Poslanici najviše pitali za ekonomiju

Od članova Vlade najviše pitanja dobio ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, a najmanje ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija, Tamara Srzentić

11366 pregleda 10 komentar(a)
Spajiću 21 pitanje: Sa kolegama iz Vlade, Foto: Savo Prelević
Spajiću 21 pitanje: Sa kolegama iz Vlade, Foto: Savo Prelević

Nova konstelacija odnosa u Skupštini Crne Gore učinila je dinamičnijim institut premijerskog sata koji je trajao pet dana, sa 114 poslaničkih pitanja upućenih premijeru i članovima Vlade, zaključio je Centar za građansko obrazovanje (CGO).

“Najzastupljenije teme su bile vezane za ekonomiju i investicije, zatim za vladavinu prava, borbu protiv korupcije i organizovanog krimina, zdravstvo i opšte stanje u društvu, a identitetska i religijska pitanja su interesovala poslanike i poslanice više nego proces pregovora sa EU ili perspektive mladih”, saopšteno je iz CGO.

Ovo je bio prvi premijerski sat nove Vlade nakon promjene vlasti na parlamentarnim izborima.

Saradnik na programima u CGO Vasilije Radulović kazao je da je premijer Zdravko Krivokapić odgovarao na devet pitanja, a da je od članova Vlade najviše pitanja dobio ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, a najmanje ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija, Tamara Srzentić.

Spajić je, navodi se, odgovarao na 21 pitanje, a uglavnom u vezi s za procesom donošenja budžeta, detaljima oko zaduživanja putem emisije obveznica i privremenim finansiranjem. Po interesovanju ga je pratila ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, koja je odgovarala na 13 poslaničkih pitanja, uglavnom oko epidemiološke situacije u državi i dinamike vakcinacije.

Ministru kapitalnih investicija Mladenu Bojaniću postavljeno je 12 pitanja koja su se, kako je naveo Radulović, većinom odnosila na aktuelne projekte istraživanje nafte i gasa, auto-puta i osnivanja nove državne avio-kompanije.

Ministarki prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesni Bratić poslanici su uputili 10 pitanja, a najviše je bilo interesovanja za poziciju i dalju sudbinu Fakulteta za crnogorski jezik i književnost.

Za ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića, poslanici su, navodi Radulović, imali devet pitanja koja su se prevashodno ticala najavljenih izmjena tužilačkih zakona i stava Venecijanske komisije, kao i borbe protiv korupcije i organizovanog kirminala. Ipak, ovaj premijerski sat će ostati upamćen, podsjeća CGO, i po njegovom odgovoru na pitanje o odnosu prema genocidu u Srebrenici i žrtvama tog genocida.

Neznatno više pitanja došlo je iz redova opozicije (56) u odnosu na poslanike i poslanice vladajuće koalicije (49).

Kada se te brojke gledaju kroz poslaničke klubove, najviše pitanja došlo je iz najbrojnijeg poslaničkog kluba koji čine Demokratska partija socijalista (DPS) i Liberalna partija (LP) a koji su potpredsjedniku Vlade i ministrima uputili 40 pitanja, pa slijedi klub Demokratskog fronta sa 17, odnosno klub Demokrata i DEMOS-a sa 13 poslaničkih pitanja.

Bonus video: