Joković: Izbori posljednja opcija

Lider SNP-a ne isključuje nove izbore, iako smatra da je to krajnje rješenje. On se zalaže za novu vladu u koju bi mogli da uđu i članovi Krivokapićevog kabineta „koji su se dobro pokazali“, kao što je Abazović

43529 pregleda 265 reakcija 143 komentar(a)
Neće biti pregovora s premijerom dok se parlamentarna većina ne dogovori: Joković, Foto: Luka Zejkovic
Neće biti pregovora s premijerom dok se parlamentarna većina ne dogovori: Joković, Foto: Luka Zejkovic

Novi parlamentarni izbori nijesu rješenje za aktuelnu krizu vlasti, ali su, ako ne bude drugih rješenja, jedna od opcija - poručio je lider i poslanik Socijalističke narodne partije (SNP), Vladimir Joković.

On je „Vijestima“ kazao da je trenutno stanje odnosa u vlasti neodrživo.

„Mislim da ne bi trebalo da bude novih izbora. To je krajnje rješenje ako nikakav dogovor ne bude mogao da se postigne“, istakao je on.

Lideri Demokratskog fronta (DF) odbili su u četvrtak na sastanku predstavnika parlamentarne većine, mogućnost rekonstrukcije Vlade na čijem bi čelu ostao premijer Zdravko Krivokapić, saopštivši da u slučaju da ne bude saglasnosti o novom kabinetu, najkasnije do kraja godine treba organizovati nove izbore.

„Ako ne bude dogovora o novoj vladi, onda smo za to da se formira prelazna vlada koja će pripremiti izbore najkasnije do kraja decembra“, rekao je jedan od lidera DF-a Milan Knežević nakon sastanka koji su u Skupštini organizovali Joković i lider Demosa Miodrag Lekić.

Joković kaže da je SNP za formiranje nove vlade, u koju bi mogli da uđu i neki članovi Krivokapićevog kabineta.

„Mislimo da bi zbog nefunkcionisanja Vlade, njenih određenih postupaka i nesnalaženja nekih ministara najbolje bilo napraviti novu vladu. Apsolutno bih se založio za to da pojedini članovi Vlade koji su se dobro pokazali - na primjer Dritan Abazović - budu u novoj vladi. Ne bih imao ništa protiv toga. Međutim, ne vidim zašto bi bili tu oni koji nijesu odgovorili izazovima“, navodi on.

Lider SNP-a kaže da vjeruje u dogovor partija vlasti, uprkos tome što su na sastanku iznesene različite ideje.

„Imam nadu jer je ton sastanka bio tolerantan. Osjetio sam želju kod svih da se pronađe rješenje, a i neki, koji su govorili da im je rekonstrukcija Vlade neprihvatljiva, sad su malo popustili. Nije dobro ne dati šansu razgovorima“, napominje on.

Na pitanje hoće li na naredni sastanak, koji su on i Lekić najavili za sljedeću sedmicu, pozvati i premijera Krivokapića, Joković je odgovorio odrično i dodavši da je prvo potreban dogovor parlamentarne većine.

„Lično ostajem otvoren za taj razgovor, ali ne znam zašto bi pregovarali ako nećemo postići neki dogovor? Neki traže potpuno novu vladu, pa se onda postavlja pitanje ima li smisla pregovarati s postojećom Vladom. Ako bude preovladalo mišljenje da dođe do rekonstrukcije Vlade, onda će se razgovarati s njom. Naši sastanci nijesu usmjereni protiv bilo koga“, navodi on.

Jedan od učesnika sastanka u Skupštini rekao je u četvrtak „Vijestima“ da lideri DF-a Mandić i Knežević ne žele razgovor s Krivokapićem, već da pristaju da mu se samo prenese njihova poruka.

Premijer je saopštio da je u ponedjeljak zvao četiri lidera partija vlasti na razgovor, ali da se niko nije odazvao. Joković kaže da nije to učinio zato što je prije Krivokapićevog poziva bio najavljen sastanak partija većine.

„Dali smo prioritet tom sastanku, da vidimo postoji li mogućnost dogovora. Ako približimo stavove i postignemo dogovor, naravno da ćemo uključiti Vladu u razgovore i odazvati se eventualnom premijerovom pozivu. Rekao sam premijeru da je to jedini razlog zašto se nijesam odazvao njegovom pozivu“, kaže lider SNP-a.

Vučinić protiv izbora dok je Đukanović na čelu države

Predsjednik i poslanik Radničke partije, Maksim Vučinić, kazao je juče da ta stranka nije za raspisivanje novih parlamentarnih izbora dok se predsjednik države Milo Đukanović ne smijeni.

On je rekao da je 200 dana „tzv. ekspertske Vlade“ pokazalo neodlučnu i labavu vladavinu u kojoj su opet stradala djeca revolucije, odnosno radnička klasa Crne Gore. „Da li ćemo imati rekonstrukciju 42. vlade ili novu 43, to je za nas manje važno. Ono što je sigurno je da nećemo biti za nove izbore dok se personifikacija bivšeg režima ne smijeni s mjesta predsjednika države i dok se ne privedu pravdi odgovorni za ovakvo stanje u Crnoj Gori“, poručio je Vučinić.

Iz Ujedinjene Crne Gore su saopštili da je zahtjev za izglasavanje nepovjerenja Vladi legitiman, „ali s prethodno jasno utvrđenim dogovorom 41 poslanika sadašnje većine“. „Rušenje Vlade bez prethodnog dogovora o budućim rješenjima za nas je neprihvatljivo“, istakli su oni.

Bonus video: