Neven Gošović će savjetovati Aleksu Bečića?

Gošović je po struci pravnik i zbog svog pravničkog znanja bio je izuzetno cijenjen u parlamentarnim krugovima dok je bio poslanik

38172 pregleda 183 reakcija 27 komentar(a)
Cijenjen zbog pravničkog znanja: Gošović, Foto: Boris Pejović
Cijenjen zbog pravničkog znanja: Gošović, Foto: Boris Pejović

Član Predsjedništva Demokratske Crne Gore i nekadašnji poslanik Neven Gošović biće savjetnik predsjednika Skupštine Alekse Bečića, dok još nije poznato ko će biti novi generalni sekretar, saznaju “Vijesti” iz nezvaničnih izvora bliskih koaliciji “Za budućnost Crne Gore”. Navodno, još je nepoznato ko će biti generalni sekretar jer nije završena podjela ključnih pozicija u Skupštini u koaliciji, koja čini aktuelnu većinu.

Gošović je po struci pravnik i zbog svog pravničkog znanja bio je izuzetno cijenjen u parlamentarnim krugovima dok je bio poslanik.

Poslovnikom parlamenta je definisano da generalnog sekretara imenuje i razrješava Skupština, na predlog predsjednika, na period od četiri godine. Jedna od najvažnijih nadležnosti generalnog sekretara, prema Poslovniku, je da je on naredbodavac za finansijsko i materijalno poslovanje Skupštine i službe Skupštine i da podnosi izvještaj o korišćenju sredstava Kolegijumu predsjednika u užem sastavu i Odboru za ekonomiju, finansije i budžet, na njihov zahtjev, a rukovodi i skupštinskom službom.

Aktuelni sekretar Skupštine je Aleksandar Jovićević koji je tu poziciju pokrivao u prethodnom mandatu kao kadar Socijaldemokrata Ivana Brajovića koji je predsjedavao parlamentom. Jovićeviću četvorogodišnji mandat ističe krajem marta 2021. godine, kada i njegovom zamjeniku Mersudinu Grediću, dok mandat drugom zamjeniku Mariji Mirjačić ističe u oktobru 2021.

Prethodni parlamentarni saziv obilježilo je netransparentno upravljanje budžetom Skupštine, o čemu svjedoči podatak da je posljednji izvještaj o utrošenom novcu na sajtu dostupan za prvih šest mjeseci 2016. godine, odnosno prije dolaska Jovićevića i Brajovića na rukovodeće pozicije. Odbor za ekonomiju u prethodnom sazivu, kojim je predsjedavao Predrag Sekulić(DPS), nijednom za četiri godine nije pozvao Jovićevića da podnese izvještaj o trošenju novca Skupštine.

Uz to, rukovodstvo prethodnog parlamentarnog saziva je ostalo upamćeno i po dijeljenu novca skupštinskim službenicima za adaptaciju stanova i rješavanje stambenog pitanja u više navrata u skladu sa internim dogovorima sa Jovićevićem, pa se dešavalo da su neki po dva puta dobijali novac, ali i da je novac isplaćivan onima koji imaju riješeno stambeno pitanje.

Za vrijeme Brajovićevog mandata stručna služba parlamenta je uvećana za više od 50 službenika, uglavnom kadra SD-a i DPS-a koji je u prethodnom sazivu kontrolisao najvažnije odbore i imao potpredsjedničko mjesto. Prema podacima generalnog sekretara Skupštine u koji su “Vijesti” imale uvid, od 2015. do aprila ove godine pomoć za rješavanje stambenog pitanja dobilo je 107 službenika i jedan potpredsjednik parlamenta. Riječ je o oko 600 hiljada eura.

Posredstvom Komisije Vlade, kako se navodi u dokumentu, početkom ove godine uplaćen je novac ili je odobren za 54 zaposlena u Skupštini. Prva podjela bila je 2015. godine, druga 2018. i posljednja 2020, pokazuje dokument Generalnog sekretarijata. Navodi se da je prije pet godina kredit dobilo šest osoba - od 6.000 do 40.000 eura.

Rakočević (DPS) kandidat za potpredsjednika, u igri i Radulović i Bulajić

“Vijesti” saznaju da bi opozicioni DPS za potpredsjednika parlamenta trebalo da predloži poslanika Nikolu Rakočevića koji je u prethodnom sazivu bio šef poslaničkog kluba te partije.

Poslovnikom Skupštine definisano je da ona može imati više potpredsjednika, a koliko će ih biti u ovom sazivu još nije poznato.

Kao jedno od najozbiljnijih imena u koaliciji “ Za budućnost Crne Gore” pominje se poslanik Strahinja Bulajić iz Nove srpske demokratije, ali prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” iz te koalicije” sa zvaničnim predlogom se još nije izašlo, jer koalicioni partner PzP “ tvrdi pazar” za svoj kadar. Navodno, za tu poziciju je zainteresovan i Branko Radulović kojeg je njegova partija najavila za kandidata za ministra.

Upravo ova kombinatorika i čekanje sa izborom Vlade je jedan od razloga, kako su objasnili izvori “Vijesti”, što na sjednici parlamenta prošle sedmice kada je izabran Administrativni odbor nijesu izabrani i potpredsjednici. Radulović je bio potpredsjednik parlamenta u sazivu 2012. do 2016. On je prema podacima sa sajta Skupštine rođen 1950. godine i ima 70 godina pa se, kako “Vijesti” nezvanično saznaju, nameće pitanje da li bi on zbog ispunjavanja granice za penziju mogao biti ministar.

Crnogorske sudije su početkom oktobra tražile da Ustavni sud ukine pojedine odredbe novog Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, po kojima bi i oni morali ranije u penziju nego do sada - sutkinje sa 64, a sudije sa 66 godina.

Bonus video: