Koprivica: Sudski savjet izbjegao da vrši ustavnu i zakonsku funkciju

Poslanik Demokratskog fronta (DF), Slaven Radunović, rekao je da taj politički savez ne može podržati izvještaj Sudskog savjeta, „da neko slučajno ne bi dobio ideju da podržavamo to što su radili Sudski savjet i pravosuđe“

6298 pregleda 4 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Nikola Dragaš
Sa sjednice, Foto: Nikola Dragaš

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu neće predložiti Skupštini Crne Gore usvajanje Godišnjeg izvještaja o radu Sudskog savjeta za 2020. godinu.

Članovi Odbora iz vladajuće većine ocijenili su na današnjoj sjednici tog skupštinskog tijela da je Sudski savjet izbjegavao da vrši svoje obaveze, te da namjerno nije bio proaktivan.

Predsjednik Odbora i poslanik Demokrata, Momo Koprivica, kazao je da je Sudski savjet značajnom broju sudija morao konstatovati prestanak sudske funkcije.

„U Zakonu o sudskom savjetu se navodi da se on odmah obavještava o razlozima za prestanak sudske funkcije od strane predsjednika suda, dok odluku o prestanku funkcije Sudski savjet donosi najkasnije u roku od 30 dana od prijema obavještenja. Dakle, ovo je jasan zakonski i neproduživi rok i niko – pa ni Sudski savjet – nema pravo da odgodi dejstvo imperativne norme tako što će čekati odluku drugog organa. Na taj način Sudski savjet je izbjegao da vrši svoju ustavnu i zakonsku funkciju“, istakao je Koprivica.

Poslanica Pokreta za promjene (PzP), Branka Bošnjak, kazala je da joj smeta "autizam" Sudskog savjeta.

„Niko nikome neće da se zamjeri i niko ne odgovara ni za šta, a sigurna sam da većina članova Sudskog savjeta zna nekog sudiju koji ne radi posao kako treba“, navela je ona.

Bošnjak je kazala da je rad Sudskog savjeta u proteklom periodu obilježila i priča o trajanju mandata članova tog tijela. Podsjetimo, dijelu članova Sudskog savjeta mandat je istekao sredinom 2018. godine, ali su oni odlučili da ostanu na funkcijama do izbora novih članova.

„Sve se radilo u cilju da neko zauzme određenu poziciju i da se osjeća kao da je bogom dan za nju. Za to sam da se ograniče funkcije na dva mandata, jer je to svima dovoljno, ne znam kako da rade posao“, naglasila je ona, dodajući da Sudski savjet „vrlo namjerno nije bio proaktivan“.

Poslanik Demokratskog fronta (DF), Slaven Radunović, rekao je da taj politički savez ne može podržati izvještaj Sudskog savjeta, „da neko slučajno ne bi dobio ideju da podržavamo to što su radili Sudski savjet i pravosuđe“.

„I od Monstata smo mogli da dobijemo ovakav izvještaj. U crnogorskom pravosuđu se dešavaju čuda – od toga da se polovina predsjednika crnogorskih sudova bira po ko zna koliko puta, do toga da sudije crnogorskih sudova aktivno učestvuju u najbrutalnije naštelovanim političkim procesima“, naveo je Radunović.

Predsjednica Sudskog savjeta, Vesna Simović Zvicer, kazala je da je rad tog tijela u 2020. obilježila ostavka Vesne Medenice na funkciju predsjednice Vrhovnog suda. Dodala je da je problem koji Savjet trenutno ima to što ni nakon dva oglasa nije izabran njen nasljednik.

„Jedan od razloga za to su i Odredbe zakona o sudskom savjetu i sudijama, kao i odredbe Zakona o sudijama koje se tiču izbora. Sudski savjet jednoglasno je dao pozitivno mišljenje na predložene izmjene ovih zakona, koje će pomoći i nama, ali i budućim članovima Savjeta, prilikom izbora predsjednika Vrhovnog suda, jer Sudski savjet neće samo davati saglasnost na predlog Opšte sjednice Vrhovnog suda, nego će vršiti i stvarni izbor“, poručila je ona.

Izvještaji o radu Tužilačkog savjeta i Državnog tužilaštva za 2019. i 2020. godinu, koji su bili na dnevnom redu današnje sjednice Odbora, biće razmatrani naknadno.

Bonus video: