Minimumi mnoge naljutili

U odnosu na decembar partija Mila Đukanovića pala za skoro dva odsto, porastao rejting stranaka članica koalicija “Za budućnost Crne Gore” i “Mir je naša nacija” “Crno na bijelo” ima podršku 6,6 odsto birača, Socijaldemokrate 5,3 odsto građana, Bošnjačka 4,8, a SDP 4,2 odsto “To nije prognoza izbornih rezultata, već stav građana,” objasnila Milena Bešić

27594 pregleda 407 reakcija 162 komentar(a)
Krivokapić se dobro kotira, ali građani još ne znaju za njega, Foto: Boris Pejović
Krivokapić se dobro kotira, ali građani još ne znaju za njega, Foto: Boris Pejović

Istraživanje CEDEM-a pokazalo je pad rejtinga Demokratske partije socijalista, kao i rast podrške opozicionim koalicijama, odnosno partijama koje ih čine. Takođe i predsjednik DPS Milo Đukanović ocijenjen je lošije, pa najveći rejting sada ima lider izborne liste “Za budućnost Crne Gore” Zdravko Krivokapić o kome takođe dio građana nema nikakvo mišljenje jer im je nepoznat.

Takvo je stanje po najnovijim podacima, a u poređenju sa decembrom prošle godine. Direktorica CEDEM-a Milena Bešić kazala je na pres konferenciji da to nije prognoza izbornih rezultata, već stav građana u ovom trenutku.

Istraživanje je pokazalo da koaliciju „Odlučno za Crnu Goru! DPS - Milo Đukanović” podržava 35,3 odsto građana, što je manje u odnosu na decembarsko ispitivanje, kada je vladajuća partija imala podršku od 37 odsto, a Liberalna partija nije zabilježena u istraživanju.

Savez „Za budućnost Crne Gore“, koju čine DF, Socijalistička narodna partija, Narodni pokret, Prava Crna Gora i nestranačke ličnosti, ima podršku 24,7 odsto građana (više nego njegovi konstituenti pojedinačno u decembru 2019). Koalicija “Mir je naša nacija” Demokrata, Demosa, Nove ljevice i Partije penzionera invalida, ima podršku 16,5 odsto a “Crno na bijelo” GP URA, Civisa i nestranačkih ličnosti, 6,6 odsto birača.

Socijaldemokrate podržava 5,3 odsto građana, Bošnjačku stranku 4,8, a Socijaldemokratsku partiju 4,2 odsto glasača.

Albansku listu “Genci Nimanbegu - Nik Đeljošaj” podržava 1,9 odsto, a albansku koaliciju “Jednoglasno” 0,4 odsto birača.

Hrvatska reformska snaga ima podršku 0,3 odsto birača.

Istraživanje „Političko javno mnjenje Crne Gore“ sprovedeno je od 5. do 12. avgusta, a učestvovalo je 1.037 ispitanika.

​Istraživanje, koje je pokazalo da su opozicione partije zbirno jače od vlasti, kritikovali su juče vladajući DPS i dio opozicije, nezadovoljni rezultatima za koje tvrde da su naručeni.

Milena Bešić je na konferenciji za novinare rekla da je prognoza izlaznosti na izborima 30. avgusta 66 odsto.

Istraživanje je pokazalo da su sve ocjene za političare veoma niske. Najbolje je ocijenjeni političar je nosilac izborne liste “Za budućnost Crne Gore” Zdravko Krivokapić sa prosječnom ocjenom 2,53. U decembarskom istraživanju prvi na listi bio je predsjednik DPS-a Milo Đukanović.

“Krivokapića je ocijenio značajno manji broj građana nego ostale političare, odnosno najveći broj građana nije imao stav o njemu“, objasnio je projektni koordinator u CEDEM-u Marko Pejović.

Prosječna ocjena za Đukanovića je 2,45 (u decembru 2,52), a za zamjenika predsjednika te partije Duška Markovića 2,37, što je rast u odnosu na decembarsku ocjenu od 2,29.

Lider Demokrata i nosilac liste “Mir je naša nacija” Aleksa Bečić je ocijenjen sa 2,34 (u decembru 2,19), a nosilac liste koalicije “Crno na bijelo” Dritan Abazović 2,25 (decembar 2,05).

Slijede Damir Šehović (2,16), Miodrag Lekić (2,15), Vladimir Joković (2,13), Srđan Pavićević (2,1), Milan Knežević (2,06), Nebojša Medojević (2,02), Goran Danilović (1,98), Andrija Mandić (1,97), Draginja Vuksanović Stanković (1,96), Marko Milačić (1,9), Ivan Brajović (1,9), Maksim Vučinić (1,89), Predrag Bulatović (1,86), Raško Konjević (1,8), Rafet Husović (1,79), Ranko Krivokapić (1,75), Andrija Popović (1,63), Mehmed Zenka (1,54), Marija Vučinović (1,53), Nik Đeljošaj (1,53) i Adrijan Vuksanović (1,45).

Iz DPS-a su saopštili da su ovih dana svjedoci sinhronizovanih napada sa više adresa, uglavnom od medija, “odbjeglih tajkuna i pojedinaca koji u predizbornoj kampanji plasiraju lažne afere i ankete sa upitnim rezultatima kao što je Miloša Bešića”.

“Nije ovo ništa novo jer smo i u ranijim izbornim ciklusima navikli na taj scenario”, saopštio je portparol DPS-a Miloš Nikolić.

Navodi da DPS redovno sprovodi istraživanja javnog mnjenja sa više renomiranih svjetskih agencija i svi relevantni podaci pokazuju da “DPS ima stabilnu podršku preko 40 procenta”.

On je kazao da DPS nema običaj da komentariše i ne oslanja se na istraživanja javnog mnjenja, “posebno ne ona koja su sprovedena kroz upitnu metodologiju u ovom trenutku, jer znamo da je anketiranje u domaćinstvima zbog poštovanja mjera NKT-a teško ili nemoguće raditi”.

Milena Bešić je objasnila da je istraživanje sprovedeno uz poštovanje svih mjera NKT uz korišćenje rukavica, maski i sredstava za dezinfekciju.

“Ankete su dostavljane ispred vrata i poslije određenog vremena preuzimane”, rekla je Bešić.

Kako je dodala, CEDEM je bio spreman da odustane od istraživanja u slučaju da su NKT i Državna izborna komisija dali preporuku da je prikupljanje potpisa nepoželjno. Iz koalicije “Mir je naša nacija”, ocijenili su da je bilo očekivano da

“Miloš Bešić po direktnom nalogu Đukanovića i Markovića, objavi lažno istraživanje javnog mnjenja u namjeri da podigne rejting DPS-u, a spusti koaliciji „Mir je naša nacija“ koja bilježi po svim istraživanjima vrtoglavi rast. “Da je u pitanju klasično naručeno istraživanje koalicije DPS-CEDEM-BEŠIĆ potvrđuje i javno ograđivanje da „rezultati istraživanje nijesu prognoza izbornog rezultata“. Zamislite na koliko se procenata stvarno nalazi DPS, kad ga CEDEM i Bešići drže na 35 odsto. Istina je da DPS doživljava katarzu, da veliki broj nezadovoljnih DPS prilazi koaliciji „Mir je naša nacija“, ali da te procente kriju, pa imamo spuštanje naše koalcije, a dizanje grogiranog DPS-a, koji je još niži od onoga što se prikazuje”, saopšteno je iz koalicije.

Iz saveza „Za budućnost Crne Gore“ kazali su da neće do kraja izborne kampanje komentarisati ovakva i slična istraživanja.

“Pogotovo što smo u prošlosti imali vrlo negativna iskustva sa mnogim kućama koje su ispitivale javno mnjenje na uštrb stvarnog stanja, uključujući i onu koja je radila pomenuto istraživanje. Mi smo uradili šta je do nas – ujedinili smo se. Sada se nalazimo u velikoj borbi za bolji život svih građana ove zemlje, nezavisno od toga da li su oni Srbi, Crnogorci, Bošnjaci, Albanci. Pobjeda koju ćemo ostvariti 30. avgusta pripada svima njima”, rekli su “Vijestima” iz koalicije.

Svega 11,2 odsto podržava ponudu Vlade SPC

Prema istraživanju CEDEM-a, 40,4 odsto ispitanika ne zna ili ne može da procijeni ponudu koju je Vlada uputila Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori, dok 37,1 odsto smatra da ponuda nije bila iskrena.

Svega 11,2 odsto ispitanika smatra da je ponuda trebalo da bude prihvaćena, dok isti procenat smatra da je zakon bio usvojen i da nije bilo potrebe za bilo kakvim pregovorima.

Pregovori Vlade i crkve okončani su 21. jula bez dogovora o promjeni Zakona o slobodi vjeroispovijesti, nakon što su predstavnici SPC odbili ponudu Vlade da se utvrđivanje vlasničkih upisa iz upravnog postupka premjesti u redovni, da SPC nastavi da koristi manastirske objekte, imanja i druge nepokretnosti...Uslov Vlade, međutim, bio je da se SPC registruje, što je crkva odbila.

Crna Gora ide pogrešnim putem, samo 11,8 odsto smatra da NKT radi veoma dobro

Skoro 46 odsto građana smatra da Crna Gora ide pogrešnim putem, ne može da procijeni skoro 28 odsto, dok je najmanje (26,3 odsto) onih koji smatraju da ide pravim putem.

CEDEM ocjenjuje da je stabilan trend pada onih koji smatraju da Crna Gora ide pravim putem - u novembru 2010. je bilo preko 46 odsto onih koji tako misle i od tada taj procenat konstantno pada, jedino niži je bio u julu 2017. kada je svega 25,4 smatralo da se ide u dobrom pravcu.

Skoro 50 odsto je uglavnom ili veoma nezadovoljno radom Vlade (17.5 i 32.1 odsto), dok je uglavnom zadovoljno skoro 17 odsto, a veoma zadovoljno nešto preko 10 odsto. Skoro četvrtina ispitanih nema stav.

Svega 11,8 procenata smatra da Nacionalno koordinaciono tijelo radi veoma dobro, dok kumulativno gledano je značajno veći broj onih koji smatraju da NKT radi uglavnom i veoma loše.

Obrazovanje, SPC i zdravstvo u vrhu povjerenja, institucije države na istorijskom minimumu

Građani imaju najviše povjerenja u sistem obrazovanja, Srpsku pravoslavnu crkvu i zdravstveni sistem.

U sistem obrazovanja vjeruje 52 odsto ispitanika, SPC 46,4 odsto, zdravstveni sistem 43,4 odsto, a slijedi Organizacija Ujedinjenih nacija sa 41,4 odsto, Delegacija EU 41,1 odsto, policija 40,9, sudstvo 39,7, Vojska 38,3, NVO 37,9, tužilaštvo 36,9, Svjetska zdravstvena organizacija 36,1, NATO 33,9, predsjednik države 33,8, Vlada 31,8, Skupština 29,4, političke partije 22,5 i Crnogorska pravoslavna crkva sa 12,8 odsto, pokazuju podaci CEDEM-a. Koordinator CEDEM Marko Pejović je naveo da se i dalje smanjuje povjerenje građana u političke institucije (Vlada, Predsjednik, Skupština, Policija, Vojska, sudstvo i partije), pa se prvi put može govoriti o istorijskom minimumu. Građani većinski podržavaju članstvo Crne Gore u EU (54 odsto). Protiv je 24 odsto, dok 22 odsto nema određeno mišljenje.

Stabilan je trend pada podrške članstvu koje je nekad iznosilo i preko 76 odsto, a sada je nikada niže prema istraživanjima CEDEM-a.

Bonus video: