„Trojka“ osudila ponašanje Bećirovića: Staćemo na put bahatim pojedincima

Sramota je da se napadaju mediji i NVO koji su otkrili više korupcionaških afera nego institucije čija je to obaveza, ocijenio Abazović. Niko ne smije biti jači od države, a naročito ne ako se ta snaga crpi iz prijateljskih i biznis veza sa najodgovornijim osobama u pravosuđu, poručio Bečić. Bećirović u sudnici prokleo MANS, “Vijesti” i “Dan” - da im se desi ono što je i njegovom bratu, koji je ubijen...

88524 pregleda 2121 reakcija 54 komentar(a)
Uskoro neće biti nedodirljivih: Abazović, Bečić i Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Uskoro neće biti nedodirljivih: Abazović, Bečić i Krivokapić, Foto: Savo Prelević

Mandatar za sastav nove Vlade Zdravko Krivokapić, predsjednik Skupštine Aleksa Bečić i lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović osudili su ponašanje Zorana Ćoća Bećirovića, koji se prije dva dana u sudnici kletvama i uvredama obrušio na Mrežu za afirmaciju nevladinog sektora, “Vijesti” i “Dan”, poručivši da nema tog pojedinca koji može biti iznad zakona, te da će nova Vlada brzo stati na put bahatim pojedincima.

Bećirović je prije dva dana pred sudijom Simom Rašovićem, nakon što je pomenuo da mu je brat Dragan ubijen, prokleo tužene (MANS, “Vijesti” i “Dan”) - da im se desi ono što i njemu, što su oni doživjeli kao prijetnje.

On i njegova kompanija “Caldero Trading LTD” tužbu su podnijeli nakon što je MANS objavio, a “Vijesti” i “Dan” prenijeli tekst - da je predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica četiri godine od nadležnih organa krila informaciju o poslu sklopljenom sa kolašinskim biznismenom, iz kojeg je prihodovala blizu 139 hiljada eura.

“Stav svih nas, ne samo moj lični, je da nema toga pojedinca koji može da bude iznad bilo koje institucije. Svi moramo da damo doprinos koji će bilo koje afere i bilo koje slučajeve dovesti do končine, a ta končina se ogleda kroz ono što mora da odradi pravosuđe. Bilo kakve prijetnje su neprimjerene, pogotovo što mi živimo u 2020. godini i valjda taj način koji se može nazvati siledžijsko ponašanje nije primjeren bilo kome, pa ni tom gospodinu, a pogotovo ne prema institucijama koje žele istraživačkim pristupom da doprinesu da Crna Gora bude bolja i kvalitetnija”, rekao je “Vijestima” Krivokapić.

Krivokapić
Krivokapićfoto: Boris Pejović

On je istakao da je sprega kriminala, politike i korupcije toliko izražena i vidljiva i da se i u posljednjem godišnjem izvještaju Evropske komisije ponovo potenciraju dvije stvari vezane za političku korupciju - afere “Snimak” i “Koverta”, a koje nijesu dovršene.

“Takođe, u tom istom godišnjem se apostrofira uloga predsjednice Vrhovnog suda, gdje se napominje da njeno ostajanje na toj funkciji pomalo bode oči, da ne kažem ništa više od toga. Ako želimo da imamo korektan odnos prema pravdi, taj korektan odnos mora da bude pravda za sve, u kome će nezavisnost i nepristrasnost sudstva biti do krajnjih mjera dovedena. Mi ćemo pokušati u budućem radu da i taj finansijski dio zavisnosti eliminišemo i da na taj način stvorimo preduslove da se napokon dešava ono što svi očekujemo - da svi građani budu jednaki pred pravdom”, poručio je Krivokapić.

ABAZOVIĆ: SVAKO ĆE ODGOVARATI

Komentarišući Bećirovićeve prijetnje, Abazović je za “Vijesti” kazao da će nova vlast brzo stati na put “bahatim pojedincima koji su tokom vladavine odlazećeg režima osilili toliko da misle da su nedodirljivi i da, pored svega sumnjivog što rade, mogu prijetiti novinarima i civilnim aktivistima, ili čak i napadati ih”.

“Osim što mora biti kažnjivo zakonom, sramota je da se napadaju mediji i nevladine organizacije i to upravo oni koji svoj posao rade najbolje i koji su istraživanjem otkrili više korupcionaških afera nego institucije sistema koje su za to plaćene novcem građana i čija je to obaveza. Uskoro će ovo biti država jednakih prava za sve i svako će odgovarati za ono što je radio, pa i biznismeni iz Đukanovićevog (Milo) okruženja, bez obzira na njihove ‘prijateljske’ veze sa čelnicima pravosuđa”.

Abazović i Bečić
Abazović i Bečićfoto: Boris Pejović

Predsjednik Skupštine saopštio je da oštro osuđuje ponašanje Bećirovića: “Koji je umjesto razmjenom argumenata i dokaza, odlučio da necivilizovanim metodama i istupima napada civilni sektor i slobodne medije, a sve to pred pravosudnim institucijama naše države. Obračuni putem uvreda i kletvi, kao obrazaca ponašanja koji nisu svojstveni za 21. vijek i savremeno društvo, a koji su već odavno napušteni, ne smiju opterećivati ni javni prostor, niti sudske procese”.

NIKO NE SMIJE BITI JAČI OD DRŽAVE

Bečić je poručio i da niko ne smije biti jači i dominantniji od države i njenih institucija:

“A naročito ne ako se ta ‘snaga’ crpi iz prijateljskih i biznis veza sa najodgovornijim personama u pravosuđu. To je dokaz zarobljenih institucija, a ujedno to su ostaci i nasljeđe koje će i dalje, a nadam se ne dugo, opterećivati crnogorsko društvo, sve do momenta sveobuhvatnih reformi na putu ka Evropskoj uniji”.

Bečić je istakao da će Skupština dati punu podršku i zaštitu civilnom sektoru i slobodnim medijima.

“Takođe, učinićemo sve da unaprijedimo ukupan društveni ambijent i pravosudne institucije učinimo nezavisnim. Svaki građanin treba da se prema institucijama države i slobodnim medijima odnosi sa poštovanjem i u okvirima zakonitog i opšteprihvatljivog obrasca ponašanja svojstvenog civilizovanom, demokratskom i savremenom društvu”.

Iz MANS-a, “Vijesti” i “Dana” pozvali su nadležne da reaguju i ispitaju prijetnje Bećirovića, ali i to što sudija nije reagovao. Jedan od autora teksta zbog kog je Bećirović podnio tužbu, direktor istraživačkog centra MANS-a, Dejan Milovac, kazao je da je ta nevladina organizacija pozvala v.d. vrhovnog državnog tužioca Ivicu Stankovića da ispita ozbiljnost poruka i namjeru Bećirovića. On je poručio da je sada odgovornost za bezbjednost zaposlenih u MANS-u, “Vijestima” i “Danu” isključivo u rukama tužilaštva.

Zoran Bećirović
Zoran Bećirovićfoto: Luka Zeković

“Nakon što je tokom suđenja Zoran Bećirović uputio prijetnje MANS-u, ‘Vijestima’ i ‘Danu’, aludirajući na ubistvo svoga brata, MANS je danas pozvao VTD-a da ispita ozbiljnost takvih poruka, a posebno namjeru Bećirovića i sa njime povezanih lica da ih i sprovedu u djelo. Kletve da ‘nam se vrati kao njegovoj porodici’ smo doživjeli kao otvorenu prijetnju i pritisak da prestanemo da se bavimo njegovim poslovima, naročito onim koje smo već istraživali poput ovog sa predsjednicom Vrhovnog suda, Vesnom Medenicom, ali i onih sa prvom familijom”.

Milovac je istakao da riječi koje je Bećirović izgovorio u sudnici dobijaju posebnu težinu ako se ima u vidu njegova ne tako davna prošlost, odnos prema istraživačkim novinarima i “veze koje ima u crnogorskom pravosuđu i odlazećem režimu”.

“Pozivamo tužilaštvo da prekine dosadašnju praksu tolerisanja ovakvih prijetnji i zataškavanja napada na novinare i civilni sektor. Nakon jučerašnje izjave Bećirovića, odgovornost za bezbjednost zaposlenih u MANS-u, ‘Danu’ i ‘Vijestima’ je isključivo u rukama tužilaštva”.

OZBILJNO SHVATITI PRIJETNJE

Da je ponašanje Bećirovića u sudnici neprihvatljivo ocijenio je i predsjednik Medijske asocijacije jugoistočne Evrope (MAJE) Vuk Maraš.

“Ponašanje Bećirovića je neprihvatljivo i u svakoj demokratskoj zemlji bi bilo istog trenutka sankcionisano od strane suda. Njegova izjava, odnosno kako je on naziva ‘kletva’, apsolutno se može doživjeti kao prijetnja nezavisnim medijima i civilnom sektoru i očigledno predstavlja pokušaj da se spriječi dalje istraživanje njegovih potencijalno sumnjivih poslova i izvještavanje o istim”.

Maraš
Marašfoto: PR Centar

Maraš je istakao da posebno zabrinjava činjenica da sud to nije sankcionisao:

“Ako se ima u vidu da je on jedan od vinovnika nedavnog slučaja napada na novinara. Naime, upravo je Bećirovićevo obezbjeđenje napalo novinara samo zato što je pokušao da ga fotografiše dok u društvu tužioca kupuje u tržnom centru, što su on i tužilac mirno posmatrali. Zbog toga, bilo kakve prijetnje ka medijima i civilnom sektoru koje dolaze od osobe tog profila, institucije sistema bi morale veoma ozbiljno shvatiti, uključujući i sud gdje su te prijetnje izrečene i sprovesti adekvatne postupke”.

Bećirović je prije dva dana u sudnici rekao da tuženima želi da im se “ako Bog da vrati sve ovo što su uradili meni i mojoj porodici, neka se vrati njima i njihovim porodicama sve do praunučeta”.

“Pošto su kletve u Crnoj Gori postale moderne u posljednje vrijeme, onda im ja želim da sve ono što su oni napravili, pri čemu ne mislim na njihove porodice, već na njihove principale, da im se ako Bog da vrati sve ovo što su uradili meni i mojoj porodici, neka se vrati njima i njihovim porodicama sve do praunučeta”, rekao je Bećirović. To je kazao nakon što je punomoćnik prvotuženog MANS-a, advokat Dalibor Tomović, ukazao sudiji da je Bećirović tokom iskaza uputio kletve advokatima i njihovim principalima.

Tomović je “Vijestima” kazao da u zapisnik nije ušlo da je Bećirović ubistvo svog brata dovodio u kontekst kletve.

Punomoćnik Daily Pressa, advokat Branimir Lutovac, rekao je da to nije doživio u svojoj tridesetpetogodišnjoj advokatskoj karijeri, ali i da je Bećirović, osim što je kleo, tužene nazvao lažovima i mafijašima.

Bećirović nije odgovorio na poziv novinara “Vijesti”.

Kadić Bojanić: Što o prijetnjama kažu Bećirovićevi bliski prijatelji iz vrha vlasti?

Izvršna direktorica “Vijesti” Marijana Kadić Bojanić istakla je da u Bećirovićevom “nastupu” na suđenju brine to što sudija nije precizno unio u zapisnik prijetnje iznesene u formi kletvi, čime je “relativizovao riječi čovjeka koji se već godinama spori sa profesionalnim medijima u Crnoj Gori i nevladinim sektorom”.

“I sve to u zemlji koja ima podeblji ‘dosije’ napada na novinare, u zemlji čiju vlast Evropska komisija iz izvještaja u izvještaj opominje na neriješene slučajeve ubistva urednika ‘Dana’ Duška Jovanovića i pokušaja ubistva iztraživačke novinarke Olivere Lakić”, kazala je ona.

Marijana Kadić Bojanić
Marijana Kadić Bojanićfoto: TV Vijesti

Kadić Bojanić poručila je da bi bilo neizostavno važno čuti što o Bećirovićevim prijetnjama kažu njegovi bliski prijatelji, koji su u samom vrhu vlasti.

“Nije tajna da Bećirović ima moćne bliske prijatelje - predsjednika države Mila Đukanovića u čijem je društvu često viđen, predsjednicu Vrhovnog suda Vesnu Medenicu sa kojom trguje nekretnine, tužioca Miloša Šoškića sa kojim pazari mobilne telefone po tržnim centrima.... Sve troje treba da su, u skladu sa svojom javnom funkcijom, na braniku slobode izražavanja i u službi zaštite novinara, pa bi bilo više nego korisno da se odrede javno prema prijetnjama izrečenim u formi kletvi”, istakla je.

Marković: Prolazi vrijeme kada su se tekstovi zaustavljali mecima

Pomoćnik glavnog i odgovornog urednika Dnevnog lista “Dan”, Nikola Marković, rekao je da su prijeteće kletve Bećirovića “samo slika odnosa koji odlazeća vlast i njeni tajkuni imaju prema slobodnim medijima”.

Nikola Marković
Nikola Markovićfoto: Boris Pejović

“Očito ne mogu da prežale što vremena kad su se istraživački tekstovi zaustavljali mecima neumitno prolaze. Koliko su se zaštićeno osjećali bahati Đukanovićevi drugovi najbolje ilustruje činjenica da su prijetnje upućene usred sudnice. To je prava slika našeg pravosuđa i odnosa prema nezavisnim medijima i nevladinim organizacijama. Pozivam tužilaštvo da u što hitnijem roku pokrene postupak i ispita sve činjenice, kako ne bi reagovalo postfestum kao u slučajevima Duška Jovanovića, Olivere Lakić, Tufika Softića i drugih. Nažalost bili smo u prilici da vidimo da je Bećirović zajedno sa tužiocem bio akter događaja gdje njegov tjelohranitelj maltretira novinara Dana Vladimra Otaševića”, rekao je Marković.

Predsjednik Komisije za praćenje istraga napada na novinare ocijenio je i da ovo test za novu vladajuću većinu:

“Da obezbijedi normalne uslove za rad novinarima, jer u vremenima pred nama tek će biti istraživačkih tekstova o sumnjivim poslovima tajkuna i vrha vlasti. Jer od prijetnji do njihove realizacije samo je jedan korak”.

Bonus video: