Krivokapić: Jedini sam premijer koji nije gostovao na RTCG kad je on to htio

Premijer Zdravko Krivokapić danas je prvi put otkad je izabran na tu funkciju, u parlamentu odgovarao na pitanja predstavnika poslaničkih klubova

218838 pregleda 2286 reakcija 259 komentar(a)
Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.03.2021. 18:00h
Završeno
17:49h

Ovim je završen dio sjednice koji se odnosi na premijerski sat. Skupština rad nastavlja sjutra sa početkom u 10 časova, kada će sjednici prisustvovati potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, ministar pravde Vladimir Leposavić i ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović.

Izmjena: 17:58h
17:39h

Predsjednik Vlade Zdravko Kivokapić kazao je da je on jedini premijer koji nije mogao da dođe na Javni servis RTCG kad on hoće.

"Mediji, pričate mi o medijima. Da li ova Vlada ima svoj medij? Koliko ih Vi imate? Ja sam jedini premijer koji nije mogao da gostuje kada on hoće. Ali neka, to je mjera ovoga trenutka, to je mjera demokratije, neka se sve svali na moja leđa, ja to želim. Molim vas dajte da sarađujemo da se ne optužujemo, nego da kritikujemo sa pravom sve što imamo. Molim moje Cetinjane da ih ne podstrekuju. Časni Cetinjani su ostali kod kuće", kazao je Krivokapić.

On je dodao da Crkva nema uticaja na Vladu i da je to završeno usvajanjem izmjena Zakona o slobodi vjeroispovjesti i da bi neki poslanici htjeli da on ne bude vjernik.

On se požalio da su prvi put stavili da premijer nema završnu riječ i istakao da to treba preispitati.

Predsjednik parlamenta Aleksa Bečić je odgovarajući na dobacivanja da je premijer pričao i više nego što treba, istakao da su predsjednici poslaničkih klubova prema Poslovniku trebali da pričaju više od premijera 18 minuta, a da su ukupno pričali 40 minuta.

Izmjena: 17:49h
17:36h

Vlada je uštedjela na desetine milione eura kupovinom dva aviona koja su bila angažovana u operativnom lizingu u Montenegro Airlinesu i otkupljeni su od kompanije Gecaaz, kazao je premijer Zdravko Krivokapić.

On je odgovarao na pitanja šefa poslaničkog kluba "Demokrate - Demos -Mir je naša nacija" Borisa Bogdanovića, koji je premijera između ostalog pitao i zašto se Vlada Cme Gore odlučila da povuče takav potez i donese predmetnu odluku? Od koje kompanije su otkupljeni pomenuti vazduhoplovi? Da li je kupovinom dva aviona ostvarena bilo kakva budžetska ušteda i, ako jeste, u kom iznosu? Da li je predmetna kupovina ekonomski opravdana? Da li su vazduhoplovi plaćeni odmah ili ce se plaćanje izvršti periodično?

Bogdanović je istakao da su Montenegro Airlines uništili ljudi iz prethodne vlasti koji su imali koruptivni model poslovanja i da je potrebno "da svoj let u budućnosti, započnemo na novim krilima, zato nam je potreban dobar start".

Krivokapić je istakao da je ta dva kupljena aviona država vratila morala bi da plati penale u iznosu od 40 miliona eura.

"Kupovinom ovih aviona ušteđeno je 20 miliona eura. Ujedno je država postala vlasnik aviona. Avioni su odmah plaćeni. Od 2008. godine Montenegro Airlinesu je uplaćeno preko 78 miliona eura pomoći. Dug ove kompanije je bio 110 miliona eura što je onemogućavalo dalje poslovanje kompanije. Montenegro Airlines imao je u vlasništvu samo jedan operativni avion tipa Foker proizveden 1992. godine. Ostlai avioni, dva u opertivnom, a jedan u finansijskom lizingu. Ostala četiri aviona su prizmljeni i bez mogućnsoti u ponovno stavljanje u saobraćaj", rekao je Krivokapić.

17:05h

Poslanik i predsjednik Socijaldemokratske partije Raško Konjević će predložiti razrješenje direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Dejana Vukšića i ponašati se odgovrno kako je i obećao.

"Radi se o jednom presedanu koji se nije desio u 15 godinu. Da se imena operativaca, odnosno rezidentnih predstavnika jedne NATO zemlje nađu ispred poslanika i članova Odbora za bezbjednost. Ako je šta nedozvoljeno u obavještajnoj saradnji među državama, nedozvoljeno je upravo to. Posebno je nedozvoljeno to, da poslanicima, koji ne obavljaju operativne radne, nego vrše kontrolnu i nadzornu funkciju nad radom Agencijom za nacionalnu bezbjednost, pa se govori o prioritetima, sugestijama, problemima...", kazao je Konjević.

Premijer Krivokapić je odgovarajući na pitanje ukazao na član Zakona "kada je onaj kome je dostavljen taj (povjerljiv) podatak dužan je da obavijesti ANB da je anpravljen taj propust".

"Gospodine Konjeviću, ja nijesam onaj koji ima bezbjedonosnu kulturu i meni se može desiti bilo kakav propust, ali urpavo Vi trebate da svjedočite o toj bezbjedonosnoj kulturi na najbolji mogući način. Imate ogromno iskustvo o tome. Čak ste školovani za to. Član ste Odbora za bezbjednost, kao i sada. U tom vremenskom periodu pojavljivali su se partijski kadrovi, na koje niko nije ukazivao. Vukšić ne pripada niti jednoj partiji. Svaku grešku ove Vlade pokušavate da pretvorite u politički poen i da nas zavadite sa međunarodnom zajednicom", rekao je Krivokapić.

On je istakao da ga niko od NATO država nije kontaktirao, kao što Konjević tvrdi.

Krivokapić je dodao da bi u svojoj partiji ako je osnuje, volio da bude Konjević, jer je, kako tvrdi premijer, svjestan i odgovaran.

Konjević je kazao da neko mora da odgovora za greške Vlade.

Krivokapić je dodao da se treba poštovati prezumpcija nevinosti na koju Konjević pozivao mnogo puta pozvao, i istakao mu da ne zloupotrebljava sve što zna. Konjević je kazao da ništa nije zloupotrebio i dodao da mu nije odgovoreno na pitanje.

"Ako budete Vi u pravu (Krivokapiću) ja ću podnijeti ostavku. A da vidimo šta ćete Vi uraditi ako ja budem u pravu. Poslanici nisu smjeli da imaju imena operativaca na stolu jedne NATO služe. Nijesu imali pravo da znaju šta su njeni problemi, prioriteti, razmjena podataka. To je elementarni standard. Nijeste Vi ovo morali da znate. Ali treba da se ispoštuje princip odgovornosti. Trebali ste da se zahvalite Vukšiću", istakao je Konjević.

16:34h

Poslanik Pokreta za promjene Branko Radulović tokom premijerskog sata kazao da je ubijeđen da je ovo istorijski momenat i posljednja šansa za Crnu Goru da opstane ili da se surva u ambis.

"Za opstanak Crne Gore, za vaskrsenje Crne Gore potrebne su radikalne, sveobuhvatne, demokratske, optimalne, znavene reforme. Ukoliko toga ne bude Crne Gore će da bude invalid, ukoliko toga ne bude u temelje će se ugraditi lopovluk. Ukoliko toga ne bude vratiće nam se lopovi. Sve što budete dobro radili, premijeru, ja ću Vas pohvalili", rekao je Radulović.

On je pitao premijera da li je za punu demontažu totalitarnog i kriminogenog režima, potpuno preispitivanje prošlosti i eilkasnu i optimalnu izgradnju pravne, funkcionalne, prosperitetne i evropske Crne Gore.

On je istakao da su protiv Crne Gore "lopovi, koji su se ogrnuli crnogorskom zastavom".

Radulović je kazao da je to suštinsko pitanje za u Crnu Goru. Istakao da je da Vladi nedostaje fiskalna strategija, plan i program Vlade za ovu godinu, fond za spas Crne Gore...

"Gospodine Krivokapiću, znate li Vi da se mi nalazimo pred potpunom recesijom, premijer zastupa neoliberalni koncept, pogledajte kakvi su nam makroekonomski indikatori, rastu nam cijene, gdje je konkreat odgovor, gdje nam je restrukurinje privrede", kazao je Radulović.

Istakao da su hitno potrebne promjene u Crnoj Gori.

"Ne samo da smrdi u tužilaštvu nego smrdi u sudu, od osnovnog do Vrhovnog, sve treba da promijenimo. Privredni sud je stečajna mafija", kazao je on.

Radulović je dodao da je Vlada napravila velike napore da nabavi vakcine, dok se obratio opoziciji i kazao da nisu ništa uradili povodom nabavke vakcine dok su bili na vlasti.

Premijer Zdravko Krivokapić je kazao da je za potpunu demontažu sistemu. U tu svrhu je najavio i Zakon o porijeklu imovine.

"Ovaj sistem je utemeljen 30 godina. To ne može ni da se pomjeri za 100 dana Vlade. Zar Vam nije jasan signal koji dolazi od DPS-a da smo krenuli u proces demontaže i da su oni više nego zabrinuti. To pokazujemo na svakom koraku. Ono što je jedna izuzetna karakteristika koju sam analizirao, to je veting, desio se u Albaniji. Tada su se prije primjene razbježali svi krivci i niko ih nije mogao uhvatiti. Svaka stvar može da se gleda sa jedne ili sa druge strane. Da li nam treba i tužilaštva i sudsta, da. Kako? Brzo i energično. Zakon o porijeklu imovine se radi, i nadam se da će biti poslat ubrzo Skupštini", rekao je Krivokapić.

Krivokapić je istakao da će izgraditi Crnu Goru na kakvu će biti ponosni potomci.

Izmjena: 17:05h
16:23h

Premijer Zdravko Krivokapić je istakao da analize statističkih podataka pokazuju da je najveći pik kovida bio krajem oktobra, kada nova Vlada nije bila formalno izabrana.

“Niko od nas tada nije mogao ni da priviri bilo čemu, čak ni računima, ni do dana današnjeg, onoga što se slilo u NKT”, kazao je Krivokapić, odgovarajući na pitanje predsjednika poslaničkog kluba Socijaldemokrata, Ivana Brajovića na koji način on i Vlada koju predvodi planiraju da se suoče sa katastrofalnom epidemiološkom situacijom u državi.

Premijer je pitao gdje u svijetu pada broj zaraženih osim u Crnoj Gori.

Brajović je odgovorio da ne vjeruje da je i premijer zadovoljan mjerama koje Vlada preduzima i ovakvom epidemiološkom situacijom u Crnoj Gori.

“Mislim da niko u ovoj državi ne može da bude zadovoljan ovim brojevima”.

On je kazao da je bivša vlast spašavala živote, a da nova vlast mjerama ne spašava ni živote ni ekonomiju.

Istakao je da bi to što se premijer žali stranim predstavnicima da Vlada nema podršku ni vladajuće većine ni opozicije u Skupštini, “možda znak da bi trebalo da podnese ostavku”.

“Preduzimamo sve da možda vrlo brzo uđemo u aranžman vezano za kovid 19-bolnicu koja bi bila regionalna na prostoru Boke Kotorske... Vi ste čuvali živote? Igrate se politički sa ljudima. To ispada da mi ne čuvamo živote. To je nedopustivo. Mi brinemo o svakom građaninu”, odgovorio je Krivokapić.

15:42h

Premijer Zdravko Krivokapić kazao je da bi sprovođenje klasičnog oblika refrenduma o eksploataciji nafte i gasa u Crnoj Gori koštalo državu dva miliona eura, dok bi šteta prekidanja istraživanja koje je započeto, iznosila oko 100 miliona eura.

To je saopštio odgovarajući na pitanje predsjednika kluba poslanika „Crno na bijelo“, Miloša Konatara da li će Vlada podržati inicijativu za održavanje referenduma o eksploataciji nafte i gasa u Crnoj Gori.

"Nećemo podržati nijedan projekat koji će ugroziti prirodu i životnu sredinu ili koji je visoko rizičan po ekološku Crnu Goru. Crnu Goru moramo graditi kao ekološku, zasnovanu na zelenoj, domaćinskoj i odgovornoj ekonomiji, a ne ekonomiji profita”, kazao je Konatar.

Premijer je naglasio da se Vlada opredijelila za ekološku Crnu Goru ali ne da bi to proklamovala, nego da bi to obezbijedila.

"Ako možemo da sprovedemo referendum, a da malo košta, prvi sam koji je spreman za to”, kazao je premijer.

Konatar je odgovorio da mu je drago da je premijer ostavio mogućnost da se održi referendum po ovom pitanju.

15:25h

Premijer Zdravko Krivokapić je istakao da nikada nijednog ministra nije pitao koje je nacionalnosti.

“Prihvatam član jedan Ustava koji kaže da je Crna Gora građanska država, bez obzira što su u Ustavu jasno predviđena prava manjina”.

Krivokapić je to saopštio, odgovarajući na pitanje poslanika Bošnjačke stranke Ervina Ibrahimovića.

Poslanik BS-a je pitao premijera da li Vlada vodi računa o srazmjernoj zastupljenosti manjina u državnoj upravi i privrednim društvima u kojima je država većinski vlasnik, i koliko je pripadnika manjebrojnog naroda imenovano u njima na rukovodećim mjestima od 4. decembra prošle godine.

Krivokapić je istakao da do sada bilo koji funkcioner nije otišao zato što je druge nacionalnosti.

“Ne možete da prigovarate da u dva ista CV-ja, imamo pogled afirmativne akcije. Afirmativnu akciju cijenim, ali ako ste istakli da želimo da budemo građansko društvo, ko je do sada na prostoru Crne Gore definisao na bilo koji način, ko je taj konstitutivni narod, ko su manjine, gdje je to zapisano i kakav je naš odnos... Ovo je priča koju neko nije htio do kraja da izvede na čistac”.

Ibrahimović je odgovorio da je premijer ostao dosljedan politici koju predstavlja, da u njegovoj Vladi nema mjesta za manjebrojne narode.

“Jasni ste bili. Ali je zabrinjavajuće da vas ne interesuju poruke međunarodnih partnera da je manjinama mjesto u institucijama države”, kazao je Ibrahinović.

Krivokapić je odgovorio da ne zna gdje je poslanik BS prepoznao da on nije za EU i poštovanje manjina.

15:04h

Premijer Zdravko Krivokapić je istakao da lobiranje članova Venecijanske komisije Srđana Darmanovića i Zorana Pažina nije moglo da utiče na odluku Venecijanske komisije oko tužilačkih zakona.

"Venecijanska komisija kao što neki spinuju, nije dala niti negativno niti pozitivno mišljenje. Dala je mišljenje u kome ima odgovarajućih preporuka, koje su vrlo jednostavne za izmjenu i preporuka koje traže određene procedure", kazao je premijer.

On je kazao da se ne može reći da stav Venecijanske komisije o Zakonu o tužilačkom savjetu nije takav:

Premijerski sat
foto: Savo Prelević

"On omogućava uravnoteženu strukturu Tužilačkog savjeta i to je prva prilika da možemo da smijenimo onoga koji je iznad (Milivoja) Katnića. Venecijanska komisija, kao i druge nezavisne institucije, teško doživljavaju kada je jedan čovjek meta zakona, bez obzira što imaju razumijevanja za ovaj proces”.

Katnić je, kako je kazao, simbol odbrane prethodnog sistema.

U ime poslaničkog kluba Nove srpske demokratije, Demokratske narodne partije, Ujedinjene Crne Gore i Radničke partije, šef kluba Slaven Radunović je pitao premijera zašto je Vlada, "potpuno izvan svojih ustavnih nadležnosti, tražila mišljenje Venecijanske komisije o predlogu zakona i izmjenama i dopunama tužilačkih zakona" koje je predložila grupa poslanika, kad poslanici to nijesu smatrali za potrebno.

Radunović je ocijenio da se Vlada na taj način grubo umiješala u rad druge grane vlasti i njenu osnovnu – zakonodavnu funkciju.

On je nakon Krivokapićevog odgovora, kazao da se jednom mora raščistiti sa tim da ne slušaju bespogovorno ono što dolazi iz inostranstva, "kad smo stoprocentno ubijeđeni da je to na našu štetu".

"Razumijem one koji nas savjetuju, jer za to imaju svoj interes za tako nešto. Ja tražim od vas, od Vlade, od svih poslanika, ali prvenstveno većine, da radimo ono što mi mislimo da je najbolje. I za pola godine dobićete pohvale iz te Evropske komisije zbog napretka".

On je istakao da neće biti napretka ako se nastavi sa Katnićem, “koji u fioci drži sve predmete koji žuljaju crnogorsku javnost, a bavi se predmetima gdje može da našteti nekome iz opozicije”.

14:38h

Premijer Zdravko Krivokapić odgovorio je poslaniku Demokratske partije socijalista (DPS) Danijelu Živkoviću da se "država pretvorila u inverziju i da oni koji ne bi trebalo ni da pogledaju šta je čast i poštenje, danas drže pridike".

"To je više nego nemoralno...", rekao je Krivokapić.

Istakao je da Živkovićevo pitanje nije poslaničko, nego politički pamflet.

"Ono što je najvažnije - saniranje pustoši koju je ostavio režim koji vi danas predstavljate je zateklo ovu Vladu. Šta smo mi to uradili za 40 ili 120 dana?", rekao je Krivokapić.

Premijer je kazao da se ne slaže da je za 100 dana Vlade na bilo koji način, narušen međunarodni ugled Crne Gore.

"Upravo suprotno što ste rekli. Ja sam već poslije 10 dana bio u Briselu i razgovarao sa najvećim zvaničnicima Evropske komisije (EK) i NATO", kazao je Krivokapić.

On je rekao da je Crna Gora samostalna i nezavisna od svih, te da samo to nije od bratije i kumova i rođaka DPS, koji su mahinacijama javno dobro pretakali u privatne džepove.

"Poluge moći, koje ste uspostavili tokom 30 godina vladavine, još uvijek su u stanju da destabilizuju Crnu Goru. I ovo je pokušaj destabilizacije Crne Gore. Pošto na vidjelo izlaze sva nepočinstva koja ste radili, otimanje društvenih dobara i primjeri besomučnih pljačkanja državnih resursa, ostalo vam je još samo da ugrozite ovu državu i to radite", rekao je Krivokapić.

Živković je u odgovoru pitao da li se "spržena zemlja", kako je premijer nazvao Crnu Goru u ekspozeu, može zadužiti 750 miliona na međunarodnom tržištu emisijom obveznica za tri dana.

Premijerski sat
foto: Savo Prelević

"Vi i vaša Vlada se ponašate po principu fliper aparata. Odbijate se jedni od drugih, ne znate ni gdje je lijevo ni gdje je desno. Demantujete sebe u roku od 10 minuta... i vi nam držite pridike o moralu i dostojanstvu", kazao je Živković.

Na konstatacije da vlast ne zna da upravlja pandemijom koronavirusa, Krivokapić je odgovorio da da to niko u svijetu ne zna.

"Kada smo 4. decembra zvanično imenovani, bilo je 11.000 zaraženih, a danas ih ima 7.700", kazao je premijer.

Krivokapić je istakao da će budžet biti transparentan i da bivša vlast nije željela da dostavi svoje sugestije iako je mogla, jer je ne interesuje Crna Gora nego lični džep.

Izmjena: 15:06h
14:11h

Šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista (DPS) i Liberalne partije (LP) Danijel Živković pitao je premijera Zdravka Krivokapića da li se osjeća odgovornim što je stabilnost Crne Gore gotovo na osnovu svih parametara ugrožena, i što se mnogi procesi odvijaju stihijski, bez sposobnosti Vlade da ih kontroliše.

"Vi ste morali da blokirate Cetinje da biste došli u njega. Vi danas ovdje pozdravljate Slavka Perovića i ideju koju je on promovisao, nezavisne Crne Gore. Vi ste se udostojili da pozdravljate Perovića na slobodarskom Cetinju sa blokadama, gdje ste ogradili Parlament i zabranili građanima da se slobodno kreću. I vi pozivate na pomirenje. Koliko kontradiktornosti i licemjerstva", kazao je Živković.

14:03h

Premijer Zdravko Krivokapić kazao je da prema podacima Ministarstva finansija i socijalnog staranja o broju zaposlenih u potrošačkim jedinicama budžeta, u periodu tehničkog mandata prethodne Vlade, došlo do povećanja broja zaposlenih na centralnom nivou od 3.178 zaposlenih u javnoj upravi.

"Najveći broj rasta zaposlenh ostvaren je u vaspitno-obrazovnim institucijama, što se djelimično može opravdati potrebom za novim zapošljavanjem sa početkom nove školske godine", rekao je Krivokapić.

On je to saopštio odgovarajući na pitanje šefa poslaničkog kluba Socijalističke narodne partije (SNP), Dragana Ivanovića.

Ivanović je pitao premijera koliko je od 30. avgusta do 4. decembra prošle godine, u periodu tehničkog mandata bivše Vlade, zaposleno građana u ministarstvima, agencijama i javnim preduzućima čiji je vlasnik država.

"Imam podatke da su pojedini stupili na dužnost krajem novembra, decembra i dobili radna mjesta na neodređeno, na četvorogodišnje ili petogodišnje mandate”, rekao je Ivanović.

Premijer je istakao da je za 2.702 je, kako je kazao, povećan broj zaposlenih u resoru ministra prosvjete.

Uprava za kadrove je u tromjesečnom periodu mandata tehničke Vlade, kako je istakao, za potrebe državnih organa objavila 111 internih oglasa, kojim je razriješeno 127 izvršilaca, od kojih je izabrano njih 237...

"Raspisano je 283 javna oglasa, kojima je traženo 319 izvršilaca, od kojih je izabrano 248. Bila su 24 javna konkursa", kazao je Krivokapić.

Istakao je da je prioritet nove Vlade donošenje zakona o Vladi.

Premijer je pozdravio "čestiti Liberalni savez koji je predvodio Slavko Perović, koji je znao šta je ideja i šta je Crna Gora".

"Ovo sve drugo je igra u kojoj su saučesnici brojni ovdje prisutni", kazao je premijer.

13:50h

Na početku izlaganja premijer Zdravko Krivokapić je pozdravio Liberalni savez Crne Gore (LSCG) Slavka Perovića, a sve ostalo je, kako je kazao igra koju je smislio DPS.

Skupština Crne Gore
foto: Savo Prelević

Premijer je upozorio poslanike opozicije da budu pristojni, a poslaniku Socijaldemokrata (SD) Borisu Mugoši da "spremi prst".

13:46h

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Damir Šehović je kazao da postoji nedovoljno poštovanje poslanika i Parlamenta, obrazlažući da se često dešava da se u Poslovnikom predviđenom roku ne dostavljaju informacije koje Vlada traži, uz pozivanje na član 50 Poslovnika Skupštine.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić je odgovorio da je Poslovnik akt koji je prepoznat Ustavom Crne Gore i koji se usvaja glasom najmanje 41 poslanika u Skupštini.

"To govori o njegovoj težini, ali i potrebi poštovanja, jer poštovanjem Poslovnika poštujemo i Skupštinu", rekao je Bečić.

Raško Konjević (SDP) je kazao da je od 4.decembra poslao četiri dopisa predsjedniku Vlade, od kojih je dobio odgovor samo na jedan, iako je premijer obećao da će rad biti transparentan.

"Puna tri mjeseca ne mogu da dobijem odgovore koja mi kao poslaniku pripadaju", rekao je Konjević.

13:45h

Tokom proceduralnog reagovanja, Dragutin Papović (DPS) je kazao da Skupština radi u vanrednim uslovima i da nisu dobili adekvatne uslove za rad.

"Vi ste danas organizacijom ove sjednice prije svega ponizili Parlament, a nas poslanike uvrijedili, jer smo morali kroz barikade da bi došli na poslanička mjesta", rekao je Papović.

On je nastavio da priča i kada mu je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić kazao da mu je isteklo vrijeme i da krši Poslovnik, navodeći da ono što Bečić treba da uradi je da podnese ostavku.

To je propraćeno smijehom poslanika u sali.

"Imate nesmetane uslove za rad, tako da je sve potpuno jasno i u skladu sa Poslovnikom", rekao je Bečić.

13:28h

Predsjednik kluba poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković je kazao da su imali potrebu da sazovu kolegijum povodom toga što se desilo jer je Andrija Popović član tog kluba.

Na kolegijumu je, kako je rekao, ukazao da su "uz malo popustljivosti i tolerancije mogli da izađu iz ove situacije".

Vlast bi, kako je kazao, morala imati veći stepen demokratskog kapaciteta i trpeljivosti.

Bečić je odgovorio da je očekivao da će Živković korektno prenijeti sadržaj kolegijuma, a ne da dijele "packe jedni drugima".

"Moja obaveza je da se držim Poslovnika, Ustava i da sjednice vodim u skladu sa tim", rekao je Bečić.

13:25h

Sjednica Skupštine Crne Gore nastavljena je bez poslanika Liberalne partije Andrije Popovića.

12:42h

Poslanik Liberalne partije (LP) Andrija Popović reagovao je proceduralno i rekao da želi da ukaže na opsadno stanje na Cetinju.

Prekinuo ga je Bečić koji je kazao da postoje organi koji o tome brinu i da nema povrede Poslovnika.

Popović je negodovao tvrdeći da se krše članovi Poslovnika koji se odnose na ljudska prava.

Popović
Popovićfoto: Savo Prelević

Bečić je izrekao mjeru udaljenja Popoviću nakon što je bacio poslovnik i srušio poslaniku Socijaldemokrata (SD) Ivanu Brajoviću flašu sa vodom.

Popović je rekao da moraju da ga iznesu.

Bečić je dao kratku pauzu.

Popović je napustio salu.

U toku je Kolegijum predsjednika Skupštine.

Izmjena: 13:56h
12:40h

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić saopštio je na početku sjednice da se sjednice od danas mogu pratiti na parlamentarnom kanalu, a biće prevođene na znakovni jezik.

Bečić
Bečićfoto: Savo Prelević
Izmjena: 13:57h
12:36h

Na Cetinju je počeo prvi premijerski sat u novom skupštinskom sazivu.

Pored premijera Zdravka Krivokapića, tu su i ministri ekonomskog razvoja Jakov Milatović, javne uprava digitalnog društva i medija Tamara Srzentić i poljoprivrede Aleksandar Stijović.

Bonus video: