementa, tekstilne industrije, legalizaciju na realnim i pravičnim uslovima....

„Pored auto-puta, izgradićemo i modernu saobraćajnicu sa četiri trake između Tivta i Budve. Jačanjem značaja i uloge lokalnih samouprava vratićemo opštinama oduzeto pravo, a Kotoru dati status grada. Obezbijedićemo jednokratnu pomoć od jedne prosječne zarade svim domaćinstvima sa tri i više članova, odnosno minimalne zarade svim domaćinstvima sa jednim i dva člana. Država će subvencionisati puni iznos zarade zaposlenima čiji je rad onemogućen“, tvrde.

Iz koalicije Crno na bijelo kažu da u svom programu imaju beskompromisnu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, reformu ekonomskog,zdravstvenog iobrazovnog sistema i zaštitu životne sredine.

“ Koalicija Crno na bijelo se zalaže da sposobnost i struka budu ispred partijske podobnosti, i da se vrednuju diploma i znanje a ne rođačka i kumovska protekcija”, rekao je “Vijestima” kandidat za poslanika Zoran Mikić. Najavio je da će prvi zakoni koje će predložiti biti o porijeklu imovine io lustraciji i otvaranju tajnih dosijea. “Novac iz fonda koji se stvori oduzimanjem nezakonito stečene imovine uložićemo u razvoj zdravstva i obrazovanja. Iniciraćemo raskidanje i revidiranje štetnih ugovora ugovora po državu”, naveo je Mikić.

Novi koncept ekonomskog razvoja, dodaje, u fokusu ima zelenu, a ne sivu ekonomiju, smanjenje cijena električne energije, posebne poreske olakšice za zanatska i mikro preduzeća. Takođe i smanjenje poreza i doprinosa na zarade sa sadašnjih 67 odsto na manje od 50 procenata, formiranje Sabirnog otkupnog centra za podršku poljoprivrednim proizvođačima i zaštiti domaćih proizvođača...

“Zalažemo se i za formiranje Alimentacionog fonda kako bi država na taj način pomogla samohranim roditeljima i riješila problem neplaćanja alimentacija, da se ukine PDV na osnovne proizvode i opremu za bebe, za formiranje Stambenog fonda za mlade bračne parove”, naveo je Mikić.

Dodaje da su veća ulaganja u naučno-istraživačke projekte, depolitizaciju obrazovanja, besplatne udžbenike za osnivce, rekonstrukciju i izgradnju Kliničkog centra. Jedna od mjera za zdravstveni sistem jeste povećanje izdvajanja za zdravstvo na 6,8 odsto BDP-a na godišnjem nivou.

“Kada je u pitanju oblast zaštite životne sredine i tu smo pripremili konkretne zakone i mjere. Zalažemo se za usvajanje Deklaracije o zabrani dalje gradnje MHE i preispitivanju već dodijeljenih koncesija. Pripremili smo Zakon o zaštiti šumskog blaga sa ciljem da se naše šume sačuvaje od dalje devastacije. Zalažemo se za brendiranje i promociju Crne Gore kao ekološke države sa ciljem da ekologija postane nacionalni brend”, rekao je Mikić.

Malo partijski, malo državni funkcioneri

Prethodnih dana su se najviši zvaničnici i prva dva čovjeka DPS-a Milo Đukanović i Duško Marković rastrčali po državi...Đukanović je utorak posjetio Portonovi i Institut „Simo Milošević“, a zatim je razgovarao sa lokalnim aktivistima partije, privrednicima.

Marković je u utorak bio u Budvi i takođe, nakon posjete Opštini, razgovarao sa kolegama iz opštinskog DPS-a. On je novoj vlasti obećao da će im Vlada pomoći da isplate zarade iz budžetske rezerve.Taj potez iz opozicije su ocijenili licemjenim a Konjević je kazao da je to direktna zloupotreba državnih resursa.

Konjević: Podjele najlakše prevazići ako se stvore uslove da svako ima pristojan posao

Zamjenik predsjednika SDP-a Raško Konjević ocijenio je juče da je podjele u crnogorskom društvu najlakše prevazići ako se stvore uslove da svako ima pristojan posao. SDP mjesecima insistira na ekonomskim temama.

“SDP - Jaka Crna Gora”, naglašava on, ima jasnu politiku, u kojoj je izgradnja jake ekonomije iznad svega i postavili su četiri ključna cilja. Prvi je, kako kaže, prosječna plata 700 eura do kraja mandata naredne Vlade 2024. godine, smanjenje opterećenja na rad poslodavcima sa 64 na 53 odsto, vraćanje opšte stope PDV-a na nivo od 19 odsto i obezbjeđivanje da minimalna zarada bude najmanje 300 eura.

Da bi se ostvarili ovi ciljevi, smatra on, potrebna je odgovorna vlast koja radi u interesu građana, “a ne privilegovanih tajkuna”.

“Danas nemamo platu od 700 eura zato što plaćamo visoku cijenu sistemske korupcije i zato što nam je siva ekonomija skoro 25 odsto BDP-a. Na ovakav način se preko 500 miliona eura slije u džepove tajkuna, a ne u budžet države i građana”, rekao je Konjević.

Podsjeća da su danas ključni poreski dužnici “privilegovani tajkuni pod zaštitom DPS-a koji građanima duguju preko 300 miliona eura.”

Opšta stopa PDV-a, ističe Konjević, mora se vratiti na nivo od 19 odsto jer će time da se pomogne građanima i privredi.

“Sličnu mjeru nedavno je uradila i najjača evropska ekonomija Njemačka sa ciljem da pomogne poslovanje usljed pandemije korona virusom”, zaključio je Konjević.

Bonus video: