Radulović sa predstavnicima UN sistema i Kancelarije UNHCR u Crnoj Gori: Zajedničkim naporima jačamo Crnu Goru

Dodao je da dostizanje ciljeva održivog razvoja predstavlja jedan od nacionalnih prioriteta, naglasivši da njihovo ispunjavanje u potpunosti korespondira sa procesom pristupanja Evropskoj uniji

1462 pregleda 2 komentar(a)
Radulović i Landberg, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Radulović i Landberg, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova

Vlada Crne Gore realizuje sadržajnu i intenzivnu saradnju sa sistemom Ujedinjenih Nacija u Crnoj Gori, posebno kada je u pitanju pomoć koju je UN obezbijedila tokom pandemije koronavirusa, kazao je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović nakon sastanka sa novoimenovanim rezidentnim koordinatorom sistema Ujedinjenih nacija (UN) u Crnoj Gori, Piterom Landbergom.

Kako je naglasio Radulović, Crna Gora se i dalje suočava sa socio-ekonomskim posljedicama pandemije, a kao trenutni prioritet izdvojio je nabavku prvih doza vakcina za naše tržište u što skorijem periodu. U tom pogledu, istakao je i značaj COVAX mehanizma.

On je izrazio uvjerenje da će uspješna saradnja biti nastavljena i nadograđena kroz izradu i implementaciju novog Integrisanog programa saradnje (UNDAF) za period 2022-2026.

Dodao je da dostizanje ciljeva održivog razvoja predstavlja jedan od nacionalnih prioriteta, naglasivši da njihovo ispunjavanje u potpunosti korespondira sa procesom pristupanja Evropskoj uniji.

Landberg je pozdravio opredjeljenje Crne Gore da aktivno učestvuje u regionalnim inicijativama Ujedinjenih nacija.

“Komplementarnost dva ključna razvojna procesa u zemlji – pristupanja EU i ostvarivanja Agende održivog razvoja, pokazatelj su da je saradnja Crne Gore i Ujedinjenih nacija usmjerena ka suštinskom ostvarivanju nacionalnih priortieta zemlje. Uvjeren sam da će naš predstojeći zajednički rad na identifikaciji prioriteta novog petogodišnjeg ciklusa saradnje ojačati put Crne Gore u tom pravcu” – kazao je Landberg.

Đorđe Radulović i Piter Landberg
Đorđe Radulović i Piter Landbergfoto: Ministarstvo vanjskih poslova

Oni su na sastanku razmatrali i druge teme od značaja, sa osvrtom na pitanje ljudskih prava i socio-ekonomske politike u periodu koji slijedi.

Ministar Radulović se danas takođe sastao i sa v.d. predstavnika Kancelarije UNHCR-a Adrijanom Edvardsom i naglasio da Crna Gora i UNHCR imaju sadržajnu saradnju, posebno u vremenu pandemije COVID-19, sa ciljem zaštite ranjivih kategorija stanovništva, među kojima su i migranti, izbjeglice, apatridi i raseljena lica.

Šef crnogorske diplomatije je kazao da, osim zacrtanog spoljnopolitičkog pravca Crne Gore, multilateralne platforme omogućavaju malim zemljama da realizuju nacionalne prioritete. On je naglasio da Crna Gora uplaćuje dobrovoljnu kontribuciju, kako bi učestvovala u finansiranju humanitarnih aktivnosti koje su izuzetno važne za pomoć najugroženijima.

Edvards je naglasio značaj Globalnog kompakta o izbjeglicama u pogledu masovnih kretanja izbjeglica i pružanja podrške zemljama prijema. U tom kontekstu, naglasio je doprinos Crne Gore, imajući u vidu iskustvo o prihvatanju velikog broja izbjeglica tokom devedesetih godina.

Edvards je istakao i zajedničke napore UNCHR-a i EU u cilju obezbjeđivanja bolje zaštite izbjeglica i tražilaca azila u Evropi, te ukazao na značaj usaglašavanja EU pakta o migraciji i azilu, kojim se omogućava sveobuhvatan pristup u rješavanju ovih izazova.

Bonus video: