Zaokret od privatnih interesa ka boljitku građana

U ovom trenutku ključni ekonomija, borba sa kovidom i vladavina prava. Prioriteti su borba protiv korupcije i kriminala, smanjenje troškova javne potrošnje...

33526 pregleda 593 reakcija 65 komentar(a)
Krivokapić, Foto: Luka Zeković
Krivokapić, Foto: Luka Zeković

U ovom trenutku u prvom planu buduće vlade su ekonomija, borba sa kovidom i vladavina prava, čime bi se napravio zaokret od dosadašnje politike i okrenuli prosperitetu i boljitku Crne Gore, najavio je mandatar Zdravko Krivokapić.

On je juče Skupštini dostavio predlog programa nove vlade, u kome je kao prioritete naveo i borbu protiv korupcije i kriminala, smanjenje troškova javne potrošnje, ravnopravnost svih građana, dobrosusjedske odnose sa zemljama okruženja i prijateljske sa ostalim zemljama, stvaranje povjerenja u državnu administraciju, obezbjeđenje fer izbornih uslova.

Takođe i dostupnost informacija, eliminisanje diskriminacije, slobodu medija, vjeroispovijesti....

On podsjeća na izbornu pobjedu 30. avgusta, navodeći da bi njegova vlada trebalo biti prva demokratska, te i da su potpuno svjesni da je njihova obaveza “istorijska i neponovljiva”.

“Glavni cilj nove vlasti je da jednom kada odemo sa ovih funkcija, Crna Gora bude uređenija i bogatija nego što je to sada”, naveo je u dokumentu. O njemu će poslanici raspravu početi 2. decembra a glasati, kako je planirano, vjerovatno 4. decembra.

Mandatar je naveo da će na promjenama za boljitak građana i društva raditi zajedno sa Skupštinom i da izvršna vlast, kako je kazao, neće kao do sada nametati dikatat.

Dodao je i da za sadašnje loše stanje krivicu ne snose građani već “bivša vlast”, koja je bila nedosljedna i čiji je politički pristup, kako je naveo, bio usmjeren ka interesima i bogaćenju pojedinaca.

“Želim da ispunim očekivanja svih koji su glasali za promjene, ali i da odagnam strahove i bojazni onih koji se promjena plaše.

Stanje koje zatičemo možemo s pravom nazvati svojevrsnim državnim udarom - situacija u javnim finansijama je ozbiijna, administrativni aparat preglomazan i neefikasan, epidemiološka situacija izazvana virusom kovid je izvan kontrole, zdravstveni sistem je nadomak kolapsa, dok je medicinsko osoblje na ivici izdržljivosti. Regularnost obrazovnog procesa je pod znakom pitanja, nezaposlenost svakim danom raste usijed snazne ekonomske recesije, a građani su odavno izgubili povjerenje u institucije”, podsjetio je on.

Mandatar u ekspozeu podsjeća da je sa liderima partija iz vladajuće koalicije potpisao Sporazum o prioritetima, ali se, kako kaže, njihovi zajednički imenitelji prepoznaju i u sljedećim ciljevima:

“Konsolidacija javnih finansija uz presjek zatečenog stanja nakon preuzimanja vlasti, odlučna borba protiv korupcije i organizovanog kriminala i suzbijanje sive ekonomije uz pooštravanje kaznene politike za krivična djela iz ovih oblasti, donošenje hitnih mjera i plana za borbu protiv novog virusa korona u okvirima pandemije kovid 19 sa održivim sistemom zdravstvene zaštite, temeljna reforma izbornog zakonodavstva i stvaranje uslova za održavanje prvih fer i slobodnih izbora, izmjene, dopune i revizija svih diskriminatornih zakonskih i podzakonskih akata, sa prioritetom donošenja u što kraćem roku izmjena i dopuna Zakona o slobodi vjeroispovijesti”.

To se poklapa sa predlogom sporazuma koji je URA prošlog mjeseca uputila nosiocima pobjedničkih izbornih lista, ali koji nije potpisan.

Krivokapić u tom kontekstu najavljuje i donošenje zakona o porijeklu imovine, lustraciji, o vladi, Skupštini, planiranju prostora i izgradnji objekata, kao i sprovođenje seta mjera iz oblasti zaštite životne sredine sa ciljem brendiranja Crne Gore kao istinske ekološke države i reviziju i preispitivanje svih koncesionih ugovora.

On je najavio i pokretanje finansijskih istraga o porijeklu imovine u svim očiglednim slučajevima nesrazmjere imovine i prihoda.

“Jedan od nezaobilaznih poteza nove vlade biće ukidanje NKT-a, koje nema zakonsku osnovu i politički je kreirano tijelo, te kreiranje stručnog tijela u skladu sa zakonom, sastavljenog od zdravstvenih radnika i stručnih lica”, kazao je mandatar.

Najavio je i donošenje deklaracije o trajnoj zabrani izgradnje malih hidroelektrana, kao i izmjene Zakona o energetici, reformu zdravstvenog sistema.

Krivokapić je kazao da će punim kapacitetom nastaviti pregovore sa EU, kako bi Crna Gora što prije postala njena punopravna članica.

On podsjeća na ocjene o nezakonitom trećem mandatu predsjednice Vrhovnog suda, neizboru vrhovnog tužioca....

“Kriminalnom scenom i dalje dominiraju obračuni bandi i česta ubistva koja se dešavaju i u zemiji i u inostranstvu. Broj procesuiranih slučajeva šverca cigareta je i dalje nedovoljan imajući u vidu procijenjeni obim šverca iz, ka i preko teritorije Crne Gore”, ocjenjuje Krivokapić.

Kaže i da u proteklom periodu nije bilo nikakvog napretka na polju slobode informisanja, da nisu rijšeni napadi na novinare.

“Ove godine možemo konstatovati i naročita ugrožavanja slobode izražavanja, jer je vlast hapsila i sudski gonila i novinare i građane zbog ispoljenih stavova na internet prostoru i društvenim mrežama. Izvještaji o prekomjernoj upotrebi sile od strane policije i mogućoj torturi upućuju na to da je potrebna efikasna istraga”, navodi se u ekspozeu.

Sastav Krivokapićeve vlade je isti, kao što je i objavio prije nekoliko dana.

Slijedi zaduženje od pola milijarde

Analiza stanja u oblasli javnih finanija ukazuje da se u 2020. umjesto rasta desio snažan dvocifren pad BDP-a, tako da će javni dug do kraja godine preći 80 odsto BDP-a. Ovo povećanje javnog duga je najvećim dijelom prouzrokovano izrazitim smanjenjem BDP-a, to jest ekonomske aktivnosti. Ovo su zvanični podaci koji alarmatno upozoravaju da se javne finansije u Crnoj Gori nalaze u zoni ozbiljnog i zabrinjavajućeg stanja. Procijenjena zaduženja za sljedeću godinu su jasna i biće veća od pola milijarde eura, što svjedoči da nova vlast treba da se suoči sa obavezom pronalaska nedostajućih sredstava, navodi se u ekspozeu.

Kako su planirana ministarstva, samo četiri ostaju ista

Mandatar je u dijelu nazvanom “Arhuitektonika i sastav vlade” objasnio principe po kojima je ona formirana i o kojima je ranije govorio, podsjetio da je ukupan broj ministarstva smanjen sa 18 na 12. Odlučeno je, kako je naveo, da ona bude ekspertska i da prvi korak bude racionalizacija koja je vidijiva.

Kada su u pitanju resori, navodi se da tri ostaju uglavnom u dosadašnejm konceptu a to su ministarstva zdravlja, odbrane i vanjskih poslova.

I MUP ostaje u istim okvirima sa planom, kako piše, da mu se pripoji Uprava policije.

Ministarstvo ekonomije promijeniće ime u Ministarstvo ekonomskog razvoja kako bi se stavio akcenat na razvojne politike, i one će obuhvatati i turizam.

Ministarstvo kapitalnih investicija činiće dio dosadašnjih resora saobraćaja i ekonomije, koji se odnosi na energetiku i energetsku efikasnost, rudarstvo i geološka istraživanja.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede treba da podstakne, kako piše, jačanje poljoprivredne proizvodnje i hrane. “A da se u šumarstvu okrenemo ka onim izvorima koji obezbjeđuju više i konkretnije”, dodaje se.

Novoformirano Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta je zapravo, navodi mandatar, puni nasljednik sadašnjeg Ministarstva prosvjete u koje su integrisani djelovi drugih ministarstva.

Ministarstvo pravde, Ijudskih i manjinskih prava formirano je na osnovu dosadašnja dva, čime se, kako se objašnjava, da se jedinstveno upravlja poslovima kontrole rada pravosuđa i zaštite Ijudskih prava.

Ministarstvu finansija pridruženo je socijalno staranje, to jest penzije i socijalna davanja čime se, navodi se u ekspozeu, treba imati sveobuhvatnija slika o budžetskim prihodima i rashodima.

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma naslanja se na dosadašnji MORT, iz kojeg je izdvojen turizam a proširen dio koji se odnosi na ekologiju.

Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija je prišireno dosadašnje MJU nadležnošću nad medijima.

I u novoj koncepciji Kancelarija za evropske integracije ostaje pri kabinetu premijera, čime bi se, kako se objašnjava, iskazao veći značaj evropskih integracija.

“Nećemo beskonačno licitirati kada ćemo ući u EU, već je naš zadatak da za četiri godine ispunimo 80 odsto zahtjeva koji proizilaze iz pojedinačnih poglavlja koja nijesmo zatvorili”, navodi mandatar.

DNP i SNP: Počinje demontaža DPS-a, od ispunjavanja prioriteta zavisiće dalja podrška

Demokratska narodna partija i Socijalistička narodna partija juče su saopštili da njihovi poslanici imaju ovlašćenje da glasaju za izbor nove vlade.

“Od vlade Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića očekujemo da odmah suspenduje Zakon o slobodi vjeroispovijesti i donese novi zakon nakon potpisivanja temeljnog ugovora sa SPC, odmah predloži Izmjene i dopune zakona o tužilaštva, izbor sudskog savjeta, izbor VDT-a, obaveže se na održavanje popisa u 2021. godini, uredi birački spisak, otpočne beskompromisnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i njenih pokrovitelja u prvoj familiji, donese set antirecesionih mjera u borbi protiv siromaštva, poboljša odnose sa Srbijom i Rusijom. Od realizacije ovih nabrojanih prioriteta zavisiće i dalja podrška”, saopštio je DNP.

Glavni odbor SNP-a je, kako je saopšteno iz te partije, objavio da se formiranjem nove vlade otjelotvoruje ono što je narod čekao gotovo tri decenije. “To znači da počinje proces demontaže i razvlašćivanja DPS-a, a samim tim i do stvaranja uslova da se uđe u suštinski proces promjena u našoj državi”, navela je ta partija.

Nedostaje preispitivanje privatizacija, najava otvaranja korupcionaških afera

Boris Raonić (Građanska alijansa) pohvalio je to što je ekspoze dostavljen ranije poslanicima i naveo da bi, uz to što je napisan na latinici i ćirilici, napredak bio i da je napisan i na albanskom jeziku.

“Dokument je previše zasnivan na izvještaju Evropske komisije, pa u nekim momentima se apostrofiraju problemi koji su van nadležnosti vlade. Smatram i da je i previše naglašena kritika prethodnih vlasti. Jasna je vizija i studioznost u pristupu rješavanja problema, ali sam očekivao i radikalnije rezove po pitanju transformacije društva koje je posljednje u Evropi u ovoj fazi rušenja Berlinskog zida. Trebalo je, recimo, preispitati privatizaciju i otvoriti arhive tajne policije, ali i ovako ambiciozan plan je za pohvalu. Raduje što se prepoznaju kapaciteti civilnog sektora i što će saradnja biti intenzivna, a da se vladavina prava tako naglašava”, rekao je Raonić “Vijestima”.

Pravna savjetnica pri Akciji za socijalnu pravdu Ines Mrdović kaže da ohrabruje poruka mandatara „pravda za sve” i da će služiti građanima, ali mora biti svjestan da ih u relativno kratkom roku mora uvjeriti da će služiti njima, a ne tajkunima, interesnim grupama i moćnim pojedincima. „Ekspoze sadrži značajna obećanja građanima kada je u pitanju borba protiv korupcije i kriminala, jer mandatar praktično najavljuje otvaranje korupcionaških afera sa ‘krupnim ribama’, pokretanje finansijskih istraga o imovini političara i donosilaca odluka, ali i otvaranje nerasvijetljenih kriminalnih slučajeva. Pozitivno djeluju i najave o donošenju sistemskih zakona, reforme izbornog zakonodavstva, uprave, reviziji koncesionih ugovora ili zaustavljanje projekata mHE, ali je mandatar očigledno vrlo oprezan kada govori o javnim finansijama zemlje, jer se u ekspozeu navodi da ‘nema čarobnog štapića’ za javne finansije”, kaže Mrdovićeva za „Vijesti”.

Bonus video: