SNP: 150 gerontodomaćica ostalo bez posla, Spajić da riješi problem

"Radile su za vrijeme pandemije dok je kovid-19 paralisao svijet i našu državu, bile su uz svoje korisnike i pomagale im i olakšavale život, ne žaleći svoje živote"

6636 pregleda 5 komentar(a)
SNP, Foto: SNP
SNP, Foto: SNP

U ovoj teškoj godini koja predstavlja sinonim ѕa borbu za egstistenciju građana Crne Gore, eskalirala je na svome isteku ostavljanjem bez posla 150 gerontodomaćica u Crnoj Gori, saopšteno je danas iz Socijalističke narodne partije (SNP).

Oni su apelovali na ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića da riješi ovaj problem.

"Gerentodomaćice su radile pri Crvenom krstu Crne Gore, a pod nadzorom bivšeg Ministarstva za rad i socijalno staranje. Na isteku ove godine, dosjetili su se da kažu da nema sredstava za finansiranje ovoga projekta. A gerontodomaćice su radile pet godina po ugovoru o djelu, plata im je bila 220 eura, nisu imale dana odmora ili bolovanja. Radile su za vrijeme pandemije dok je kovid-19 paralisao svijet i našu državu, bile su uz svoje korisnike i pomagale im i olakšavale život, ne žaleći svoje živote. Nisu tražile ni povećanje plata iako su izlagale riziku svoj i život svoje porodice, primale su minimalnu platu i sada ostaju i bez nje", ističe se u saopštenju SNP.

Oni su dodali da je svaka imala po 10 starijih lica kojima su ovih dana iz Crvenog krsta tražili da plaćaju neki dodatak za njihovu njegu.

"Ta starija lica su samohrane osobe i često na rubu ezgistencije, dok korisnici usluga gerontodomaćica koje su pri opšinama, ne plaćaju nikakve dodatke. One su svojim korisnicima, osim socijalne inkluzije, pomagale u svakodnevnom životu. Brinule o higijeni njihovih domova, išle u trgovinu za njih, plaćale im račune, vodile kod doktora. I na kraju 2020. godine dolazimo do toga da 150 gerontodomaćica ostaje bez posla i da 1.500 njihovih korisnika ostane bez pomoći koju su dobijali poslednjih pet godina", rekli su iz SNP.

Iz te partije navode da težeći evropskim vrijednostima od koje je i potekla ova ideja i brinući o socijalnom stanju građana, apeluju kao dio koalicije na vlasti da ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić riješi ovaj problem i da se izbjegne ostajanje bez posla 150 gerontodomaćica u Crnoj Gori, kao i da 1.500 korisnika njihove pomoći u vremenu pandemije korone ima pomoć gerontodomaćica, jer briga o starima je dužnost naše zajednice.

Bonus video: