ASK: Politički subjekti do utorka da predaju izvještaje

Iz ASK navode da je suštinska kontrola finansiranja političkih subjekata u izbornoj kampanji jedna od osnovnih zakonom propisanih nadležnosti Agencije

1562 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com

Politički subjekti koji su učestvovali na izborima 30. avgusta do sjutra su dužni da pripreme izvještaj o porijeklu, visini i strukturi prikupljenih i utrošenih sredstava iz javnih i privatnih izvora za izbornu kampanju, saopšteno je Agencije za sprječavanje korupcije (ask).

Iz ASK-a su kazali da su prema Zakonu finansiranju poitičkih subjekata i izbornih kampanja, politički subjekti dužni da u roku od 30 dana od dana održavanja izbora, odnosno do sjutra, urade izvještaj sa pratećom dokumentacijom.

Kaku su objasnili, Izvještaji se dostavljaju u elektronskoj i štampanoj formi na obrascima koje je utvrdila Agencija, i objavljuju se na internet stranici tog organa.

Navodi se da je suštinska kontrola finansiranja političkih subjekata u izbornoj kampanji jedna od osnovnih zakonom propisanih nadležnosti Agencije.

"U toku izborne kampanje za izbore održane 30. avgusta, Agencija je u kontinuitetu pratila aktivnosti političkih subjekata i pružalaca usluga, pri čemu je za sada evidentirano 156 pružalaca usluga i kontrolisano 259 aktivnosti svih političkih subjekata u iznosu od 1.348.143 EUR", kazali su iz ASK-a.

Agencija će, kako su rekli, na osnovu prikupljenih podataka o aktivnostima političkih subjekata, u skladu sa ranije sačinjenom metodologijom kontrole finansiranja političkih subjekata, sprovesti kontrolu potpunosti i tačnosti dostavljenih izvještaja političkih subjekata u roku propisanom Zakonom.

"O rezultatima analize izvještaja i podataka o izbornoj kampanji političkih subjekata, Agencija će informisati javnost u skladu sa zakonom", kaže se u saopštenju.

Navodi se da se obrasci mogu preuzeti i u sekciji “Korisnički servisi/Preuzimanje obrazaca” na internet stranici Agencije.

Bonus video: