Brajović i šef misije ODIHR-a vjeruju da će izbori biti uspješno sprovedeni

Brajović je naglasio značaj formiranja ODIHR-ove posmatračke misije za praćenje lokalnih i parlamentarnih izbora i potvrdio spremnost Skupštine da sa tom organizacijom u kontinuitetu radi na jačanju demokratskih procesa i povjerenja građana u izbore

2024 pregleda 10 komentar(a)
Maserić i Brajović, Foto: Skupština Crne Gore
Maserić i Brajović, Foto: Skupština Crne Gore

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović primio je danas glavni tim Izborne posmatračke misije ODIHR-a, na čelu sa šefom misije Tamašem Maserićem.

Brajović i Maserić su, kako je saopšteno iz crnogorskog parlamenta, istakli uvjerenje da će i ovoga puta izborni proces u Crnoj Gori biti uspješno sproveden.

Brajović je, kako se navodi, naglasio značaj formiranja ODIHR-ove posmatračke misije za praćenje lokalnih i parlamentarnih izbora zakazanih za 30. avgust i potvrdio spremnost Skupštine Crne Gore da sa tom organizacijom u kontinuitetu radi na jačanju demokratskih procesa i povjerenja građana u izbore.

"Vjerujem da će vaše stručne i nepristrasne ocjene potvrditi da je Crna Gora unaprijedila izborno zakonodavstvo u skladu sa datim preporukama, te da se svaki izborni ciklus odvija u bolje regulisanim uslovima", naglasio je Brajović.

Šef misije Tamaš Maserić zahvalio je, kako je saopšteno, Brajoviću na konstruktivnoj saradnji i naglasio da je kroz svoj prethodni poslanički mandat u Evropskom parlamentu sa pažnjom pratio dešavanja u Crnoj Gori.

"Upoznati smo sa izmijenjenim izbornim zakonodavstvom, kao i da Zakon o izboru odbornika i poslanika nije usvojen zbog nepostojanja potrebne većine u Skupštini. Stoga, nastojimo da bolje upoznamo parlamentarni proces u Crnoj Gori, kako bi što bolje razumjeli cjelokupnu političku situaciju u zemlji", istakao je on.

Sagovornici su, dodaje se u saopštenju, tokom sastanka razmijenili mišljenja o aktivnostima Skupštine Crne Gore, naročito Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, rezultatima njegovog rada i učešću političkih partija u unaprjeđenju tog procesa. Takođe, razgovarali su i o načinu vođenja kampanje u okolnostima izazvanim koronavirusom.

Bonus video: