Krivokapić: Uništen veliki dio dokaznog materijala

Najvjerovatnije je odnesen veliki dio dokaznog materijala, zna se ko je učestvovao. Vlada nije našla zahtjeve o raspodjeli stanova, pa se obratila ANB-u, rekao premijer. Postoji sumnja o zloupotrebi službenog položaja, nesavjesnog rada, prikrivanju krivičnog djela, objašnjava Marić.

30558 pregleda 203 reakcija 68 komentar(a)
Vlada tražila informacije o raspodjeli stanova, morala se obratiti ANB-u: Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Vlada tražila informacije o raspodjeli stanova, morala se obratiti ANB-u: Krivokapić, Foto: Boris Pejović

Premijer Zdravko Krivokapić saopštio je juče da ima saznanja da je iz zgrade Vlade iznesena ogromna dokumentacija iz perioda od 2016. do 2020. i najvjerovatnije uništena.

On je pozvao tužilaštvo da reaguje.

“Dokumentacija iznesena iz zgrade Vlade je ogroman materijal. Zna se ko je učestvovao u tome i kada, i najvjerovatnije je odnesen veliki dio dokaznog materijala. Zašto se uništavaju papiri? Ključni element koji služi za bilo koji dokaz je zapis, odnosno papir”, rekao je Krivokapić nakon sjednice Vlade na Cetinju.

Iz Demokratske partije socijalista, čiji su funkcioneri Duško Marković i Nataša Pešić (oboje pravnici po struci) vodili Vladu i njen Generalni sekretarijat, nisu odgovorili na pitanja.

“Vijesti” su pitale da li su upoznati da je uništavana dokumentacija i po čijem nalogu je to rađeno.

Premijer je rekao da se stalno traži krivac na najnižem nivou, a da se zaboravlja “da sve kreće od vrha.”

On je kazao da su tražili informacije o raspodjeli kredita i stanova.

“Nije bilo podnesenih zahtjeva i morali smo da se obratimo ANB-u”, rekao je Krivokapić.

Izvršni direktor Centra za građanske slobode (CEGAS) i pravnik Boris Marić kaže da navodi premijera ukazuju na moguće postojanje više krivičnih dijela.

To su, kako je objasnio, zloupotreba službenog položaja, nesavjesnan rad, ali i prikrivanje krivičnog dijela, pomaganje nakon učinjenog krivičnog dijela.

“Treba očekivati istragu jer mislim da se to ne može izbjeći. Kakav karakter istrage možemo očekivati teško je reći...”, kazao je Marić “Vijestima”.

Prije formiranja nove vlade, iz NVO sektora i dijela javnosti su upozoravali da se ovakve stvari dešavaju.

“Uništava se dokumentacija i čini sve da se prikriju raznorazne korupcionaške afere”, rekla je za TV Vijesti izvršna direktorica MANS-a Vanja Ćalović krajem oktobra, upozoravajući da pregovori o formiranju nove vlade dugo traju, a za to vrijeme tehnička Vlada “svojevoljno upravlja državom”.

Premijer je kazao da su održavanjem sjednice na Cetinju željeli da odaju počast svima koji su Crnu Goru voljeli i stvarali.

Poručio je da se 30. avgusta desila sloboda koja može da se razvija samo ako se radi zajednički.

"Živjeli smo u periodu selektivne, nekad nedostižne pravde i ovu godinu smo proglasili godinom pravde”, rekao je Krivokapić.

On je zamolio tužilaštvo i državne organe da rade svoj posao, kako je kazao, ni po babu ni po stričevima.

Na pitanja “Vijesti” da li su upoznati sa tvrdnjama Krivokapića o uništavanju dokumenata i šta će preduzeti, nijesu odgovorili iz Osnovnog državnog tužilaštva i Specijalnog državnog tužilaštva.

Vrijeđali premijera i ministre, psovali fotoreportera “Vijesti”

Napali foto-reportera Vijesti
Napali foto-reportera Vijestifoto: Boris Pejović

Grupa građana Cetinja verbalno je juče napala premijera i ministre kada su nakon sjednice Vlade prošetali gradom.

Oni su se okupili preko puta Vladinog doma i pjevali uvredljive pjesme, a psovali su i fotoreportera “Vijesti” dok ih je fotografisao.

Oni su tražili da ih ne fotografiše, iako su se nalazili na javnoj površini.

“Slično je doživio Kol (bivši njemački kancelar Helmut Kol) u Karlsrueu, a on se nasmijao. Ja se nijesam nasmijao, ja sam komunicirao”, kazao je Krivokapić.

Predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić i Socijalistička narodna partija osudilii su dešavanja na Cetinju.

Cetinjski DPS sinoć je saoštio da se Krivokapić i njegovi ministri, koje nazivaju apostolima, “ne čude reakciji sugrađana” i da “ Crnogorci i “Grad heroj” neće ćutati! “. Oni optužuju premijera da hoće Crnu Goru da pretvori u “pravoslavnu džamahiriju”.

Opozicija optužuje premijera da podstiče korupciju

Krivokapić je, govoreći o predstojećim izborima u Nikšiću, kazao da sloboda mora na izborima da pokaže slobodan glas, a ne siguran glas ma od koje političke strukture dolazio.

“Ako vam građani Nikšića neko nudi pare, uzmite ih, a glasajte za najbolje, a to nijesu oni koji su bili na vlasti do 30. avgusta”, kazao je Krivokapić.

Iz SDP-a su, ocijenivši da je nečuveno da premijer podstiče na korupciju, zapitali da li je svjestan izgovorenih riječi.

I iz DPS-a su kritikovali premijera, navodeći da je ušao u zonu krivične odgovornosti.

Bonus video: