Četiri partije preskočile obavezu o članarinama

“Među političkim subjektima koji nijesu predali Odluku o visini članarine za 2021. godinu četiri imaju parlamentarni status: Grupa birača CIVIS, DNP, Prava Crna Gora i Radnička partija”, navodi se u odgovoru Agencije

4400 pregleda 3 komentar(a)
Perović, Foto: Savo Prelević
Perović, Foto: Savo Prelević

Odluku o visini članarine za 2021. Agenciji za sprečavanje korupcije do kraja januara nisu dostavila 24 političke partije, od kojih su četiri parlamentarne- među kojima je najveća Demokratska narodna partija (DNP) Milana Kneževića.

Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja propisano je da se odluka o visini članarine dostavlja Agenciji najkasnije do kraja januara.

“Među političkim subjektima koji nijesu predali Odluku o visini članarine za 2021. godinu četiri imaju parlamentarni status: Grupa birača CIVIS, DNP, Prava Crna Gora i Radnička partija”, navodi se u odgovoru Agencije.

Sve četiri partije dio su vladajuće vladajuće koalicije, prva kao dio “Crno na bijelo” a ostale- koalicije “Za budućnost Crne Gore”.

“Vijesti” su pitale predsjednike četiri partije Srđana Pavićevića, Kneževića, Marka Milačića i Maksima Vučinića, zašto nisu poslali odluke u zakonskom roku, ali je samo odgovorio predstavnik Radničke partije.

Vučinić je kazao da je odluka poslata putem mejla i preporučenom poštom 2. februara.

“Administrativan služba partije je napravila propust. Nadamo se da će Agencija to uvažiti”, kazao je poslanik za “Vijesti”.

Zakonom je propisano da će novčanom kaznom od 10.000 do 20.000 eura biti kažnjen politički subjekat koji do kraja januara ne dostavi odluku o članarini, a odgovorno lice u subjektu od 500 do 2.000 eura.

Zbog kršenja Zakona u ovom dijelu, Agencija je od početka rada 2016. pokrenula 37 prekršajnih postupaka. Na osnovu njih, sudovi su izrekli kazne u visini od 29.100 eura.

Među njima su Radnička partija koja nije podnijela odluku o visini članarine za 2016. zbog čega je kažnjena sa 1.000 eura, a odgovorno lice u njoj sa 200 eura.

“Demos takođe nije dostavio Agenciji odluku o visini članarine za 2018. da bi u sudskom postupku bio oslobođen prekršajne odgovornosti,” navodi se u odgovoru Agencije.

SNP ima članarinu koja je nezakonita, ali je ne naplaćuje

ASK će ukazati Socijalističkoj narodnoj partiji da njena odluka o visini članarine nije u skladu sa zakonom i da je upodobi.

“SNP je 26. aprila 2015. donijela Odluku o izdvajanju dijela zarade za finansiranje Partije, čiji član 2, kojim se određuje da „poslanici SNP-a u Skupštini Crne Gore uplaćuju dio zarade Partiji u mjesečnom iznosu od 100 eura“, nije u skladu sa Zakonom. Međutim, taj član nije primijenjivan u praksi,” objasnili su iz ASK.

Navode da ASK kontrolisanjem godišnjih izvještaja o prihodima, imovini i rashodima SNP nije utvrdila kršenje člana 7 stav 2 Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, niti ima zakonsku osnovu da protiv tog političkog subjekta podnese prekršajni postupak.

Tim članom je propisano da članarina ne smije biti viša od 10 odsto prosječne neto zarade u državi, što je nešto više od 50 eura.

“Djelujući preventivno, Agencija će ukazati SNP-u da svoju Odluku o visini članarine uskladi sa Zakonom,” navodi se.

Bonus video: