SO Budva: Izglasan budžet, investicije i odbori direktora, stavljena tačka na političku krizu

Sjednici nijesu prisustvovali odbnornici iz redova opozcije – Socijaldemokratske partije (SDP), ali i oni iz koalicije Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokrata (SD) i Liberalne partije (LP)

35652 pregleda 153 reakcija 6 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Vuk Lajović
Sa sjednice, Foto: Vuk Lajović

Glasovima odbornika vladajućih partija iz redova Nove srpske demokratije (NSD), Demokratske Crne Gore, Demokratske narodne partije (DNP), Pokreta za promjene (PzP), Socijalističke narodne partije (SNP) i Prave Budve, Skupština opštine Budva danas je većinom glasova usvojila ključne odluke – Budžet i Plan investicija za ovu godinu, ali i imenovala odbore direktora, upravne odbore i savjete u 13 opštinskih preduzeća, sportskih i ustanova kulture.

Ovim je stavljena tačka na višemjesečnu političku krizu, koja je tresla metropolu turizma, te ozvaničena koalcija ovih šest partija čiji će kadar biti raspopređeni u izvršnoj vlasti.

Povezani članci

11. Mart 2021.

Budva danas i formalno dobija vlast

Uzdržani su bili odbornici opozicije Anđela Ivanović (Crnogorska) i Građanskog pokreta URA Blažo Rađenović , koji su jedini od 13 opozicionih odbornika bili u sjupštinskoj sali.

Sjednici nijesu prisustvovali odbnornici iz redova opozcije – Socijaldemokratske partije (SDP), ali i oni iz koalicije Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokrata (SD) i Liberalne partije (LP).

Govoreći o budžetu, sekretar za finansije Petar Odžić (SDP) kazao je da je budžet za ovu godinu projektovan u iznosu od 32,8 miliona eura.

"Projektovan je realno i razvojnog je karaktera, ali će realizacije zavisiti od pandemije koronavirusa. Pred nama je jako izazovan period, održavanje likvidnosti glavnog računa trezora, ali i realizacije kapitalnog budžeta", naglasio je Odžić.

Rasprrava o budžetu, praktično se usmjerila na problem Budve i njene zadravstvene zaštite i nedostatak bolnice.

Odbornica Demokratskog fronta (DF) Mirjana Gregović je kazala da će taj politički savez insistirati na promjeni zakonskog rješenja, kako bi se se povećala sredstva za primarnu zdravstvenu zaštitu u Budvi, ukazujući na izraženi problem u Petrovcu.

Blažo Rađenović (GP URA) naglasio je da je budžet teško bilo planirati, jer je neizvjensno kako će se pandemija odraziti.

Naglasio je da je prioritet da se izgradi bolnica, te da je potrebno da Skupština opštine donese zaključak da se Dom zdravlja pretvori u bolnicu.

Krsto Rađenović (SNP) kazao je da treba izvršiti pritisak na Vladu da se poveća budžet za Dom zdravlja Budva, navodeći da je u pitanju loš menadžment u ovoj zdravstvenoj ustanovi, te da su za vrijeme izbora bili glavni štabovi DPS.

Anđela Ivanović (Crnogorska) predložila je da se napravi deklaracija, koju bi donijela Skupština opštine, a kojom bi se od državnih vlasti tražilo, što je pandemija pokazala, da opština Budva treba da ima veću zdravstvenu ustanovu.

Ističući da je budžet domaćinski, odgovoran i razvojni, šef kabineta predsjednika Opštine Marka Carevića, Nikola Jovanović kazao je da je Opština Budva iako nije nadlžena, u odnosu na ostale lokalne uprave najviše izdvaja budžetom novca za primarnu zdravstvenu zaštitu i ulaže u rekonstrukciju zdravstvenih ustanova.

Naglasio je da Opština traži lokaciju za bolnicu i da će sa svoje strane podržati gradnju, ali da prethodno potrebno da se izvrše zakonske promjene kojom će Budva biti definisana da ima bolnicu.

Glasovima odborničke većine donijeti su i Program investicionih aktivnosti i Program uređenja prostora, kojim su, kako je kazao novoimenovani sekretar za investicije Joko Popović ove godine planirano da bude utrošeno deset miliona eura.

On je takstavino naveo sve infrastrukturne i ostale projekte koje Opština planira da realizuje.

Govoreći o imenovanjima, Blažo Rađenović (URA) je rekao da je ta partija urgirala da se zakaže sjednica SO, kako bi se formirali odbori, upravni odbori i savjeti, jer su im mandati istekli 7. februara.

Naveo je da pojedinmim ljudima po stručnim referencima nije mjesto u odborima, a pojedini nemaju ni crnogorsko državljanstvo.

Šef Carevićevog kabineta Nikola Jovanović je odgovorio da je nakon konstutisanja Skupština opštine odmah donijela odluke o poništenju odluka prethodne "uzurpatoske vlasti".

"Zbog same činjenice da su Centralni registar privrednih subjekata, Upravna inspekcija, Uprava policije učestvovali u nasilnoj smjeni vlasti, nijesu htjeli da promijene odluke. Mi ćemo dokazati da su naše odluke o poništenju bile zakonite i da su oni trebali da ih prihvate, jer očigledno da se radi o zloupotrebama službene dužnosti", kazao je Jovanović.

On je kazao da imaju uvjeravanje CRPS da će sada izvršiti promjene.

Izglasavanjem novih odbora direktora i savjeta riješen je višemjesečni problem blokade dva ključna opštinska preduzeća – Vodovod i Komunalnog preduzeća.

Skupština opštine usvojila je odluku o završnom računu Budžeta Opštine Budva za 2019.

Bonus video: