Genocid ipak ostao na vrh jezika

“Morate sebi priznati istinu, priznati krivicu - ne poricati je”, poručio je ambasador Njemačke Veber

46490 pregleda 432 reakcija 98 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Vlada Crne Gore saopštila je da poštuje odluke svih međunarodnih institucija kada su u pitanju ratni zločini a njen premijer Zdravko Krivokapić, kao ni ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić nijesu nagovijestili da će Leposavićeva pozicija biti dovedena u pitanje nakon kontroverzne izjave o genocidu u Srebrenici i reakcijama međunarodne i domaće javnosti o daljem spoljnopolitičkom kursu države.

Umjesto toga, Vlada i ministar su ukazali na pokušaj bivše vlasti da manipuliše temama koji dijele građane i ponovili da saosećaju sa svim žrtvama zločina.

“Vlada Gore niti želi, niti može da mijenja odluke međunarodnih sudova, ali ni da jedne narode proglašava genocidnim, a druge svetim, jer je to suprotno načelu da je svaki zločin pojedinačan, da ima konkretne izvršioce i nažalost, konkretne žrtve i da za takve zločine uvijek odgovaraju konkretni pojedinci....Osuđujemo sve zločine učinjene od bilo koga i solidarišemo se sa porodicama svih žrtava bilo kog zločina”, saopšteno je juče iz Vlade.

Ministar u posebnom obraćanju navodi da su njegove riječi u Skupštini izvrnute i da to dokazuje namjeru onih koji to čine.

“Jedni su dokazali da uporno ignorišu pravo na jednakost, čak i za žrtve, drugi pokušavaju da sakriju kriminalnu prošlost, a treći su postratni profiteri. Sve ih spaja to da nisu doprinijeli pomirenju naroda. Zato je danas svima jasno da oni ne traže moju ostavku zbog crnogorskih Bošnjaka i Muslimana, nego zbog crnogorskog kriminala. Zbog toga je od mene neće ni dobiti”, poručio je.

Ministrova i reakcije izvršne vlasti stigle su nakon što su uticajne ambasade u Podgorici izrazile očekivanje da se pojasni ministrov istup u parlamentu u petak, kada je on rekao da ne spori pravnu važnost odluka međunarodnih tijela, ali i da je odluka međunarodnog suda o genocidu u Srebrenici zasnovana na stavu Haškog tribunala koji je kompromitovan jer je prikrio dokaze o zločinu nad Srbima na Kosovu. Ministar je kazao da se klanja žrtvama Srebrenice, ali i da je spreman da prizna učinjen zločin kada se to nedvosmisleno utvrdi.

Ambasada SAD izrazila je zabrinutost zbog komentara na dešavanja u Srebrenici 1995. i zatražila jasnoću i nedvosmislenu osudu genocida od izvršne vlasti.

Ambasada SAD
Ambasada SADfoto: Savo Prelević

Ambasadori Velike Britanije u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, Karen Medoks i Met Fild su u zajedničkoj izjavi saopštili da je genocid neupitan i da su činjenice dokazane pred dva međunarodna suda.

"Naprijed možemo ići samo uz priznavanje i poštovanje prošlosti”, naveli su oni. Reagovao je juče i ambasador Njemačke Robert Veber koji je ukazao na bolno iskustvo njegove države tokom Drugog svjetskog rata koje je, kako je rekao, izazvano tolalitarizmom: “Morate sebi priznati istinu, priznati krivicu - ne poricati je”, poručio je ambasador.

Leposavić je juče saopštio da je protiv njega pokrenuta kampanja i da nije tačno da je relativizovao ili negirao zločin:

“...Ni lično ni kao javni funkcioner nisam negirao zločin genocida u Srebrenici... Jasno sam naglasio da ne osporavam pravnu obaveznost odluka međunarodnih organizacija i sudova”.

On je ponovio da se pitanjem da li priznaje zločin genocida “šikanira narod koji je takođe žrtva, a sa kojim navodno želi da se postigne pomirenje”.

“Svaki pravnik i iole obrazovan čovjek zna da priznati krivično djelo, pogotovo genocid, može samo njegov učinilac. Tražiti od bilo kog lica, pa i ministra, da prizna krivično djelo u kom nije, niti je mogao učestvovati, predstavlja samo zlu namjeru. Odgovornost za krivična djela uvijek je individualna. Pošto je poznato da pojedinac, od kog se traži ovakvo priznanje, nije ni mogao biti učesnik zlodjela, onda je jasno da se time želi kolektivizovati krivica, što je samo povod za nove sukobe i njihovo stalno održavanje u životu, da bi se, u konačnom, kao što je to i do sada činjeno, iz istih sukoba profitiralo”, navodi ministar u izjavi.

Leposavić
Leposavićfoto: Savo Prelević

On objašnjava da u vezi sa ovim slučajem “još uvijek traju i mogu biti vođeni novi sudski postupci”, da je u nekim od njih “kao dokaz korišćena i epska poezija pisca iz 19. vijeka”, te da zato ne može da daje “bezuslovna priznanja o događajima iz ovih postupaka”.

“Novoj Vladi i meni ostavljeno je da se borimo za oporavak opljačkanog i zavađenog crnogorskog društva, koje je dovedeno na ivicu moralnog posrnuća. Tako, nakon 20 godina, priznanje za ratne zločine od ministra pravde traže oni koji su, po sopstvenom i po priznanju drugih, učestvovali u istim. Iako sam stavove iznio bez namjere da negiram ili umanjim obim i posljedice masakra u Srebrenici, žao mi je što to nisam učinio na način da nijedan moj sugrađanin islamske vjeroispovijesti ne bude povrijeđen. Nastaviću da se borim za ono u šta vjerujem - da se svaki život i svačija patnja uvažavaju jednako, kako ničije žrtve ne bi bile uzaludne, već postale vječno sjećanje i upozorenje da niko više na ovim prostorima ne bude proganjan na vjerskoj ili nacionalnoj osnovi”, navodi ministar.

Centar za građansko obrazovanje ocjenjuje da je Leposavić svojim, kako tvrde, odgovorom na poslaničko pitanje obesmislio obavezu Crne Gore da poštuje međunarodne sudske odluke i obavezujuće međunarodne dokumente, a nanio je štetu i multietničkom skladu, procesu tranzicione pravde i pomirenja i potpirio uzavrelu atmosferu u crnogorskom društvu.

Demokratska partija socijalista i njeni partneri ponovili su zahtjev za smjenu ministra.

“S obzirom na to da je... po drugi odbio da prizna presudu Međunarodnog suda za ratne zločine...javno pozivmo predsjednika Vlade da u što kraćem roku smijeni pomenutog ministra, što bi bilo u najboljem interesu građana i države”, navodi se u zajedničkom saopštenju DPS, Socijaldemokrata, Bošnjačke stranke, Liberalne partije i četiri albanske stranke.

Savez građana CIVIS skrenuo je pažnju premijeru, kako su naveli, da ubuduće neće tolerisati kršenje Sporazuma koji čini temelj saradnje tri koalicije, koje su formirale Vladu:

“Odustajanje od principa koji su potpisala tri lidera poslije izbora u krajnjem znače i da bi, ukoliko se to nastavi, Vlada Crne Gore izgubila podršku CIVIS-a”. Oštre reakcije na ministrovu izjavu uslijedile su zbog njegovog odgovora na poslaničko pitanje Andrije Nikolića (DPS) o tome da li je Leposavić spreman da prizna genocid u Srebrenici. Njegov kolega Dragutin Papović juče je isto pitao ministarku prosvjete Vesnu Bratić, ali je ona kazala da je to populističko pitanje i da neće da odgovori.

Veber: Pozvani ste da prepoznate istinu i da tražite i omogućite pomirenje

“Nedavni događaji poput kontroverznih pokušaja imenovanja ulica, skrnavljenja džamija („Nikšić biće Srebrenica“) i relativizacija genocida u Srebrenici, sve me više brinu zbog pravca kojim se Crna Gora trenutno kreće kao država i društvo. Rastuća politička polarizacija, sve veća spremnost za upotrebu nasilja nad političkim neistomišljenicima i predstavnicima medija, podrivaju građanski multietnički karakter zemlje. Kada izražavam duboku zabrinutost, to onda ne činim sa visoke moralne tačke, već kao predstavnik svoje zemlje, koja je totalitarizmom, nacionalizmom i rasnom mržnjom izazvala katastrofu Drugog svjetskog rata i holokaust i koja je na sebe preuzela najveću moralnu krivicu.

Veber
Veberfoto: Savo Prelević

Priznati krivicu nikada nije bilo lako, ali se duguje žrtvama i istini. I samo kroz priznavanje krivice mogu se otvoriti vrata u bolju budućnost radi praštanja i pomirenja. Da biste mogli slobodno i neopterećeno da oblikujete sopstvenu budućnost, ne bi trebalo da se zavaravate. Morate sebi priznati istinu, priznati krivicu - ne poricati je. Time se stvara osnova za pomirenje sa susjedima, ali i za liječenje pukotina u sopstvenom društvu. Svi ste pozvani da prepoznate istinu i da tražite i omogućite pomirenje kako biste otvorili put za bolju budućnost”, navodi se u izjavi ambasadora SR Njemačke Roberta Vebera.

Vlada poziva na prekid manupulisanja žrtvama

“Vlada poštuje kontinuitet međunarodnih obaveza Crne Gore, kao i odluke svih međunarodnih institucija. Takođe, Vlada poštuje Deklaraciju o prihvatanju rezolucije Evropskog parlamenta koju je usvojila Skupština Crne Gore 2009. a u kojoj se osuđuje zločin genocida u Srebrenici počinjen 1995, kao i svi drugi ratni zločini počinjeni tokom sukoba na prostorima bivše Jugoslavije”, saopštila je Vlada.

Zgrada Vlade, Vlada Crne Gore
foto: Arhiva Vijesti

Dodaje se da premijer sa ministrom pravde i ostalim članovima Vlade izražava dubok pijetet prema svim žrtvama ratova na prostoru bivše Jugoslavije i poziva da se prestane sa svim vrstama politikanstva i manipulacije žrtvama.

“Pomirenje među narodima i državama regiona od najveće su važnosti za Vladu. Aktuelna crnogorska Vlada izabrana je nakon demokratske pobjede građana i njihove volje da Crna Gora bude slobodna i ravnopravna, a ne zarobljena i privatna, da bude pravna država u kojoj vladaju zakoni, a ne pojedinci i da odlučno krene putem promjena u društvu u korist pomirenja i stvarne ravnopravnosti svih naroda, vjera i identiteta”, navodi Vlada.

Bonus video: