SDP odlaže kongres: "Crna Gora izložena opasnim trendovima"

Iz SDP-a poručuju da je neophodno "vrjednosno umrežavanje svih politički srodnih aktera – pojedinaca, građanskih aktivista, političkih i drugih subjekata u odbranu temeljnih vrijednosti crnogorskog društva od jasnih kleronacionalističkih tendencija"

24034 pregleda 374 reakcija 92 komentar(a)
Sa prethodnog kongresa partije, Foto: Luka Zeković
Sa prethodnog kongresa partije, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 22.11.2020. 12:11h

Kongres Socijaldemokratske partije (SDP), planiran za 29. novembar, biće odložen zbog nemogućnosti organizovanja u uslovima pandemije koronavirusa i novih nedavno usvojenih epidemioloških mjera.

Ovu odluku je, kako je saopšteno, usvojio Odbor za pripremu 10. Kongresa SDP-a koji će prateći aktuelnu epidemiološku situaciju donositi odluke vezano za novi datum održavanja.

"SDP je na nivou opštinskih organizacija i posebnih oblika organizovanja završio neophodnu proceduru predlaganja kandidata za kolektivne organe Partije, čime je značajan dio predkongresnih aktivnosti već uspješno okončan. Novi organi SDP, odnosno novo rukovodstvo Partije će na 10. Kongresu biti dodatno kadrovski osvježeno, čime će se obezbijediti adekvatno kadrovsko ekipiranje za značajne izazove koje očekuju Partiju a i državu Crnu Goru u narednom periodu", navode u saopštenju.

SDP, kako su kazali, planira usvajanje strateškog kongresnog političkog dokumenta o daljem opozicionom djelovanu partije u bitno izmijenjenim okolnostima na političkoj sceni, koje su, ocjenjuju, značajnim dijelom proizvod "aktivnog miješanja određenih adresa van Crne Gore i otvorenog političkog djelovanja SPC."

"Ovim dokumentom SDP želi da naglasi da je obaveza svih progresivnih, državotvornih i euroatlantskih snaga u državi da definišu adekvatan politički odgovor opasnim trendovima kojima je izložena Crna Gora. Ti trendovi prijete da devastiraju dostignute vrijednosti građanskog društva koje su zapisane u njenom Ustavu, čijem koncipiranju je presudno doprinio SDP", stoji u saopštenju.

"Vrijeme koje je pred nama je vrijeme izazova očuvanja građanske i državotvorne supstance kao i izgradnje jasnog reformskog, umjesto dosadašnjeg klijentelističko-koruptivnog pristupa, što je i dovelo do krize državotvorne politike. To nameće neminovno vrjednosno umrežavanje svih politički srodnih aktera – pojedinaca, građanskih aktivista, političkih i drugih subjekata u odbranu temeljnih vrijednosti crnogorskog društva od jasnih kleronacionalističkih tendencija. SDP, kao autentična državotvorna, reformska i građanska partija je, kao i uvijek do sada, potpuno spremna da bude dio ovog emancipatorskog procesa i ponudi svoju viziju progresivnog odgovora na postojeće izazove civilizacijskog nazadovanja crnogorskog društva", zaključuje se u saopštenju SDP-a.

Odluku o održavanju vanrednog partijskog kongresa donio je Glavni odbor SDP-a 4. oktobra, nakon lošeg izbornog rezultata te stranke na parlamentarnim izborima 30. avgusta.

“Vijesti” su ranije objavile da niko nije javno izrazio želju za predsjedničko mjesto, te da je moguće da predsjednik bude novo lice.

Iz SDP-a su 31. oktobra saopštili da će kongres biti održan na nekoliko različitih lokacija preko sistema onlajn konferencije kako bi se ispoštovala aktuelna epidemiološka situacija i zdravstvene mjere, čime će, kako su tada kazali, SDP biti prva politička partija koja će na ovaj način organizovati zasijedanje najvišeg partijskog tijela.

Socijaldemokratska partija je na parlamentarnim izborima 30. avgusta osvojila dva mandata, a u prethodnom skupštinskom sazivu je imala četiri poslanika. Iz partije je nakon sjednice Predsjedništva, koja je održana nakon izbora, konstatovano da je ostvareni rezultat ispod očekivanja, ali i da su dobijeni glasovi izraz otvorene i iskrene podrške njihovoj politici.

Predsjednica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković podnijela je ostavku na tu funkciju na sjednici Glavnog odbora partije 4. oktobra, kao i kompletan partijski vrh.

Vuksanović Stanković je za predsjednicu SDP-a izabrana na devetom redovnom Kongresu u junu prošle godine, a dotadašnji lider partije Ranko Krivokapić za počasnog predsjednika stranke nakon što je ranije podnio ostavku poslije skandala u Kotoru kada je DPS preuzeo lokalnu vlast. Partiju će do kongresa voditi predsjednik GO Izet Bralić.

Sagovornici iz SDP ranije nisu isključivali mogućnost da se Krivokapić ponovo kandiduje, posebno jer više nije ni poslanik partije. Krivokapić je na pitanje “Vijesti” da li će se kandidovati tada odgovorio da je on već počasni predsjednik.

Bonus video: