Knežević: Govor Irineja nad Amfilohijevim odrom zaokružio je smisao duhovnog jedinstva srpskog naroda

"A kao što napisa Miloš Crnjanski "beskrajni plavi krug i u njemu zvezda", tako sam i ja u jednoj decembarskoj noći, kad su nepomenici kidisali na naše svetinje u Crnoj Gori, i kad smo svijećom na vjetru željeli osvijetliti tamni vilajet ljudske nerazumnosti, dobio od Njegove Svetosti blagoslov da Srpsku crkvu treba braniti svagda i na svakom mjestu", rekao je Knežević

7380 pregleda 17 komentar(a)
Knežević, Irinej i jedan od lidera DF Andrija Mandić, Foto: SPC
Knežević, Irinej i jedan od lidera DF Andrija Mandić, Foto: SPC

Oproštajni govor patrijarha srpskog Irineja nad odrom mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija u potpunosti je zaokružio nacionalni i simbolički smisao duhovnog jedinstva srpskog naroda u Crnoj Gori, Srbiji i Republici Srpskoj, i pokazao da je naša sveta Srpska pravoslavna crkva (SPC) vječna i neraskidiva u temeljima vjekova koje je uzidao sveti Sava, saopštio je danas Milan Knežević, predsjednik Demokratske narodne partije (DNP) i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF).

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej preminuo je rano jutros.

"Patrijarh Irinej je u hramu Hristovog Voskresenja u Podgorici zasijao besmrtnošću poruka koje je uputio, svojim dolaskom u Crnu Goru, svjesno rizikujući svoje zdravlje, još jednom posvjedočio da straha nema pred vječnim životom u Carstvu nebeskom, zato je i njegova duša jutros posebno zasijala pred licem Gospoda našeg. Upravo je Gospod našem patrijarhu Irineju dodijelio blagoslov da dočeka završetak radova na hramu svetog Save na Vračaru kojem se posvetio svim svojim bićem i molitvama, i koji će biti zadužbina svekolikog srpskog naroda, i tako još jednom potvrdio velikog Njegoša: “ vile će se grabit u vjekove da vam vijenac dostojan sapletu.” A dostojan za života, patrijarh Irinej još dostojniji stupa u nebeski sabor da krstom i molitvom nastavi apostolsko bdenje nad našim narodom", istakao je Knežević.

On je kazao da su srpski narod i SPC ostali danas bez svog duhovnog poglavara.

"Sabornika naše pravoslavne misli, istinskog podvižnika u postbiblijskom vremenu, koji nas je iznova vraćao vjeri i najboljim vrijednostima našeg naroda. A ima li trajnijih vrijednosti od onih koje se tvore i upijaju u carskom gradu Prizrenu i Bogosloviji u kojoj je patrijarh Irinej bi đak, profesor i rektor. Upravo je ta zavjetna kosovska misao oko njegove glave još za života risovala oreol čovjeka i duhovnika koji je izrastao iz velikog srpskog naroda. A kao što napisa Miloš Crnjanski "beskrajni plavi krug i u njemu zvezda", tako sam i ja u jednoj decembarskoj noći, kad su nepomenici kidisali na naše svetinje u Crnoj Gori, i kad smo svijećom na vjetru željeli osvijetliti tamni vilajet ljudske nerazumnosti, dobio od Njegove Svetosti blagoslov da Srpsku crkvu treba braniti svagda i na svakom mjestu. I zbilja je te večeri patrijarh Irinej bio zvijezda - putokaznica prema kojoj smo se upravljali u odbrani naših svetinja, i na tome naš narod u Crnoj Gori treba vječno da mu bude blagodaran. Posljednji put kad smo se vidjeli u Patrijaršiji bio je nasmijan, blag i ponosan na jedinstvo našeg naroda, koje je u vrijeme njegovog duhovnog brođenja našom crkvom bilo sve vidljivije", rekao je Knežević.

On je dodao da čak i kad su Irineja napadali oni koji bi uradili sve zbog sitnih političkih računica i taštih slabosti ljudske prirode, Irinej je "smjerno, ali samouvjereno i hrabro nastavljao svoj jevanđeljski put dostojan svojih prethodnika hirotonisanih u svetoj Pećaršiji".

"Zato je svako ko je jednom imao taj blagoslov da razgovara sa našim patrijarhom Irinejom osjetio posebnost trenutka u kojem je znao da se sastao sa istorijom. Neka je vječan spomen i Carstvo nebesko patrijarhu srpskom Irineju", poručio je Knežević.

Povezani članci

20. Novembar 2020.

Preminuo patrijarh srpski Irinej

Bonus video: