Kotije: Novi Predlog izmjena zakona o tužilaštvu uveliko ide prema ispunjavanju preporuka VK

On je kazao da je VK predložila druge načine za unaprjeđenje, a vlasti su do sada bile kreativne u pronalaženju rješenja

29762 pregleda 318 reakcija 11 komentar(a)
Kotije, Foto: Screenshot/Youtube
Kotije, Foto: Screenshot/Youtube

Crnoj Gori je potrebno nezavisno pravosuđe za efikasnu borbu protiv korupcije i novi Predlog izmjena zakona o tužilaštvu uveliko ide prema ispunjavanju preporuka Venecijanske komisije (VK), ocijenio je koizvjestilac Parlamentrane Skupštine Savjeta Evrope za Crnu Goru Damijan Kotije.

"Crnogorski parlament večeras raspravlja o revidiranom zakonu o državnom tužilaštvu. Novi predlog zakona uveliko ide prema ispunjavanju preporuka VK, ali kao izvjestilac Parlamentrane Skupštine Savjeta Evrope za Crnu Goru urgiram da poslanici idu dalje. Crnoj Gori je potrebno nezavisno pravosuđe za efikasnu borbu protiv korupcije. Ipak, trenutni Predlog predviđa da se svi članovi Tužilačkog savjeta zamijene i novi netužilački članovi imenuju prostom većinom u parlamentu. To ne obezbjeđuje nezavisnost Tužilačkog savjeta", napisao je Kotije na Tviteru.

On je kazao da je VK predložila druge načine za unaprjeđenje, a vlasti su do sada bile kreativne u pronalaženju rješenja.

"Ali od vitalne je važnosti da se na članove Tužilačkog savjeta gleda kao na neutralne. Pozivamo naše parlamentarne kolege da u potpunosti sprovedu oba mišljenja VK“, napisao je Kotije.

Bonus video: