Radulović: DPS u Nikšiću od 2004. godine podigao nivo "potreba" za 250 odsto

On navodi da je došlo do smanjenja privredne aktivnosti i da se to odrazilo na pad fiskalnog kapaciteta

15838 pregleda 16 komentar(a)
Foto: Demokrate
Foto: Demokrate

Sredstva iz Egalizacionog fonda umjesto da služe kao instrument za ujednačavanje finansijski slabijih opština i da posredno doprinesu unapređenju poslovnog ambijenta, privlačenju novih investicija i do otvaranja novih radnih mjesta, služila su isključivo za održavanje aktuelne vlasti u Opštini Nikšić, kaže Filip Radulović, član OO Demokrata Nikšić.

Radulović kaže da su Opština i određeni predstavnici građana, od 2004. godine podigli nivo "potrebe" za sredstva iz navedenog fonda za 250 odsto, a da u proteklih deceniju i po nije bilo investicionih aktivnosti koje bi dovele do povećanja zaposlenosti i razvijenosti Nikšića.

On navodi da je došlo do smanjenja privredne aktivnosti i da se to odrazilo na pad fiskalnog kapaciteta.

"Tendenciju rasta ovog fonda imamo iz godine u godinu tako da od 2005. godine pa zaključno sa 2012. godinom poreski obveznici su Opštini Nikšić, zbog povećanja njene finansijske nestabilnosti i smanjenog stepena razvijenosti, preko Egalizacionog fonda dodijelili 16,7 miliona evra ili prosječno nešto više od 2 miliona evra godišnje. Od 2013. do 2019. godine, iz ovog fonda je Opštini Nikšić dodijeljeno više od 40 miliona eura. Dakle, od 6 donešenih budžeta za period vlasti DPS-a, gotovo dva cijela bila su isključivo od Egalizacionog fonda. Dakle, da nije bilo tih sredstava, Opština Nikšić ne bi mogla izmiriti ni osnovne izdatke neophodne za funkcionisanje lokalne zajednice", saopštava Radulović.

On navodi i pitanje "na osnovu koje metodologije je aktuelna vlast u Nikšiću ustanovila "da je poslednjih nekoliko godina došlo do naglog razvoja ove lokalne samouprave" i da je "u budžetu opštine postignuta puna finansijska stabilnost".

Bonus video: