Knežević: Amandman za otpremnine penzionerima KAP-a bio je neustavan

„Bilo je opravdano da se povuče amandman, jer je dogovoreno da se donose zakon koji će značiti kada će biti isplata ovim radnicima“, objasnila je Popović

12735 pregleda 2 komentar(a)
Knežević na sjednici Skupštine, Foto: Printscreen YouTube
Knežević na sjednici Skupštine, Foto: Printscreen YouTube

Poslanik Demokratskog fronta Milan Knežević je danas u Skupštini Crne Gore kazao da je Zakonodavni odbor utvrdio da je neustavan amandman koji je podnio sa poslanikom Maksimom Vučinićem da se u budžetu za ovu godinu odredi 5, 4 miliona eura za bivše radnike iz metalskog kompleksa.

“Pošto sam juče iznenađen javnim obraćanjem da smo odustali od amandmana, želim da obavijestim javnost da je Zakonodavni odbor utvrdio da je amandman neustavan i da se odnosio na zakon koji je poništio Ustavni sud i da nije postojao osnov ni uslov da se o njemu raspravlja, zbog čega je kolega Maksim Vučinić bio prinuđen da ga povuče “, rekao je Knežević.

Istakao je da će od 2022.godine svi bivši radnici iz metalskog kompleksa dobiti nadoknadu, uključujući i bivše radnike Kombinata aluminijuma.

Poslanica Demokrata Zdenka Popović je kazala da će Zakon biti donesen do kraja godine u kojem će biti naznačeno vrijeme kada će biti isplaćene otpremnine radnicima.

Popović je kazala je da su prije tri ili četiri mjeseca šefovi poslaničkih klubova bili sa predstavnicima radnika KAP-a i Ministarstva ekonomije i da je postignut dogovor da se do kraja ove godine izradi zakon koji će biti lex specialis i koji će biti za isplatu svih radnika metalskog sektora.

„Bilo je opravdano da se povuče amandman, jer je dogovoreno da se donose zakon koji će značiti kada će biti isplata ovim radnicima“, objasnila je Popović.

Predstavnik penzionera KAP-a, Nikola Raković, tražio je ranije od poslanika da se javno izjasne zbog čega su odlučili da povuku njihov amandman.

Penzioneri KAP-a su protestovali pred zgradom Skupštine tokom skupštinskog zasijedanja o Predlogu zakona o budžetu za ovu godinu.

Bivši radnici KAP-a, njih 420, koji su u drugoj polovini 2013. godine bili primorani da napuste kompaniju zbog pokretanja stečaja, nekoliko godina čekaju isplatu otpremnina, od kada se redovno okupljaju u znak protesta. Radi se o otpremninama u iznosu od 5,45 miliona EUR.

Bonus video: