Popa: Regulisanje vjerskih zajednica u Crnoj Gori je nacionalna nadležnost, EU ne treba da interveniše

"Mislim da je važno da se svi okupe, bez eksternog miješanja i da Vlada počne da radi na zatvaranju poglavlja kako bi se ostvario stvarni napredak na putu ka EU", kazala je Popa

14798 pregleda 4 komentar(a)
Popa, Foto: Boris Pejović
Popa, Foto: Boris Pejović

Šefica Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa danas je odgovarajući na novinarsko pitanje iz kog razloga u izvještaju Evropske komisije (EK) o napretku Crne Gore nije notirano da su crkveni velikodostojnici kazali da su bili dio poliitčkog procesa odgovorila da je regulisanje vjerskih zajednica u Crnoj Gori nacionalna nadležnost i da EU ne treba da interveniše.

"Pitanje vjerskih zajednica treba da bude uređeno na inkluzivan način i da okupi sve aktere nakon predstavljanja Izvještaja o napretku Crne Gore", istakla je Popa nakon predstavljanja Izvještaja o napretku Crne Gore.

Popa je ocijenila da ne treba donositi nikakve preuranjene komentare.

"Mislim da je važno da se svi okupe, bez eksternog miješanja i da Vlada počne da radi na zatvaranju poglavlja kako bi se ostvario stvarni napredak na putu ka EU", kazala je Popa.

Glavni pregovarač Aleksandar Drljević rekao je da su svjesni određenih slabosti sistema koje je potrebno što prije otkloniti kako bi Crna Gora odlučno nastavila sa uspješnim vođenjem pregovaračkog procesa.

Drljević
Drljevićfoto: Boris Pejović

"To se odnosi na odluke Sudskog savjeta o ponovnom imenovanju predsjednika određenih sudova, nedostataka uređivačke nezavisnosti i profesionalnih standarda nacionalnog javnog emitera, hapšenje i postupak protiv urednika onlajn portala. To su neke od negativnih kvalifikacija sa kojima se Crna Gora susrela u ovom izvještaju i kojima treba posvetiti posebnu pažnju u narednom periodu", rekao je Drljević.

On je istakao da očekuju formiranje nove Vlade, koja će, uvjeren je, nastaviti proevropski kurs s težnjom za ostvarenjem Crne Gore kao prve naredne članice EU, vodeći se u prvom redu najboljim ineresima naših građana.

Za uspjeh u ovom procesu od nove Vlade i novog saziva Skupštine, kako je istakao, očekuje se da demonstriraju odlučnost i posvećenost agendi pristupanja EU.

Popa i Drljević
Popa i Drljevićfoto: Boris Pejović

"Za to je prevashodno neophodan dalji dijalog na planu unapređenja izbornog zakonodavstva, kao i stvaranje uslova za popunjavanje čelnih pozicija u sistemu Tužilaštva, pravosuđa, što je preduslov za naše dalje napredovanje u integracionom procesu", rekao je Drljević.

On je, odgovarajući na novinarsko pitanje da li je zadovoljan postignutim u protekloj godini, rekao da je činjenica da su otvorena sva pregovaračka poglavlja i da smo jeidna država koja je u procesu pregovaranja sa EU, koja je otovrila sve pregovaračka poglavlja i tri zatvorila”, ohrabruje da se nastavi dalje.

On je kazao da očekuje da će Crna Gora do 2025.postati članica EU.

Bonus video: