Božović: U periodu vladavine DPS, pripadnici VCG na najvišim položajima službu podredili partiji

"Sa svakim pripadnikom VCG po nekoliko puta obavljan je razgovor kako bi se utvrdilo koliko su lojlani DPS"

7996 pregleda 14 komentar(a)
Božović u Skupštini, Foto: Screenshot
Božović u Skupštini, Foto: Screenshot

U periodu vladavine Demokratske partije socijalista (DPS) pojedini pripadnici Vojske Crne Gore (VCG) na najvišim položajima bili su politički eksponirani i svoju službu umjesto interesima države podredili interesima partije, saopštila je danas Jelena Božović, poslanica Demokratskog fronta.

Ona je dodala da im partija zauzvrat nije ostala dužna već je one najodanije postavljala na dužnosti i mjesta u vojsci koje nisu zaslužili ni svojim radom, a ni znanjem i stručnošću.

"Jedan od primjera ovakvog ponašanja je partijska aktivnost pukovnika Zorana Vukadinovića koji je crnogorskoj javnosti poznat po saradnji sa Dušicom Vulić, DPS aktivistkinjom zaposlenoj u mjesnoj kancelariji ove partije u naselju Zagorič. Audio zapis sa sastanka na kom Dušica Vulić provjerava partijsku lojalnost budućih vojnika prije stupanja u službu uzburkala je crnogorsku javnost i eklatantan je primjer partijskog zapošljavanja Dps kadrova u Vojsci Crne Gore. Ovaj primjer navodi na osnovanu sumnju da su slične partijske provjere vršene i u ostalim mjesnim odborima Demokratske partije socijalista", istakla je Božović.

Ona je kazala da Zakon o Vojsci Crne Gore u članu 18 zabranjuje bilo kakvo članstvo u političkim organizacijama, kao i političko djelovanje i ističe da rad pripadnika vojske mora biti u skladu sa javnim interesom.

"U Ministarstvu odbrane (MO) i VCG važila su pravila partije. Sa svakim pripadnikom VCG po nekoliko puta obavljan je razgovor kako bi se utvrdilo koliko su lojlani DPS. Svi oni za koje se sumnjalo da na izborima ne bi dali povjerenje DPS bili su premještani u druge kasarne, u niže razrede, odvajani od porodice sve dok na kraju ne bi sami napustili posao u vojsci. Poseban odnos bivši menadzment imao je prema vojnicima koji su se izjašnjavali kao Srbi koji je posebno je kulminirao u vrijeme predizborne kampanje pred izbore 30. avgusta, a učesnici litija na kojima su pripadnici Vojske dali podršku u odbrani Crkve bili su sankcionisani, proganjani, a vojnicima po ugovoru bez adekvatnog razloga i objašnjenja nije produžavan ugovor. Pukovnik Vukadinović bio je jedan od koordinatora ovih aktivnosti na nivou VCG a bahato ponašanje, samouvjerenost i nedodirljivost su spustili nivo opreza u radu pa su partijske provjere, ucjene i prijetnje postale nešto što se podrazumijeva,a saznanja o partijskim zapošljavanjima u Vojsci postala poznata ne samo crnogorskoj, već i cjelokupnoj javnosti", kazala je Božović.

Po njenim riječima, od bivšeg ministra odbrane Predraga Boškovića odmah nakon afere "prepoznavanja terena" Vukadinović je nagrađen diplomatskom službom u Sloveniji.

"Postoje sasvim jasni dokazi o tome da je Vukadinovića potrebno hitno opozvati sa dužnosti u Sloveniji, i pokrenuti postupak za nečastan otpust iz službe kao i krivičnu odgovornost. To je najmanje što treba uraditi da bi građani a posebno časni pripadnici Vojske Crne Gore shvatili da dolaze bolji dani i za njih i njihovu službu", rekla je Božović.

Ona je kazala i da primjeri podoficira Duška Delića i desetara Vaska Šćepanovića iz Nikšića i njihovih slika sa prijema članskih karata DPS, takođe su postali dostupni javnosti sredinom prošle godine.

"Delić je za lojalnost partiji ubrzo dobio podoficirske zvjezdice,a Šćepanović je za nagradu dobio odlazak u "mirovnu" misiju u Avganistan, kojim mu je omogućeno zarađivanje od par hiljada eura više mjesečno pola godine u odnosu na one koje "teren ne prepoznaje". Još jedan od očiglednih primjera partijskog zapošljavanja, javnosti dostupan i lako provjerljiv je i slučaj Nikole Lekića koji je odmah nakon što je primljen u službu ekspresno napredovao kao jedan od kadrova bivšeg predsjednika opštine Andrijevica, Srđana Mašovića. Na posao je primljen kao civilno lice početkom 2020. godine, a već u septembru iste godine dobio je čin podoficira. Kao lojalan "vojnik" našao se na odborničkoj listi na lokalnim izborima u Andrijevici", poručila je poslanica DF.

Božović je kazala da su mjesecima prije parlamentarnih izbora 30. avgusta, kao i tri mjeseca nakon održanih izbora, u Vojsci Crne Gore i Ministarstvu odbrane bez adekvatnog odabira zaposleno preko 400 osoba.

"Osnovano se sumnja da su u pitanju partijska zapošljavanja i očekuje se preispitivanje ovih ugovora, kao i preispitivanje svih onih slučajeva otpusta i drugih kažnjavanja vojnika u vrijeme trajanja litija i u predizbornom periodu koji su bez adekvatnog obrazloženja i potrebe službe premještani, udaljeni od porodice, dovedeni u situaciju da zbog takvih okolnosti sami napuste službu. Odjeljenje za inspekcijski nadozor Ministarstva odbrane Crne Gore po službenoj dužnosti trebalo je već da preispita slučajeve kojima je kršen Zakon o vojsci Crne Gore, a na osnovu Zakona o odbrani i člana 56 Inspekcija za odbranu trebalo je po službenoj dužnosti da izvrši poslove unutrašnje kontorle nad preduzetim mjerama po osnovu svih oblika neetičkog i nezakonitog ponašanja zaposlenih u Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore", zaključila je Božović.

Bonus video: