Odbor za izbornu reformu izabrao članove četiri radne grupe

Predsjednik Odbora Strahinja Bulajić je kazao da je zbog velikog interesovanja i činjenice da u radu odbora participira desetak klubova, predložio da radne grupe imaju po tri člana - tri iz parlamentarne većine i tri iz opozicije. Ranije je bilo planirano da radne grupe imaju po dva člana

5018 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Screenshot/Youtube
Foto: Screenshot/Youtube

Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu izabrao je članove četiri radne grupe, koje će se baviti definisanjem nekoliko zakona i implementacijom preporuka iz izvještaja Evropske komisije o napretku i OEBS/ODIHR misija.

Predsjednik Odbora Strahinja Bulajić je kazao da je zbog velikog interesovanja i činjenice da u radu odbora participira desetak klubova, predložio da radne grupe imaju po tri člana - tri iz parlamentarne većine i tri iz opozicije. Ranije je bilo planirano da radne grupe imaju po dva člana.

Za predsjednika prve radne grupe je izabran Danilo Šaranović (Demokrate), a za članove Predrag Bulatović (DF), Dragan Vukić (SNP), Boris Mugoša (SD), Genci Nimanbegu (Albanska lista) i Kenana Strujić - Harbić (BS).

Nadležnost te radne grupe biće definisanje predloga Zakona o izboru odbornika i poslanika , definisanje rješavanja načina održavanja lokalnih izbora u svim jedinicama lokalne samouprave u jednom danu, jačanje sveukupnih kapaciteta i profesionalizma Državne izborne komisije .

Za predsjednicu druge radne grupe izabrana je Branka Bošnjak (DF), a za članove Momo Koprivica (Demokrate), Miloš Konatar (URA), Jovanka Laličić (DPS), Kenana Strujić- Harbić (BS) i Draginja Vuksanović Stanković (SDP).

Nadležnost te radne grupe biće definisanje predloga Zakona o biračkom spisku i predloga Zakona o registrima prebivališta i boravišta.

Radnom grupom tri rukovodiće poslanica DPS-a Daliborka Pejović, a članovi će biti Branka Bošnjak (DF), Momo Koprivica (Demokrate), Miloš Konatar (URA) i Genci Nimanbegu ( Albanska lista) i Jovanka Laličić (DPS).

U opisu nadležnosti te radne grupe biće definisanje predloga Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja i jačanje sveukupnih kapaciteta , profesionalizma i transparentnosti Agencije za sprečavanje korupcije.

Četvrtom radnom grupom predsjedavaće Draginja Vuksanović Stanković (SDP), a članovi će biti Predrag Bulatović (DF), Danilo Šaranović (Demokrate), Dragan Vukić (SNP), Daliborka Pejović (DPS) i Boris Mugoša (SD).

Nadležnost četvrte radne grupe biće analiza primjene Zakona o ličnoj karti i Zakona o crnogorskom državljanstvu, uz eventualnu pripremu predloga izmjena i dopuna ukoliko se ispostave korisnim i neophodnim za realizaciju postavljenih ciljeva, i definisanje predloga kodeksa etičkog ponašanja u izbornim kampanjama.

U nadležnosti sve četiri radne grupe je i implementacija preporuka iz izvještaja Evropske komisije o napretku i implementacija svih preporuka iz izvještaja OEBS/ODIHR misija.

Odbor je utvrdio i javni poziv za izbor tri pridružena člana iz nevladinog sektora i izbor dva pridružena člana iz akademske zajednice – univerziteta i formirao komisiju za pregled dokumentacije po javnim pozivima.

Bonus video: