Abazović: Potreban nam je diskontinuitet, strukturne reforme i jačanje institucija...

"Na ovim izborima građani Crne Gore su iskazali jasan stav da žele promjene u načinu vođenja politike čime smo konačno i položili najvažniji test demokratije a to je smjenjivost vlasti"

13967 pregleda 399 reakcija 4 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: GP URA
Sa sastanka, Foto: GP URA
Ažurirano: 01.10.2020. 16:42h

Predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović sastao se danas sa ambasadorom Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselkom Grubišićem, a na sastanku je bilo riječi o aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori nakon izbora na kojima je po prvi put došlo do smjene vlasti, saopšteno je iz Građanskog pokreta URA.

U saopštenju se dodaje da je Abazović u razgovoru izrazio zahvalnost Hrvatskoj na svesrdnoj pomoći i podršci koju ova zemlja kontinuirano daje na evro-atlanstskom putu Crne Gore.

"Kao što znate URA se snažno zalaže za koncept evropske, građanske i ekološke Crne Gore. Na tom kursu URA je bila i na ovim izborima na kojima je nastupila u okviru koalicije "Crno na bijelo". To i dalje ostaju naši strateški ciljevi i opredjeljenja. Na ovim izborima građani Crne Gore su iskazali jasan stav da žele promjene u načinu vođenja politike čime smo konačno i položili najvažniji test demokratije a to je smjenjivost vlasti. U narednom periodu potreban nam je diskontinuitet, strukturne reforme i jačanje institucija kako bi postale prva naredna članica EU. Uvjereni smo da na tom putu neće izostati i svesrdna podrška Republike Hrvatske", kazao je Abazović.

U saopštenju se navodi i da je na sastanku istaknuto i da je Hrvatska sa posebnom pažnjom kao susjed gledala na odnose sa Crnom Gorom.

"Ambasador Grubišić potvrdio je saveznički odnos Crne Gore i Republike Hrvatske kroz NATO savez. Ukazao je da je ulaskom Crne Gore u NATO, Jadransko - jonski bazen, kao mini geopolitički prostor prvi puta nakon raspada Rimskog carstva u istom obrambeno - politčkom savezu, čime su postignuti temelji za razvoj kooperativnog modela bezbjednosti, nasuprot često puta prevladavajućeg konfrotacijskog modela. Izrazio je predanost Republike Hrvatske u pružanju podrške i pomoći Crnoj Gori na putu eurointegracija, koja će se nastaviti i u narednom periodu", piše u saopštenju Građanskog pokreta URA.

"Kao članica EU i NATO Hrvatska je pouzdan partner Crne Gore na putu sveobuhvatnih reformi i evropskih integracija. Raduje nas činjenica koja je posebno akcentovana na sastanku a ona je da hrvatska podrška na tom putu neće izostati ni budućoj vladi. URA se snažno zalaže za koncept evropske, građanske i ekološke Crne Gore", ukazao je generalni sekretar Građanskog pokreta URA Mileta Radovanić.

Sastanku je još prisustvovao i Tomislav Pavković, prvi sekretar Amabasade Republike Hrvatske u Crnoj Gori.

Bonus video: