Jonica prolazi na Ustavnom sudu

Kada je u pitanju ustavna žalba Jonice, u njoj se navodi da im je DIK naložio da u roku od 48 časova dostave originalni statut i program partije, jer se iz dostavljene dokumentacije nije moglo zaključiti da li ispunjavaju uslove za manjinsku listu. U međuvremenu su i sami pribavili original od Ministarstva javne uprave, a Jonica u žalbi izražava sumnju u motive DIK-a

16748 pregleda 75 reakcija 52 komentar(a)
Jonica, Foto: Socijalisti
Jonica, Foto: Socijalisti

Ustavni sud Crne Gore najvjerovatnije će prihvatiti ustavnu žalbu izborne liste “Snežana Jonica - Socijalisti Crne Gore - Da živimo kao Jugosloveni” za parlamentarne izbore 30. avgusta, na sjednici koja je zakazana za danas, saznaju “Vijesti”.

Sudija izvjestilac je bivši predsjednik Ustavnog suda Dragoljub Drašković, a u ustavnoj žalbi u koju su “Vijesti” imale uvid ukazuje se na bezbroj kontradiktornih stavova Državne izborne komisije, koja je ranije odbila da potvrdi izbornu listu Socijalista.

Profesor Đorđije Blažić rekao je juče agenciji MINA da ga je odluka DIK-a neprijatno iznenadila kao pravnika, jer su obrazloženja DIK-a, tvrdi, bez ijednog valjanog pravnog argumenta, i da se iz toga “nesumnjivo može utvrditi da lista ne ispunjava bilo koji od zakonom propisanih razloga za njeno odbijanje”.

Na dnevnom redu Suda je i inicijativa Centra za građansko obrazovanje za ocjenu Tehničkih preporuka za održavanje izbora u cilju epidemiološke zaštite birača, koje je takođe donio DIK 6. 8. 2020.

Ona se tiče prava glasa građana u karantinu ili samoizolaciji, koji će biti van mjesta prebivališta na dan izbora i kojima se Pravilnikom o glasanju putem pisma DIK-a uskraćuje izjašnjavanje. To je u suprotnosti sa Zakonom o izboru poslanika i Ustavom Crne Gore, na šta, između ostalih, ukazuje i CGO.

Kada je u pitanju ustavna žalba Jonice, u njoj se navodi da im je DIK naložio da u roku od 48 časova dostave originalni statut i program partije, jer se iz dostavljene dokumentacije nije moglo zaključiti da li ispunjavaju uslove za manjinsku listu. U međuvremenu su i sami pribavili original od Ministarstva javne uprave, a Jonica u žalbi izražava sumnju u motive DIK-a.

“DIK nijednim slovom ne navodi da su original Statuta i Programa tražili iz razloga koje sad navodi u obrazloženju, jer u Zaključku nisu nijednom riječju osporili pravo Jugoslovena na autentično zastupanje, već samo tražili da im se dostave originali.

Ovim žalilac ima jake indicije da je postojala namjera da se podnosilac liste dovede u zabludu da ga eliminišu iz izbornog postupka. U drugoj fazi postupka, kada je DIK nadležan samo da cijeni da li je podnosilac otklonio tražene nedostatke iz zaključka, ušli su u smišljanje novih nedostataka, u namjeri da ga onemoguće da učestvuje u izbornom postupku, jer u toj fazi postupka ne postoji pravo na otklanjanje nedostataka”, navodi se u žalbi.

Dodaje se i da je DIK utvrdio da “lica koja su se na popisu 2011. izjasnila kao Jugosloveni ne ispunjavaju uslove ni po jednom osnovu....u smislu vjere, jezika ili etničke pripadnosti od ostalog stanovništva”

“Obrazloženje za ovu kategoričnu tvrdnju prosto ne postoji....Niti se citira bilo koja odredba zakona koja ex lege potvrđuje ovu činjenicu. Kao da je nepostojanje Jugoslovena jedna notorna, opštepoznata činjenica koja je svima poznata (izuzev podnosiocima ove liste). DIK sebe smatra očigledno vrhovnim autoritetom u pogledu religije, lingvistike i etnologije, da je njihova puka konstatacija dovoljan dokaz, da Jugosloveni jednostavno ne postoje”, navodi Jonica.

Ona podsjeća na raniji stav DIK-a, koji je potvrdio da se na popisu stanovništva 2011. njih 1154 izjasnilo kao Jugosloveni, što je procentualno 0,19 odsto ukupnog broja građana i što, po Zakonu o izboru odbornika i poslanika, ispunjava uslove za podnošenje izborne liste.

Takođe tvrdi da se DIK upustio u tumačenje Statuta njene partije, na šta nema zakonsko pravo, jer je to u resoru MJU koje registruje partije. Ustavnom žabom se traži poništenje odluke DIK i potvrđivanje izborne liste Socijalista.

Bonus video: